A ramane concentrat pe o sarcina un timp indelungat poate fi foarte dificil, dar este o adevarata aventura atunci cand esti inconjurat de distractii constante. In lumea de astazi, distractiile se afla la un click distanta.
Te-ai gasit si tu de multe ori fara sa iti dai seama ca in timpul in care scriai ceva important ai luat telefonul si ai accesat Facebookul? Sau ai dat un scroll pe Instagram?
Abilitatea de a te concentra pe ceva si de a depune efort mintal pe acel lucru este critic pentru a invata lucruri noi, pentru atingerea obiectivelor si a avea rezultate bune in diverse situatii. Chiar daca incerci sa duci la bun sfarsit un raport la job sau sa concurezi intr-un maraton, abilitatea de concentrare poate face o foarte mare diferenta intre succes si esec.
Din fericire, concentrarea este asemanatoare cu un muschi mintal. Cu cat exersezi mai mult in a-l face mai puternic, cu atat el si devine.
A-ti imbunatati concentrarea este un obiectiv ce poate fi atins, dar asta nu inseamna ca se poate realiza cu usurinta si intr-un timp foarte scurt. Va fi necesar sa depui efort real si sa faci niste schimbari majore in anumite rutine zilnice pe care le ai.
Iata cateva strategii ce te pot ajuta sa iti dezvolti concentrarea!
Incepe prin a-ti evalua capacitatea de concentrare
Inainte de a incepe sa lucrezi in a-ti imbunatati concentrarea, trebuie sa incepi prin a evalua cat de puternica este in acest moment. Trebuie sa stii de unde sa incepi si cat trebuie sa dezvolti.
Astfel, concentrarea ta este buna daca:
Iti este usor sa incepi intr-un ritm alert
Iti setezi obiective si le spargi in pasi mai mici
Iei mici pauze si apoi te intorci la treaba
Concentrarea ta are nevoie de imbunatatire daca:
Visezi cu ochii deschisi in mod regulat
Nu poti sa faci abstractie de distractii
Pierzi urma progresului
Daca primele propozitii par a te descrie mai bine, inseamna ca deja ai abilitati de concentrare destul e bune, dar totusi, daca iti doresti, poti sa le imbunatatesti cu putina practica.
Daca te identifici mai mult cu cel de-al doilea set de propozitii, probabil ar trebui sa lucrezi mai mult la abilitatea ta de concentrare. Ar putea sa dureze ceva, dar practicarea unor obiceiuri sanatoase te-ar putea ajuta.
Elimina ceea ce iti distrage atentia
Desi poate parea evident, oamenii de multe ori subestimeaza numarul distractorilor din jurul lor si nu isi dau seama cati sunt, de fapt, in jurul lor. Ceea ce iti distrage atentia poate fi un radio in surdina, sau poate un coleg care trece constant pe la biroul tau sa te tina de vorba.
Minimizarea acestor surse de distragere a atentiei suna mult mai usor decat este de fapt. In timp ce stingerea radioului poate fi usoara, a-i spune colegului, sotiei sau copilului sa te lase in pace sa iti termini treaba poate reprezenta o provocare.
O modalitate prin care poti face acest lucru este sa setezi un timp specific si un loc in care sa ceri sa fi lasat in pace o anumita perioada de timp. O alta varianta ar fi sa cauti o locatie linistita in care stii ca poti fi lasat sa lucrezi fara intreruperi. Poate fi biblioteca, o camera sau chiar o cafenea linistita.
Trebuie sa mai stii ca nu toate distragerile vin din mediul extern! Uneori anxietatea, grijile sau motivatia scazuta pot fi distrageri interne ale atentiei ce sunt si mai dificil de gestionat.
O strategie pe care o poti pune in aplicare atunci cand te confrunti cu distrageri interne este sa minimizezi sau sa le elimini prin utilizarea gandurilor pozitive, sau exercitiilor de relaxare. Daca iti surprinzi mintea ca are ganduri ce te distrag, incearca in mod constient sa te readuci in mijlocul sarcinii si sa elimini acele ganduri.
Concentreaza-te pe un singur lucru odata
Chiar daca multitasking-ul pare a fi o modalitate foarte buna de a termina lucrurile intr-un timp cat mai scurt, pare ca scade productivitatea si este mult mai greu sa te concentrezi la detalii ce sunt importante atunci cand faci mai multe lucruri in acelasi timp.
Resursele atentionale sunt limitate si este bine sa le echilibrezi intr-un mod corect.
Traieste in momentul prezent
Este greu sa te concentrezi atunci cand ai tendinta sa te tot gandesti la lucruri din trecut, sa te ingrijorezi pentru viitor sau sa te deconectezi de la prezent pentru orice alt motiv. Probabil ai auzit vorbindu-se de multe ori despre importanta de a fi prezent aici si acum. Este vorba despre a pune la o parte distragerile chiar daca ele sunt fizice (telefon mobil, televizor) sau psihologice (anxietate) si sa fii angajat mintal in totalitate in momentul prezent.
Desi poate lua ceva timp, incearca sa lucrezi in a invata cum sa fii prezent in acest moment aici si acum. Nu poti schimba trecutul, iar viitorul inca nu s-a intamplat, dar ceea ce poti sa faci este sa te concentrezi pe ce poti face astazi pentru a evita greselile trecute ca sa iti creezi o cale pentru succes.
Practica mindfulness
Practicarea meditatiei are o multitudine de beneficii pentru sanatatea mintala.
Poti sa inveti cum sa faci meditatie sau poti, pur si simplu sa incerci exercitii de relaxare ce te vor ajuta sa ramai concentrat asupra sarcinii. Poti sa incerci exercitiile noastre de relaxare aici.
Iata un tip rapid de recapatare a concentrarii: Incearca sa respiri de 3-4 ori profund, timp in care te concentrezi pe fiecare respiratie.
Ia-ti mici pauze
Atunci cand incercam sa ramanem concentrati o perioada de timp indelungata pe aceeasi sarcina, concentrarea noastra va scadea treptat si ne va fi mult mai greu sa o redobandim. Incearca sa iti iei pauze constante dupa fiecare subsarcina realizata. Poti, de asemena, sa iti setezi anumite perioade de realizare a sarcinii si perioade de pauza: la fiecare 45 minute de lucru, 15 minute pauza
Cu cat practici mai mult aceste strategii, cu atat vei reusi mai mult sa iti imbunatatesti concentrarea. Primul si cel mai important aspect este identificarea factorilor ce iti distrag atentia, apoi eliminarea acestora. Seteaza-ti obiective specifice si nu mai multe in acelasi timp. Poti sa iti imparti sarcina in sarcini mai mici si mai usor de realizat. Atunci cand simti ca nu te mai poti concentra, ia-ti o pauza si poti incerca sa faci exercitii de relaxare. Toate aceste lucruri te vor ajuta sa fii mult mai productiv si sa ai mult mai mult succes in ceea ce iti propui sa faci.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.