Cateodata, durerea are scopurile ei, aceasta ne poate alerta atunci cand ne-am lovit fara sa ne dam seama sau cand ne-am luxat o glezna. Însă, pentru multe persoane, ea poate persista saptamani si chiar luni, cauzand suferinta profunda, poate scadea calitatea vietii si gestionarea durerii poate fi foarte dificila.
Durerea este un stresor complex si poate fi o provocare pentru noi in majoritatea domeniilor de functionare, in urma careia apar costuri fizice, psihologice, ocupationale si financiare. Deoarece interventia medicala nu poate intotdeauna sa rezolve pe deplin durerea, este nevoie si de alte modalitati de gestionare a acesteia, printre care se numara si interventia psihologica.
Iata care este noua perspectiva in gestionarea durerii
Gestionarea durerii reprezinta un domeniu complex al medicinii moderne ce utilizeaza o echipa multidisciplinara pentru a ajuta persoanele afectate sa se adapteze mai bine la durere si sa scape de suferinta produsa de aceasta, reusind sa le creasca calitatea vietii prin strategiile abordate. Desi medicul este prima persoana cautata atunci cand apare durerea, atunci cand aceasta nu raspunde la tratamentele clasice medicale sau cand persista chiar si atunci cand afectiunea ce o cauzeaza dispare, este nevoie de gasirea unei metode alternative de gestionare.
Pe langa interactiunile neuronale si legaturile pe care creierul le face atunci cand experimentam durerea, exista si straturi multiple de ganduri abstracte complexe si sentimente pe care le avem si care determina cum simtim durerea si cum reusim sa o gestionam.
Structurile cognitive, comportamentale si influentele mediului sunt intercorelate intr-o retea complexa individualizata ce trebuie luata in considerare si integrata in orice tratament pentru ca acesta sa fie eficient. Toate ariile si retelele interconectate fac parte din modelul biopsihosocial de tratament personalizat.
Astazi, pentru gestionarea durerii exista mai multe optiuni fata de clasicele medicamente pentru durere.
Abordarile psihologice impotriva durerii reprezinta o parte importanta din modelul holistic de gestionare a durerilor. Studiile au aratat ca anumite metode psihologice, precum psihoterapia cognitiv-comportamentala, mindfulness sau hipnoterapia pot fi o componenta importanta in imbunatatirea gestionarii durerii, precum si in preventia simptomelor depresive si anxioase adiacente acesteia.
Cum va poate ajuta psihologul in gestionarea durerii?
Psihologii sunt specialisti in a va ajuta sa faceti fata gandurilor, emotiilor si comportamentelor ce acompaniaza durerea profunda pe care o simtiti. Acestia pot sa lucreze atat cu dumneavoastra individual, cat si cu familiile dumneavoastra referitor la gestionarea durerii. Psihologul colaboreaza in acelasi timp si cu medicul dumneavoastra, pentru a integra in planul de tratament atat simptomele fizice, cat si pe cele emotionale ale durerii.
Atunci cand lucrati cu un psiholog pentru a va gestiona durerea, va puteti astepta sa discutati si sa exemplificati atat sanatatea dumneavoastra fizica, cat si cea emotionala. Psihologul va poate intreba despre momentele cand apare durerea, cum o experimentati, cat este de intensa si ce factori o afecteaza.
De asemenea, psihologul va ajuta sa identificati si sa gestionati grijile si stresul raportat la durere. Spre exemplu, puteti fi pus sa completati un chestionar ce va permite sa inregistrati toate gandurile si emotiile in momentul experimentarii durerii. Psihologul va ajuta sa invatati cum sa provocati anumite ganduri nefolositoare pe care le aveti despre durere, cum sa dezvoltati noi modalitati de gandire si cum sa gasiti solutii pentru situatia in care va aflati.
Psihologul va mai poate ajuta sa dezvoltati un nou stil de viata ce va poate ajuta sa ramaneti integrat in activitatile sociale, profesionale si familiale fara ca durerea sa puna stapanire pe viata dumneavoastra. Pe de alta parte, gestionarea somnului din timpul crizelor de durere poate fi un adevarat cosmar, iar psihologul va poate ajuta sa redobanditi un somn linistit.
Studiile au constatat ca unele psihoterapii pot fi la fel de eficiente ca interventiile chirurgicale pentru ameliorarea durerii cronice, deoarece tratamentele psihologice pentru durere pot schimba modul in care creierul dumneavoastra proceseaza senzatiile de durere.
