Epuizarea pandemica se simte peste tot! Indiferent daca vorbim de aeroport, o sedinta a consiliului scolar, un magazin alimentar sau de propriul cartier, se pare ca linia de despartire intre cei care s-au vaccinat si cei impotriva vaccinului este una dintre cele mai clare diviziuni pe care le-am vazut intre oameni in istoria recenta.
A fost un an lung si dificil, dar pana in acest moment, a crede ca vom fi trecut de cel mai grav punct din pandemie, a fost un factor motivant pentru a continua sa mergem mai departe.
Intre pandemie si drama politica, 2020 a fost un an dureros.
Din pacate, multi oameni se afla acum la reflux scazut de empatie si compasiune fata de ceilalti, in special cei care nu vad lumea – sau sanatatea publica – in acelasi mod. Nu mai exista un sentiment de „suntem cu totii impreuna in asta”, ci mai degraba un sentiment de „noi vs. ei” care pastreaza diviziunea dintre cele doua perspective.
Resursele noastre emotionale ar putea fi mult mai putine stocate in interiorul nostru astazi decat erau, poate, chiar si la inceputul verii 2021, cand ne-am dat seama in cele din urma ca exista marea posibilitate sa trecem cu bine de pandemie. Acum, dupa ce am vazut ca numerele pot creste din nou, poate fi greu sa simti compasiune pentru oamenii care aparent aleg sa ignore cele mai bune practici si recomandari date de autoritati si sa faca ceea ce este in propriul lor interes pentru supravietuire.
Daca simtiti ca nu mai aveti capacitatea de a ii intelege pe toti asa cum o faceati inainte si sa simtiti aceeasi compasiune ca inainte, este normal. Oboseala provine in mod obisnuit din expunerea la traume si multi dintre noi ar putea simti ca si cum ultimele 18 luni ar fi fost o lunga expunere la diferite evenimente traumatice legate de sanatatea publica. Poate fi, de asemenea, o epuizare pandemica pentru multi dintre noi, care nu este legata de traume, dar ne face sa ne simtim epuizati emotional si fizic si ne determina sa ne retragem din lume si din societate. Oboseala ne poate lovi dintr-o data si ne face sa ne dam seama brusc cat de coplesiti ne simtim. Burnout-ul este mai degraba o ardere cumulativa, lenta, care aspira incet entuziasmul si energia pozitiva pe care le-am simtit pentru viata.
Ameliorarea oboselii si a burnout-ului pandemic
Oboseala si burnout-ul ne fac sa ne simtim neobisnuiti, fara vlaga, sa ne indoim de semnificatia a ceea ce facem si, totodata, ne fac sa ne simtim epuizati cognitiv si emotional. Cu toate acestea, oboseala compasionala, atunci cand nu mai suntem in stare sa simtim compasiune pentru cei de langa noi poate fi ameliorata mai usor, deoarece a ne lua timp pentru reincarcare si reimprospatare ne poate ajuta sa avem grija de noi insine, astfel incat sa ne simtim mai capabili sa ne intoarcem in lumea celorlalti cu deschidere catre compasiune pentru ceilalti. Unele masuri de ingrijire de sine, inclusiv a gasi un prieten sau un specialist cu care sa vorbim, pot fi de mare ajutor. Ingrijirea corpului prin exercitii fizice, mancare corecta, somn suficient este la fel de importanta in lupta cu oboseala din aceasta perioada; Pauzele la locul de munca pentru reincarcarea bateriilor sunt la fel de importante ca cele mentionate mai devreme, pentru a reusi sa ne reechilibram si sa gestionam oboseala si, bineinteles, sa devenim mai buni cu cei din jurul nostru.
Din pacate, daca vorbim despre burnout, el este mai mult decat oboseala si poate fi resimtit ca o pierdere de sine sau o pierdere a reperelor. Cu toate acestea, ingrijirea de sine si o pauza de la situatia care a dus la epuizare sunt doi factori cheie care ajuta la ameliorarea acestei suferinte. Si cum o pauza de la pandemie nu prea este posibil, meditatia, yoga si alte activitati axate pe atentie pot fi deosebit de utile in minimizarea burnout-ului in aceasta perioada. Somnul suficient – dar nu utilizarea excesiva a somnului ca plan de evadare – este important, la fel si dieta si ingrijirea fata de nevoile fizice. Incercati pe cat se poate sa evitati sa cititi stirile false si sa va asigurati ca va luati informatia din locuri cat mai credibile.
Cercetatorii sugereaza ca odata cu pandemia, multi oameni intentioneaza sa isi reinventeze cariera, iar acest lucru poate fi un rezultat al burnout-ului pandemic. Burnout-ul ne face adesea sa simtim ca nu ne mai pasa de ceea ce ne-am simtit odata pasionati si ne poate face sa credem ca nu mai avem niciun interes pentru un domeniu, care, odata ne facea placere. Uneori, gasirea unei noi pasiuni poate reincarca si umple rezervele noastre emotionale, mintale, fizice si spirituale atunci cand avem un sentiment de vid interior. Insa, uneori este nevoie doar de o pauza de la activitate pentru a scapa de vidul care ne-a aspirat forta vietii.
Daca va aflati in situatia in care sa simtiti epuizarea pandemica, daca nu puteti avea nicio urma de compasiune sau empatie pentru cei care sufera si simtiti ca doriti sa va inchideti undeva de lume, luati-va in serios sentimentele. Contactati o persoana in care aveti incredere si discutati cu aceasta despre sentimentele care va incearca sau apelati la un ajutor profesional.
Pune-ti nevoile in primul plan, astfel incat sa poti avea grija de ceilalti asa cum ai facut-o pana acum!
Noi suntem alaturi de tine!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.