Poate ca inca nu stim sigur de ce visam, dar cercetatorii afla din ce in ce mai multe despre ceea ce se intampla in timp ce visam.
Un studiu recent a confirmat ca tipul de vise pe care le avem variaza in functie de faza de somn in care ne aflam.
O echipa de la Institutul Brain al Universitatii Federale din Rio Grande do Norte din Brazilia a analizat 133 de date despre vise (de la 20 de tineri voluntari adulti), cuvant cu cuvant, folosind teoria graficelor, o ramura a analizei care se concentreaza pe retele si alte tipuri de relatii intre cuvinte sau alte elemente dintr-un set de date. Voluntarii au fost treziti in timpul fazei somnului REM (e.g. rapid eye movement, adica in faza somnului cand are loc miscara oculara rapida), cand datele despre vise sunt cele mai abundente, dar si in timpul somnului non-REM, care produce mai putine vise.
Cercetarile anterioare au descoperit ca visele din faza REM sunt mai lungi, mai expresive si mai „asemanatoare unui film” decat visele non-REM. Dar acest studiu este primul de acest gen care demonstreaza acest lucru folosind teoria graficelor pentru a masura diferentele structurale din vise.
O abordare noua in cercetarea din domeniul viselor
Cercetatorii au dezvoltat un instrument care poate analiza o cantitate mare de date, la viteza mare si fara influente subiective, cum ar fi influenta lingvistica, adica o interpretare subiectiva de catre cercetatori a cuvintelor folosite de voluntari in descrierea viselor lor.
Deoarece instrumentul functioneaza in orice limba, acesta a identificat cu succes schimbari in calitatea si complexitatea viselor intre etapele somnului, analizand modul in care cel care viseaza comunica continutul visului, decat diferentele care depind de semantica. Si rezultatele sunt importante, deoarece arata ca metodele de calcul pot fi aplicate studiilor in ceea ce priveste visele.
Cu alte cuvinte, teoria graficelor nu analizeaza cat de ciudat este un vis sau ce ar putea insemna continutul. Important este modul in care subiectii isi organizeaza si isi povestesc amintirile despre visul respectiv. Cercetatorii considera ca instrumentul este un plus valoros pentru cunoasterea viselor si poate fi utilizat pentru o analiza larga a datelor despre vise din intreaga lume, cum ar fi cele din depozitul online Dream Bank, care detine in prezent peste 20.000 de date.
Teoria graficelor este o abordare foarte noua a analizei viselor, spune Rebecca Spencer, dr., la Universitatea din Massachusetts Amherst. „Cred ca progresul in cercetarea psihologica in domeniul somnului si al viselor va fi acum aplicarea acestui instrument in diverse situatii, poate pentru a vedea cum arata visele in stadiul 3 (N3) sau pentru a vedea cum arata visele diferitelor populatii.
Spencer crede, de asemenea, ca studiul este interesant din perspectiva intelegerii constiintei. „Am ajuns sa ne gandim la somn si trezire ca la doua stari separate de constiinta si este interesant sa ne gandim la acest lucru ca suport pentru fiecare etapa de somn ca fiind o stare unica de constiinta”, spune ea.
O recapitulare rapida a etapelor somnului
Impartim somnul in somn REM si non-REM – si le alternam pe ambele pe tot parcursul noptii – dar exista mult mai mult decat atat. „Somnul non-REM include somnul in stadiul 1 (N1), stadiul 2 (N2) si stadiul 3 (N3), corelate cu cresterea profunzimii”, spune Brandon Peters-Mathews.
Etapele non-REM sunt descrise dupa cum urmeaza:
Somnul N1 este cea mai usoara stare de somn si este deseori interpretat gresit ca stare de veghe.
Somnul N2 caracterizeaza aproximativ jumatate din timpul dintr-o noapte tipica de somn si se caracterizeaza prin prezenta fusurilor de somn si a complexelor K, modele electrice generate adanc in creier intr-o zona numita talamus.
Somnul N3 include unde mari de amplitudine ridicata si este cea mai dificila stare din care sa trezesti o persoana.
REM apare adesea la intervale de 90 pana la 110 minute pe parcursul noptii, cu mai mult din acesta concentrat in ultima treime a noptii, pe masura ce perioadele REM devin mai prelungite. Acest lucru inseamna ca este destul de probabil sa te trezesti din somnul REM dimineata.
Vise REM vs. Vise Non-REM
Visele pot aparea atat in somnul REM, cat si in cel non-REM. „Noaptea devreme atingi N3, cand stim ca sunt redate amintirile zilei – este ca si cum ai face videoclipul zilei tale si l-ai repeta”, spune Spencer. „Deci, daca suntem treziti in timpul acestei etape, este probabil sa avem vise care sa para amintiri din ziua ce tocmai a trecut. Desi stim mai putin despre visele N2, probabil ca se intampla un lucru similar.”
Visele in somnul non-REM sunt adesea caracterizate prin idei simple, in timp ce visele din REM pot fi experiente complexe, captivante – Dr. Peters-Mathews compara un vis de somn non-REM cu o imagine, in timp ce un vis REM este un film in care visatorul este actor. „Somnul REM include probabil activarea si interactiunea complexa a diferitelor zone ale creierului, ducand la o experienta de vis mai elaborata”, spune el.
„Cel mai probabil, atunci cand intram in somnul REM, acele amintiri recente din fazele etapele N1 si N2 ale somnului declanseaza amintiri mai indepartate si, probabil, prin declansarea acelor amintiri indepartate aleatorie, vom obtine combinatia nebuna de idei complexe despre care stim ca sunt vise REM”, spune Spencer.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Surse:
- Martin, J et al. Structural differences between REM and non-REM dream reports assessed by graph analysis. PLOS One. 2020 July. doi:10.1371/journal.pone.0228903
- University of Michigan. Stages of sleep. Updated June 9, 2019.
- Ferrarelli F, Tononi G. Reduced sleep spindle activity point to a TRN-MD thalamus- PFC circuit dysfunction in schizophrenia. Schizophr Res. 2017;180:36-43. doi:10.1016/j.schres.2016.05.023
- Mallick BN, Pandi-Perumal SR, McCarley RW, Morrison AR. Rapid Eye Movement Sleep: Regulation and Function. Cambridge, UK: Cambridge University Press; 2011.