Cel mai extins studiu efectuat pana in prezent arata faptul ca durerile de cap cronice sunt in stransa legatura cu deficienta de vitamine.
Cercetatorii au descoperit ca la barbatii cu cele mai scazute niveluri ale vitaminei D au existat de doua ori mai multe riscuri de a suferi de durerile de cap cronice decat la cei cu un nivel ridicat de vitamina D.
Studiul finlandez s-a desfasurat asupra unui numar de 2,601 barbati si a constatat faptul ca 68% dintre acestia au avut deficienta de vitamina D. Cei care s-au plans de dureri de cap cronice au avut niveluri si mai scazute ale vitaminei D decat ceilalti.
Pe de alta parte, durerile de cap cronice au fost observate mai mult in lunile de iarna. In timpul iernii, beneficiind de mai putina lumina solara decat in celelalte luni, organismul nu mai este capabil sa produca o cantitate suficienta de vitamina D.
Finlanda este un loc deosebit de bun pentru a cerceta efectul pe care il are vitamina D asupra durerilor de cap, deoarece aici este mult mai putin soare in timpul iernii. Acelasi lucru este valabil si pentru alte tari nordice sau cele in care oamenii isi petrec putin timp afara.
Medicamentele actuale, analgezicele, ar putea face mai mult rau decat bine in unele cazuri. Oamenii iau in mod frecvent o medicatie gresita sau fac abuz de ea.
Autorii studiului, publicat in revista „Scientific Reports” (Virtanen et al., 2016), afirma: „Durerile de cap primare, inclusiv migrena, sunt printre cele mai importante probleme de sanatate si cauzatoare de neputinta in randul populatiei moderne active.
In prezent, exista o tendinta generala de cronicizare a migrenei si de crestere a numarului de cazuri de utilizare excesiva a medicatiei din cauza folosirii necorespunzatoare sau/si a supradozajului de analgezice”.
Nivelul scazut de vitamina D a fost deja legat de depresie si de gandurile negative, fiind implicat chiar si in dementa.
Suplimentele de vitamina D
Alimentele care au un nivel ridicat de vitamina D includ pestele gras si ouale, insa cei mai multi oameni isi iau vitamina D direct de la lumina soarelui. Acesta este motivul pentru care nivelurile acestei vitamine sunt mai mici in lunile de iarna, mai ales in zonele nordice.
De aceea, trebuie luate suplimente de vitamina D in aceste luni ale anului. Cercetatorii finlandezi testeaza in prezent efectele utilizarii unor doze mai mari de vitamina D pe termen lung.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.