Urmaresti tot timpul ce fac prietenii tai pe Instagram, pe Facebook sau pe orice alta retea sociala? Stii sentimentul. Este epuizant, este stresant, este obsesiv: este FoMO. Frica de a rata, fie ca este declansata de o postare pe retelele sociale sau de o interactiune in persoana, este o reteta pentru o tocana bogata de anxietate si nemultumire.
Este FOMO intr-adevar atat de rau?
Iata marea problema cu FOMO. Esti mereu concentrat pe ceea ce fac altii, mai degraba decat sa fii pe deplin prezent acolo unde te afli.
Deci de ce este atat de rau? A-ti distrage in mod constant atentia cu ceea ce fac altii creeaza bazele pentru comparatia sociala. Si cea mai mare problema cu asta este ca iti compari realitatea cu descrierea realitatii realizata de altcineva. Acest lucru deformeaza asteptarile despre cum ar trebui sa fie lucrurile si poate submina increderea in sine, satisfactia in viata si placerea.
Si pentru a inrautati lucrurile, creierul tau te si rasplateste pentru implicarea in „comparatia sociala” atunci cand iesi in frunte si mai esti si castigator in situatia respectiva.
De asemenea, acest lucru poate provoca si dependenta, mereu cu telefonul in mana pentru a verifica ce fac ceilalti.
Exista si o parte pozitiva a FOMO?
Exista momente cand FOMO poate fi un lucru bun, in doze mici si in situatii specifice. Am vazut FOMO motivand oamenii sa iasa din zona lor de confort, de a pleca la un drum pentru a obtine un comportament benefic, deoarece l-au vazut la altii.
Iata exemplul incercarii de a decide daca doresti sa participi la petrecerea zilei de nastere a unui prieten dupa o zi lunga de munca. Stii ca te-ai distra daca ai merge, dar acum tot ce poti gandi este efortul necesar pentru a ajunge acolo. Un pic de FOMO te-ar putea ajuta sa te motivezi sa mergi. Vei merge, te vei distra de minune si vei fi reenergizat de interactiunile pe care le ai acolo.
Totodata, FOMO ne poate trage unul langa altul. Cand vrem sa ne izolam social, poate fi un memento si o reconfirmare a faptului ca relatiile sociale sunt cu adevarat esentiale pentru sanatatea noastra mintala.
Potrivit unui studiu realizat de dr. Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie si neurostiinte la Universitatea Brigham Young, lipsa conexiunii sociale creste riscurile pentru sanatate la fel de mult ca fumatul a 15 tigari pe zi sau ca tulburarea de consum de alcool.
Un alt avantaj al FOMO este ca atunci cand vedem pe altcineva traind #cea mai buna viata, ne poate da speranta ca putem face acelasi lucru. A-i vedea pe altii exceland poate fi o modalitate de a ne incuraja sa incercam sa facem si noi mai mult in sensul acesta pentru noi insine. Il putem folosi ca un fel de combustibil pentru motivatie.
Care este cantitatea corecta de FOMO?
Raspunsul rapid: depinde.
Exista doza buna si necesara FOMO si doza exagerata de FOMO si modul in care ne raportam este ceea ce il face mai bun sau mai putin bun.
Daca FOMO te ajuta sa te motivezi pentru a-ti atinge obiectivele, minunat. Daca te sperie si te paralizeaza in nehotarare, da-i drumul, clarifica ce vrei sa faci si mergi mai departe concentrandu-te pe ceea ce iti aduce bucurie mai degraba decat pe ceea ce ti-e teama ca tu nu ai sau nu vei avea.
Si uneori, din pacate, FOMO nu este o alegere. In mod normal, folosim termenul in mod trivial pentru a descrie anxietatea sau excluderea sociala, dar este legat si de alte tipuri de frica, inclusiv un puternic impuls de a evita regretul.
Daca pierzi o petrecere, probabil ca nu va face o diferenta enorma pentru traiectoria vietii tale sociale, dar daca le pierzi si pe urmatoarele patru, cinci sau zece? Este posibil ca acesti prieteni sa nu te mai sune si atunci, probabil va aparea si regretul ca nu ai fost la petrecerile respective.
Cand te uiti la viata ta in 5 sau 10 ani in viitor, ti-e teama ca va arata la fel ca acum?
Pentru unii oameni, acesta este un da. Daca FOMO este un combustibil pentru o viata mai buna, pentru a fi sanatos sau pentru a avea o munca semnificativa, acel sentiment te poate ajuta sa te motiveze sa faci schimbarile pe care vrei sa le vezi in viata ta. Dar daca FoMo te copleseste cu vinovatie, regrete si anxietate excesiva, atunci gestionarea lui este cea care te va ajuta sa ai o viata plina de bunastare si sens!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania