Cand te simti obosit, simti ca este o oboseala fizica sau mintala?
A te simti epuizat, este un semnal de alarma!
Studiile si experienta practica pe care am acumulat-o lucrand cu sute de oameni diferiti mi-au aratat ca sentimentul de a te simti epuizat este rezultatul unui dezechilibru intre energia fizica si mintala.
Indiferent daca provine din conflicte cu seful, prietenii, membrii familiei sau ideea sau parerea despre valoarea de sine, societatea sau viata in general, se creeaza un dezechilibru intre aceste doua energii.
Drept urmare, sistemul tau nervos produce reactii chimice (hormoni) care influenteaza fiziologia corpului tau, care la randul tau iti vor purta corpul pana la un punct de epuizare.
Procesul de uzura este natural si, in acelasi timp, extrem de benefic, deoarece ne poate invata cum sa ne gestionam bunastarea fizica si psihica.
Stare fizica si mintala
Iti neglijezi bunastarea mintala si fizica, concentrandu-ti prea mult energia (gandurile si actiunile) pe lucruri nesemnificative? Din moment ce te simti epuizat, raspunsul este da. Ai ramas fara energie si te simti obosit si epuizat. Epuizarea este un semnal de alarma pentru a incetini, reconsidera abordarea ta asupra evenimentelor externe si modul in care te implici in ele.
De ce te simti epuizat?
Trebuie sa existe ceva care iti consuma permanent energia fizica si mintala. Uneori putem identifica ce este, dar cand ne simtim obositi, poate fi dificil sa facem acest lucru. Implicarea in activitati in care nu trebuie sa depunem prea mult efort sau gandire creativa devine o norma periculoasa in perioade ca acestea.
Aceasta abordare face si mai dificil sa gestionam stresorii care ne duc in punctul de a ne simti epuizati.
Deci, ce ne poate epuiza? Este o activitate fizica? Ore intregi de munca fizica? Poate fi acesta, dar probabil nu numai acesta. Oricat de obositi ne-am simti dupa ce am depus o activitate fizica intensa, un somn de opt ore ne poate ajuta sa ne recuperam.
Cu toate acestea, prejudecatile, gandirea distorsionata si conceptiile gresite de care dispunem sunt mai complicate si necesita mai mult decat somnul pentru a depasi.
Ei bine, acestea chiar pot fi o sursa de epuizare destul de complicata!
Semnele si simptomele epuizarii
Epuizarea fizica este foarte simplu de detectat; corpul tau se simte greoi, iar primul semn este sentimentul nevoii de a dormi. Dupa ce dormi peste noapte, sistemul nervos este odihnit, iar sistemul imunitar a echilibrat toti hormonii din corpul tau. Te trezesti si energia ta fizica si mintala a fost reinnoita.
Epuizarea mintala este un pic mai dificil de detectat, deoarece semnele si simptomele sale variaza; intr-o zi te simti mai focalizat, a doua zi mai putin. Pentru a le detecta, trebuie sa opresti pur si simplu orice activitate fizica si mintala si sa iti asculti corpul – fii coplesit de tine insuti!
Cele mai evidente semne si simptome pentru epuizarea mintala pot fi fizice, emotionale si comportamentale:
Semne fizice
- Slabiciune musculara
- Dureri de cap
- Dureri de stomac
- Schimbarea apetitului
- Somn tulburat
Semne emotionale
- Anxietate
- Furie fara motiv
- Lipsa de motivatie
- Lipsa productivitatii
Semne comportamentale
- Scaderea atentiei sustinute
- Intoleranta fata de tine si fata de ceilalti
- Incapacitatea de a accepta circumstantele si imprejurimile
- Indiferenta sociala
- Indiferenta fata de performanta
- Apatie
Iata ce poti face pentru a gestiona epuizarea!
Se explica de la sine ca, pentru a nu te mai simti epuizat, nu trebuie doar sa identifici cauza principala a acesteia, stresorul, ci mai important, sa iei decizia de a executa cu succes schimbarea si sa actionezi cu diligenta in urma deciziei tale.
Abordarea ”Las-o balta!”
In mare parte, in perioadele in care apar schimbari importante ale vietii, trebuie luate masuri drastice. Cel mai semnificativ pas este acela de a face un pas inapoi din situatie. Pentru a te reinventa, trebuie sa ti faci timp si sa te distantezi de toate lucrurile de care ai fost atasat (factorii de stres).
Acest lucru poate parea ca fugi de lucruri sau ca te izolezi, dar este necesar doar sa lasi lucrurile balta o perioada. Lasa evenimentele sa se desfasoare fara tine pentru o perioada si poti sa te intorci la ele intr-un moment ulterior. Nu uita, doresti sa iti recastigi energia si sa gasesti un nou mod de a ti gestiona viata intr-un mod eficient si vesel.
Sa lasi lucruile balta o perioada inseamna curaj, curajul de a-i arata ego-ului ca lucrurile din viata pot functiona fara tine. Este posibil sa nu doresti sa lasi ceva sa mearga complet de la sine, mai ales daca este o parte importanta din viata ta, dar daca iti provoaca stres, fa cativa pasi inapoi pentru a obtine o perspectiva asupra modului in care sa o gestionezi mai eficient.
De exemplu:
- Renunta la retelele de socializare si nu te mai uita la TV cateva saptamani
- Investeste 60 de minute in fiecare saptamana in exercitii fizice sau in exercitii de respiratie!
Abordarea Observator-Paznic
Acum ai redus numarul de activitati din agenda si nu exista un consum de energie in acest moment. Renuntand la lucruri, ai creat un nou moment de timp si spatiu in viata ta. Cand suntem capabil sa fim linistiti, observam cum aceasta liniste ne ajuta sa ne redobandim si sa ne recreem energia.
Cand stai linistit si calm, fa urmatorul lucru:
- Respira calm si adanc
- Recunoaste energia proaspata care intra in corpul tau.
- Expirati in acelasi fel si da drumul la gandirea negativa si la orice tensiune din corpul tau.
- Observa acea stare de liniste pura si pur flux de energie. Ia aceasta stare ca pe una foarte serioasa, pastreaz-o si pastreaz-o, deoarece este sursa de energie.
Aici, in acest pas, cu respiratie si liniste, iti reincerci energia.
Optiune:
Daca consideri ca corpul tau trebuie sa se miste, atunci creeaza o miscare constructiva.
De exemplu:
Mergi incet in cercuri.
Misca bratele peste cap, pastrand ritmul cu respiratia.
Fa miscari lente si ritmice in conformitate cu respiratia.
Aceasta miscare iti va permite sa observi corpul si gandurile si sa pastrezi energia pe care tocmai ai redobandit-o.
Abordarea pasiva
Abordeaza-ti de acum indatoririle din viata de zi cu zi nu doar consumand toata energia, ci respectand pasiv situatia. Daca esti implicat intr-o discutie, nu reactiona imediat.
Incearca sa primesti mai intai informatii fara sa iti schimbi sau sa investesti energia si:
- Renunta la a mai reactiona sau a te enerva
- Realizeaza cat de mult conteaza toleranta intr-o situatie
- Priveste-ti energia existenta si adanceste-ti linistea
- Imbunatateste-ti rabdarea si toleranta.
Dupa ce ai realizat acest lucru, accepta faptul ca nu trebuie sa schimbi situatia daca nu este pe placul tau, ci actioneaza in consecinta si fa tot posibilul pentru a gasi o solutie care sa functioneze pentru tine si cealalta parte.
Incearca aceste strategii incepand de astazi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.