E posibil sa ne uitam experientele din trecut? Exista inca o controversa destul de aprinsa in domeniul psihologiei cu privire la faptul daca amintirile reprimate pot sau nu pot fi recuperate, precum si daca sunt sau nu corecte. Cea mai clara diviziune pare sa fie intre practicienii in sanatate mintala si cercetatori.
Intr-un studiu, clinicienii au avut o tendinta mult mai mare sa creada ca oamenii reprima amintirile care pot fi recuperate in terapie decat au facut-o cercetatorii. Si publicul larg are convingerea ca memoria poate fi reprimata. In mod clar, sunt necesare mai multe cercetari in domeniul memoriei.
Insa, ceea ce stim pana acum este ca:
Trauma poate fi uitata?
Majoritatea oamenilor isi amintesc de lucrurile rele care li se intampla, dar uneori traumele extreme sunt uitate. Oamenii de stiinta studiaza acest lucru si incepem sa intelegem cum se intampla acest lucru.
Cand aceasta uitare devine extrema, uneori se dezvolta o tulburare disociativa, cum ar fi amnezie disociativa, fuga disociativa, tulburare de depersonalizare si tulburare de identitate disociativa.
Aceste tulburari si relatia lor cu traumele sunt inca studiate.
Totodata, uitarea apare si ca mecanism de adaptare, daca vorbim de trauma. Unele rezultate ale cercetarilor mentioneaza faptul ca uitam, deoarece amintirea acelor evenimente nu ne-ar fi utila si ne-ar impiedica functionarea zilnica.
Cum functioneaza memoria
Memoria nu este ca un magnetofon. Creierul proceseaza informatiile si le stocheaza in moduri diferite. Cei mai multi dintre noi au avut niste experiente usor traumatizante, iar aceste experiente uneori par a fi arse in creierul nostru cu un grad ridicat de detalii.
Oamenii de stiinta studiaza relatia dintre doua parti ale creierului, amigdala si hipocamp, pentru a intelege de ce se intampla acest lucru.
Iata ce stim in acest moment:
Trauma moderata poate spori memoria pe termen lung. Aceasta este experienta de bun simt pe care o avem cei mai multi dintre noi si face dificila intelegerea modului in care memoria evenimentelor oribile poate fi uitata.
Traumele extreme pot perturba stocarea pe termen lung si pot lasa amintirile stocate mai degraba ca emotii sau senzatii decat ca amintiri. Cercetarile sugereaza ca poate dura pana la cateva zile pentru a stoca complet un eveniment in memoria pe termen lung.
Declansatoarele senzoriale din prezent pot provoca aparitia materialului uitat. Acest lucru se datoreaza faptului ca materialul este asociat cu declansatorul printr-un proces cunoscut sub numele de „memorie, invatare si comportament dependente de stare”
„Amintiri false” ale evenimentelor usor traumatice au fost create in laborator. Nu este clar in ce masura acest lucru se intampla in alte conditii.
Studiile au documentat ca persoanele care trec prin traume extreme uita uneori trauma. Amintirea traumei poate reveni mai tarziu in viata, incepand de obicei sub forma de senzatii sau emotii, implicand uneori „flashback-uri” in timpul carora persoana simte ca retraieste memoria. Acest material devine treptat mai integrat pana cand seamana cu alte amintiri.
Dezbatere asupra amintirilor recuperate
Amintirile recuperate sunt neaparat adevarate? Exista multe dezbateri in jurul acestei intrebari. Unii terapeuti care lucreaza cu supravietuitori ai traumei cred ca amintirile sunt adevarate deoarece sunt insotite de astfel de emotii extreme.
Alti terapeuti au raportat ca unii dintre pacientii lor au recuperat amintiri care nu ar fi putut fi adevarate (de exemplu, o amintire a faptului ca au fost decapitati). Unele grupuri au sustinut ca terapeutii „implanteaza amintiri” sau cauzeaza amintiri false la pacientii vulnerabili, sugerand ca sunt victime ale abuzului atunci cand nu au avut loc abuzuri.
Unii terapeuti par sa fi convins pacientii ca simptomele lor se datoreaza abuzului atunci cand nu stiau ca acest lucru este adevarat. Aceasta nu a fost niciodata considerata o buna practica terapeutica si majoritatea terapeutilor au grija sa nu sugereze o cauza a unui simptom, cu exceptia cazului in care pacientul raporteaza cauza.
Exista unele cercetari care sugereaza ca amintirile false pentru traume usoare pot fi create in laborator. Intr-un studiu, s-a sugerat ca copiii au fost pierduti intr-un centru comercial. Multi dintre copii au ajuns mai tarziu sa creada ca aceasta a fost o amintire reala.
Asadar, chiar daca studiile nu au rezultate concrete referitoare la memorie si uitare, pare ca, undeva, este vorba de un mecanism de adaptare care ne ajuta in functionare si supravietuire.
Asadar, ce considerati? Taruma poate fi uitata? Si recuperata ca ca amintire integra?
Sursa:
https://www.verywellmind.com/the-debate-over-recovered-memories-2330516
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.