Empatia digitala face referire la „caracteristicile empatice traditionale, cum ar fi preocuparea si grija fata de ceilalti, exprimate prin interactiuni mediate de computer”. Un studiu recent sugereaza faptul ca oamenii au simtit ca psihoterapeutul lor este mult mai empatic si de ajutor intr-un cadru mai indepartat, online, decat intr-un cadru in persoana, fata in fata. Un alt studiu a constatat ca terapia de grup virtuala poate fi la fel de eficienta ca terapia de grup in persoana.
Odata cu pandemia COVID-19, o mare parte din psihoterapie s-a mutat in online. Doua noi studii analizeaza daca teleterapia si terapia prin videoconferinta sunt utile. Poate empatia sa conecteze clientii cu terapeutii lor, in ciuda diviziunii virtuale? Psihoterapia s-a adaptat la mutarea online?
Rezultatele pot fi surprinzatoare pentru unii.
Intr-un studiu, publicat in Frontiers in Psychology, cercetatorii au descoperit ca pacientii au simtit ca psihoterapeutul lor a fost semnificativ mai empatic si sustinator in mediul online, comparativ cu sesiunile in persoana. Acest lucru este important deoarece, in functie de tipul de psihoterapie, daca un client se simte conectat la psihoterapeut poate fi un factor esential pentru un rezultat pozitiv al tratamentului.
„Empatia digitala” a fost definita ca avand „caracteristici empatice traditionale, cum ar fi grija fata de ceilalti, exprimate prin intermediul comunicarii mediate de computer”. Alte modele de empatie digitala au extins caracteristicile „empatiei digitale”:
Abilitatea de a analiza si evalua starea interna a altuia (acuratetea empatiei)
Un sentiment de identitate (auto-empatie)
Recunoasterea, intelegerea si prezicerea gandurilor si emotiilor celorlalti (empatie cognitiva)
Simtiti ceea ce simt altii (empatie afectiva)
Joc de rol (empatie imaginativa)
Compasiune fata de ceilalti (preocuparea empatica) prin intermediul mediei digitale
Studiul examineaza sesiunile de terapie online care au avut loc prin apeluri video Skype si WhatsApp. Aproximativ jumatate dintre clienti au folosit computere desktop sau laptopuri, cealalta jumatate folosind un mix de tablete sau smartphone-uri. Aproape 90% dintre terapeuti au folosit un computer.
Cercetarea a constatat ca terapeutii au simtit ca ar putea oferi aceeasi cantitate de empatie fie in persoana, fie virtual. In mod surprinzator, pacientii s-au simtit mai conectati empatic si sustinuti de terapeutul lor in cadrul virtual, in comparatie cu sesiunile in persoana. Aceste descoperiri se bazeaza pe cercetarile anterioare de terapie efectuate inainte de pandemie, care au descoperit ca empatia poate ajunge intr-adevar peste granitele virtuale si ca psihoterapia virtuala poate fi eficienta.
Un alt studiu din 2021 confirma ca psihoterapia de grup poate fi efectuata eficient in mod virtual. De fapt, unii clienti au considerat terapia in grup la distanta chiar mai utila decat in persoana.
Aceste studii evidentiaza ca preferintele personale si auto-selectia pot avea mult de-a face cu cat de confortabil sunt oamenii cu psihoterapia si teleterapia virtuala si cu rezultatele pozitive ale tratamentului.
Clientii care raspund bine in mediile virtuale sunt probabil cei care se simt deja in largul lor cu tehnologia de videoconferinta si sunt capabili sa se simta confortabil si sa aiba intimitate acasa. Acelasi lucru este valabil si pentru psihoterapeut. Cercetarile au descoperit ca psihoterapeutii care se simt cel mai confortabil si eficienti in oferirea psihoterapiei virtuale au oferit-o de obicei si anterior, inainte de pandemie.
Psihoterapia a facut tranzitia online in mod eficient pentru multi oameni, in ciuda limitarilor problemelor tehnologice, a intarzierilor de sunet si a dificultatii de a percepe micro-expresiile. Clientii ar trebui sa se simta imputerniciti sa evalueze daca terapia virtuala este potrivita pentru nevoile lor.
Este probabil ca multi clienti si psihoterapeuti sa continue sa aleaga sa ramana online, avand in vedere rezultatele pozitive si capacitatea de empatie digitala, alaturi de comoditatea programarii, timp mai mic pe drum pentru a ajunge la cabinet si posibilitatea de a comunica in siguranta fara masti. Vestea buna este ca psihoterapia virtuala poate fi oferita intr-un mod in care clientii simt ca sunt sprijiniti si intr-un mod eficient si va ramane probabil o platforma de baza pentru furnizarea de psihoterapie.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.