Cum iti poti da seama daca ai sau nu o inteligenta peste medie?
Semnele surprinzatoare ale faptului ca ai o inteligenta peste medie includ o tendinta spre bolile mintale, predispozitia spre ingrijorare sau dormitul pana tarziu.
1.Boala mintala
O cercetare recenta arata ca tulburarile de dispozitie ar putea fi pretul pe care il platesc unii oameni care au o inteligenta peste medie. Psihologii au descoperit ca un IQ mai mare in copilarie este legat de viitoarele tulburari bipolare ca tanar adult.
Cercetarea alimenteaza dezbaterea asupra legaturii dintre inteligenta, creativitate si problemele de sanatate mintala. Alte studii sugereaza acum o legatura intre inteligenta si bolile psihice, care pot merge inapoi in trecutul nostru evolutiv.
Inteligenta crescuta a lui „Homo sapiens” a fost initial un rezultat al mutatiei genelor. Cu toate acestea, costul acestor mutatii genetice ar fi putut fi o crestere a bolilor mintale (Nithianantharajah et al., 2012).
2.Ingrijorarea
Oamenii cu o inteligenta peste medie sunt mai predispusi la stari de anxietate decat cei care au o inteligenta medie.
Intr-adevar, este posibil ca anxietatea sa fi co-evoluat odata cu inteligenta – ingrijorarea le-ar fi putut da oamenilor primitivi un beneficiu pentru a putea supravietui in trecutul antic (Coplan et al., 2012). Este pacat insa ca au ramas oamenii inteligenti cu niveluri mai ridicate de tulburari de anxietate.
3.Ideile noi
Hotarat impotriva nivelurilor ridicate de boala mintala sau de anxietate este faptul ca unul dintre semnele inteligentei este probabilitatea mai mare de a avea idei noi.
Din punct de vedere istoric, aceasta ar putea insemna respingerea superstitiilor si gasirea unor noi modalitati de organizare a societatii.
Un studiu sustine ca acest lucru explica de ce oamenii mai inteligenti sunt mai susceptibili de a fi atei si liberali din punct de vedere politic (Kanazawa et al., 2010). Acest studiu a constatat ca tinerii adulti care s-au descris ca fiind „foarte conservatori” au avut un IQ mediu de 95, in timp ce aceia care s-au descris ca fiind „foarte liberali” au avut un IQ mediu de 106.
4.Singuratatea
O cercetare recenta arata faptul ca, cu cat oamenii cu inteligenta peste medie socializeaza mai mult cu prietenii lor, cu atat sunt mai putin multumiti de viata lor. Descoperirea pune sub semnul intrebarii ideea acceptata ca socializarea, in general, ii face pe oameni mai fericiti.
Se poate ca pentru unii oameni – in special pentru cei care au o inteligenta superioara – socializarea sa nu creasca satisfactia in viata.
5.Dormitul pana tarziu
Un alt semn al inteligentei crescute este mersul la culcare la o ora tarzie seara si dormitul pana tarziu a doua zi (Kanazawa & Perina, 2009).
Studiul a analizat obiceiurile de somn ale unui numar de 20,745 americani adolescenti si s-a constatat ca intr-o zi obisnuita din saptamana „cei mai prosti” s-au culcat la aproximativ 23:41 si s-au trezit la 7:20. In contrast, „cei mai sclipitori” s-au culcat la aproximativ 24:29 si s-au trezit la 7:52. In weekend, diferentele au fost chiar mai pronuntate.
6.Increderea
Oamenii cu o inteligenta peste medie sunt mai predispusi sa aiba incredere in ceilalti, in conformitate cu o noua analiza a datelor sondajului opiniei publice din SUA. Acest lucru poate fi adevarat, deoarece oamenii mai inteligenti sunt judecatori mai buni ai caracterului.
Ei au descoperit ca oamenii care au fost mai increzatori au fost, de asemenea, mai fericiti si au avut un nivel mai ridicat de sanatate fizica.
7.Lenea
O noua cercetare constata faptul ca oamenilor lenesi le place sa gandeasca. Pe de alta parte, cei carora nu le place acest lucru simt nevoia sa faca „mai multe lucruri”, pentru a scapa de propriile lor ganduri.
Studiile anterioare au descoperit ca oamenii carora le place sa se gandeasca mai mult au amintiri mai bune si de multe ori le ia mai mult timp sa ia decizii si sfarsesc prin a le lua pe cele mai bune.
Asadar, haideti sa nu ne ingrijoram ca suntem prea ingrijorati din fire sau ca avem insomnii, pentru ca se pare ca teoria unui nivel de IQ crescut poate sa justifice un anumit patern comportamental.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.