Conceptul “wanderlust” este definit ca un impuls puternic al persoanelor de a umbla si de a “hoinari”. Atunci cand vorbim de fenomenul “wanderlust”, ne referim la o dorinta puternica de a calatori incontinuu si de a descoperi locuri noi.
V-ati intrebat vreodata de ce unele persoane pleaca mereu in calatorii, simt nevoia acuta de a vizita inca o tara, inca un oras, investesc tot timpul liber in vacante, iar altele prefera o vacanta, maximum doua pe an, chiar daca timpul si situatia financiara le-ar permite mai multe?
Probabil cunoasteti persoane a caror lume graviteaza in jurul plecarilor si calatoriilor, care si-ar asuma orice risc pentru a fi in orasul sau tara mult visate.
Care este istoria fenomenului “wanderlust”?
In secolul 19 si inceputul secolului 20 exista un diagnostic psihiatric numit dromomanie, al carui prim simptom era un impuls incontrolabil de ratacire, calatorit sau plimbat. Specialistii descriau acesti pacienti ca fiind intr-o stare automata, ca intr-o transa atunci cand plecau, experimentand amnezie partiala despre episod.
Incepand cu secolul 21, aceste simptome sunt considerate a fi legate de boala Alzhaimer, de dementa sau delir. Insa, numele de dromomanie se foloseste astazi pentru a desemna, intr-o forma non-clinica, persoanele ce au o dorinta puternica emotionala si fizica de a fi mereu in calatorii si de a experimenta locuri noi, in pofida faptului ca isi pot risca locul de munca si siguranta proprie.
Fenomenul “wanderlust” poate fi condus de dorinta de a scapa si de a lasa in urma sentimentele depresive, de vinovatie, poate fi legat de fuga de problemele cotidiene, de rutina sau chiar de noi insine. Pe de alta parte, poate reflecta o dorinta intensa de auto-dezvoltare, de cunoastere de sine sau de regasire prin experienta necunoscutului, confruntarea cu provocarile neprevazute, cunoasterea culturilor nefamiliare, a modurilor de viata si a comportamentelor altor culturi.
Care este explicatia stiintifica a impulsului?
Se pare ca exista mai multe explicatii stiintifice pentru acest lucru.
Din punct de vedere evolutionist, “wanderlust” este puternic incorporat in istoria evolutiei umane. Oamenii au trait in comunitati nomade pentru 99% din istoria noastra, in functie de anotimpuri, vanatoare, oportunitati de supravietuire si modele ritualice. Odata cu dezvoltarea agriculturii, au aparut si asezarile umane, s-au dezvoltat satele, apoi orasele. Astfel, conform psihologiei evolutioniste, un impuls nomad nu este nefiresc. Daca situatia intr-un singur loc pare de nesuportat, putem avea tendinta de a scapa de greu si a cauta noi locuri de supravietuire.
O alta explicatie ar putea fi data de o gena, DRD4, ce este implicata in nivelurile de dopamina din creier, de care sunt legate motivatia si comportamentul. Studiile arata ca o variatie a acestei gene, DRD4-7R, ar putea fi legata de dorinta noastra de a fi “ratacitori”. DRD4-7R creste probabilitatea unui comportament de cautare a noutatii, impulsivitatii si aventurii. Aceasta a fost numita “gena wanderlust”.
O ipoteza interesanta a fost surprinsa in anul 1999, sugerand ca aceasta gena a fost mult mai prevalenta la popoarele migratoare si ca persoanele mult mai adaptabile la un stil de viata nomad ar avea aceasta gena. Cu toate acestea, specialistii considera ca variatia unei gene nu este suficienta pentru stabilirea unui comportament. Astfel, vulnerabilitatea genetica este activata de anumiti factori ce tin de mediu, de personalitate si cultura.
Cercetatorii sugereaza ca sunt doua caracteristici de personalitate proeminente ale persoanelor “nomade”: curiozitatea si cautarea de nou. Aceste persoane sunt deschise catre noi experiente, sunt extrovertite si au nevoie de experiente diverse pentru a fi satisfacute.
Studiile arata ca fiecare dintre noi are prestabilit un anumit nivel optimal de excitabilitate (level of arousal) la care functionam normal si ne simtim bine, iar unele persoane au nevoie de mai multa stimulare exterioara pentru a-l atinge, in timp ce altele de mai putina. Pe cei din prima categorie, Marvin Zuckerman ii numea “sensation seekers”. Aceste persoane sunt foarte usor plictisite de rutina, sunt mereu in cautarea aventurii, nu sunt capabile sa suporte monotonia si au nevoie de multa stimulare.
O alta teorie se refera la imaginatie si creativitate ce ne permit sa dezvoltam niste scenarii ipotetice despre societatile si culturile existente, trezindu-ne astfel capacitatea exploratoare.
Exista oare dezavantaje ale fenomenului “wanderlust”?
Calatoritul impulsiv poate avea cateva dezavantaje personale, profesionale si financiare:
– Familia si prietenii va pot simti lipsa
– Este dificil sa pastrati anumite relatii stabile
– Exista posibilitatea sa ratati anumite lucruri la locul de munca
– Calatoritul poate implica costuri ridicate uneori ce pot dezechilibra finantele
– Daca escapadele intense se datoreaza unui dezechilibru emotional si a unor probleme de care vreti sa fugiti, exista posibilitatea ca acestea sa nu dispara, insa va pot arata o noua perspectiva asupra rezolvarii acestora.
A fi “wanderlust” este un lucru rau?
Beneficiile calatoritului
Atunci cand calatoriile in exces nu afecteaza in vreun fel locul de munca, situatia financiara, cand nu cauzeaza probleme in familie, studiile arata ca escapadele va modifica personalitatea in bine in ceea ce priveste: emotiile, extraversiunea, agreabilitatea, constientizarea unor fapte si deschiderea spre noi experiente.
Acest lucru inseamna ca, dupa ce va intoarceti dintr-o vacanta, va puteti astepta ca urmatoarele lucruri sa aiba loc:
- Sa deveniti mai spontani
- Sa ii judecati mai putin pe cei din jur
- Veti deveni mai independenti
- Relatiile dumneavoastra vor deveni mai pline de sens
- Veti fi mai optimisti
- Va veti dezvolta creativitatea
- Veti iesi din zona de confort
- Veti fi mai deschisi catre noi experiente
- Va largiti perspectiva
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.