Iata care sunt cele mai utilizate modalitati psihologice pentru gestionarea durerii
Psihoterapia cognitiv-comportamentala
Acest tip de psihoterapie tinteste raspunsurile cognitive si comportamentale pe care le aveti fata de durere. Protocolul terapiei cognitiv-comportamentale implica psihoeducatie despre durere, despre comportament si despre dispozitia pe care o aveti atunci cand simtiti durere. De asemenea, furnizeaza strategii de relaxare, reuseste sa activeze anumite comportamente, va ajuta sa dezvoltati o comunicare eficienta cu cei din jur, va ajuta sa va planificati evenimente pozitive si sa restructurati acele ganduri dezadaptative despre durere.
Mindfulness
Abordarea mindfulness implica folosirea tuturor simturilor, va ajuta sa fiti in momentul prezent, sa acordati atentie in mod deliberat lucrurilor din jur si sa experimentati fiecare moment treptat, fara nicio asteptare sau prejudecata.
Tehnica mindfulness este despre constientizarea faptului ca dispozitia pe care o aveti din cauza durerii, emotiile si gandurile referitoare la durere joaca un rol important in calitatea vietii dumneavoastra. Astfel, aceasta abordare incearca sa separe emotiile si gandurile pe care le aveti de senzatia propriu zisa de durere.
Gandurile, emotiile si starea de spirit asociate cu experienta durerii cronice pot parea atasate experientei durerii. Cu toate acestea, o abordare constienta consta in a observa cand sunteti preocupat de ganduri despre viitor sau trecut, recunoscand daca acestea sunt utile sau nu si dezvoltandu-va capacitatea de a va elibera de ele.
Biofeedback
Biofeedback-ul presupune obtinerea unei mai bune intelegeri a modalitatii de observare si de control a proceselor corpului.
Studiile au aratat ca biofeedback-ul este eficient in tratamentul migrenelor adulte si a durerilor de cap.
Terapia cu biofeedback cuprinde invatarea si efectuarea exercitiilor de relaxare si vizualizare cu scopul de a diminua tensiunea musculara si de a obtine o anumita influenta asupra functiilor sistemului nervos autonom, cum ar fi ritmul cardiac si temperatura corpului. Aceste tehnici sunt apoi folosite pentru a stimula relaxarea, pentru a diminua tensiunea musculara, a preveni agravarea durerilor de cap si pentru a reduce frecventa durerilor de cap si a durerii.
Studiile au constatat ca biofeedback-ul a produs eficacitate similara cu cea a meditatiei si relaxarii in tratarea anxietatii.
Terapia de acceptare si angajament
Pe baza modelului de flexibilitate psihologica, tratamentul se axeaza pe dezvoltarea acceptarii emotiilor si a durerii si pe stoparea tentativelor dezadaptative de a elimina si controla durerea prin evitare sau prin alte comportamente problematice.
Accentueaza constientizarea, acceptarea gandurilor si emotiilor, precum si implicarea comportamentala in realizarea obiectivelor personale.
Ce puteti face pentru a va adapta mai bine la durere?
- Sa aveti un stil de viata activ. Durerea sau frica de durere va poate opri din a face lucrurile placute. Este important sa constientizati ca durerea pe care o simtiti nu trebuie sa va acapareze viata.
- Sa va cunoasteti limitele. Continuati sa fiti activi, dar sa va cunoasteti intr-un mod rational limitarile fizice. Va puteti face un plan de activitate, fara a va forta sa faceti mai mult decat puteti duce.
- Faceti exercitii fizice. Puteti sa fiti in forma si sa va angajati in activitati fizice usoare, precum stretching, yoga, plimbari sau inot.
- Pastrati-va conexiunile sociale. Sunati un membru al familiei sa il vizitati sau iesiti cu un prieten la pranz. Studiile au aratat ca persoanele cu suport social crescut se adapteaza mult mai bine la durere si experimenteaza mai putina depresie si anxietate.
- Va puteti distrage atentia. Atunci cand durerea apare, gasiti metode prin care puteti sa va distrageti atentia de la aceasta. Lucrati la un hobby sau realizati o activitate placuta.
- Nu va pierdeti speranta. Cu un tratament psihologic corespunzator, multe persoane au reusit sa isi gestioneze durerea si sa aiba o perspectiva diferita asupra acesteia.
- Urmati prescriptia medicala. Daca planul dumneavoastra de tratament contine si medicatie, utilizati tratamentul asa cum a fost el prescris de medicul dumneavoastra. In paralel, psihologul va poate ajuta sa dezvoltati mecanisme de coping la durere si sa o gestionati eficient.
Daca doriti sa va gestionati mai bine durerea, puteti cere ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.