Inainte sa invete limbajul, copiii disting intre categorii de culori, precum verde si albastru.
Culorile exista intr-un spectru unitar, dar noi asociem nuantele in categorii precum „rosu” si „portocaliu”. Cercetari anterioare au descoperit faptul ca limbajul nativ al unei persoane poate influenta modul in care culorile sunt categorisite sau chiar percepute. In Rusia, spre exemplu, albastru deschis si albastru inchis sunt numite drept culori diferite, si studiile arata ca vorbitorii de limba rusa pot distinge mult mai usor nuantele decat alti oameni. Totusi, oamenii de stiinta s-au intrebat cat de mult se poate extinde influenta limbii. Sunt oare culorile categorisite doar ca un construct al limbii, sau este o baza psihologica pentru distinctia dintre verde si albastru?
Un nou studiu realizat pe copii, sugereaza faptul ca inca de dinainte de a dobandi cunostinte legate de limbaj, creierul nostru deja sorteaza culorile in grupuri familiare.
O echipa de cercetatori din Japonia a inregistrat activitatea neurala a 12 copii pre-lingvistici, in timp ce se uitau la niste serii de figuri geometrice. Cand culorile s-au modificat, de la verde la albastru, activitatea s-a marit in regiunea occipito-temporala a creierului, o zona cunoscuta pentru procesarea stimulilor vizuali. Cand culoarea s-a schimbat intr-o categorie, spre exemplu, cand au aparut doua nuante de verde, activitatea creierului a ramas la fel. Cercetatorii au descoperit acelasi pattern la 6 adulti participanti.
Copiii au folosit ambele emisfere cerebrale pentru a procesa schimbarile de culoare. Zonele responsabile cu limbajul se afla in emisfera stanga, ceea ce inseamna ca depistarea culorilor nu este dependenta in totalitate de limbaj.
Jiale Yang, psiholog la Chuo University si autorul studiului, mentioneaza:
„Rezultatele noastre arata faptul ca, distinctia intre categoriile de culori apare inainte de dezvoltarea abilitatilor lingvistice, dar este posibil ca mai tarziu sa fie formate prin invatarea unei limbi.”
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.