Persoanele de succes acorda o importanta foarte mare cresterii si dezvoltarii personale. Chiar daca se afla in culmea carierei, tot isi fac timpul necesar in programul lor aglomerat pentru a iesi din zona de confort si pentru a-si atinge potentialul interior.
Ce inseamna crestere personala?
Este un proces de dezvoltare psihologica, fizica, sociala si spirituala. Este un proces activ, care se intinde pe durata intregii vieti, un proces de invatare si de dezvoltare a diverselor abilitati dupe ce s-a terminat perioada de educatie formala.
Frumusetea dezvoltarii personale sta fix in posibilitatile ei nelimitate- poti invata din multe domenii care iti capteaza interesul si sa sapi cat de adanc doresti tu in subiectul respectiv. Si prin dezvoltarea personala continua tu poti sa iti setezi calea catre o viata implinita si frumoasa.
Trebuie sa tii minte ca niciodata nu e prea traziu!
Daca tocmai ce ti-a venit ideea ca vrei sa investesti in dezvoltarea ta personala, poti sa incepi de astazi sa faci acest lucru! Acum este un moment perfect sa incepi!
Iata care sunt modalitatile prin care poti sa cresti si sa te dezvolti personal!
Dezvolta-te intr-un domeniu de care esti extrem de pasionat
Pentru inceput, gandeste-te la interesele tale si la pasiunile tale. Incearca sa iti amintesti ce te pasiona cand erai copil, ce iti placea cel mai tare atunci cand erai mic? Ce iubeai sa faci in copilarie? Bill Gates spunea odata ca esti predispus sa excelezi in ceva de care erai obsedat atunci cand aveai intre 12 si 18 ani.
Daca nu iti aduci aminte de nimic sau daca nimic nu te pasiona cand erai copil, incearca sa te gandesti la ce iti aduce fericire in momentul actual. Care sunt lucrurile despre care ai putea vorbi ore in sir?
Spre exemplu, daca te-ai uitat la filme straine foarte des in ultima perioada, poate ai putea sa incepi sa inveti o noua limba. Imagineaza-ti cat de satisfacut vei fi cand te vei uita la filme si nu vei mai pune subtitrarile, in sfarsit!
Odata ce ti-ai gasit pasiunea, trebuie sa ai rabdare. Aminteste-ti ca este ok sa iei lucrurile incet si sa nu grabesti procesul. Poate ti se pare ca toti ceilalti in afara de tine se dezvolta in ceva anume cu viteza luminii, dar cu siguranta acest lucru este doar o iluzie. Si chiar daca este adevarat, nu te demotiva. Fiecare are propriul ritm!
Utilizeaza-ti curiozitatea pentru a cultiva abilitati noi
Anumite abilitati de baza, simple si usoare te pot ajuta foarte mult atunci cand vine vorba de locul de munca sau cand vine vorba de relatiile interumane.
Hai sa luam in considerare empatia, spre exemplu, care este considerata a fi una dintre cele mai importante abilitati de baza, atat la locul de munca, cat si in viata de zi cu zi.
Empatia este asociata in mod comun cu experiente de viata similare cu ceilalti. Dar cum empatizam atunci cand nu ne-am aflat niciodata in aceeasi situatie cu cel de langa noi?
Raspunsul este curiozitatea!
Data viitoare cand cineva iti spune ca nu se mai poate descurca cu ceva anume si ca nu mai face fata, fii curios si pune-te in locul lui si gandeste-te ce ai face tu daca ai fi in situatia lui!
Sa iti dau un exemplu. Esti un sot care munceste de dimineata pana seara din greu, iar sotia ta sta acasa si face treburile casnice. In fiecare seara cand ajungi acasa, sotia iti spune cat este de obosita si ca a avut o zi grea. Primul instinct care este? Probabil ai avea tendinta sa ii spui ca nu are cum sa fie obosita, avand in vedere ca a stat acasa, dar o varianta mai buna ar fi sa incerci sa ii tii locul timp de o saptamana acasa si sa schimbati putin rolurile. Exista varianta ca perceptia ta sa fie schimbata in totalitate dupa aceasta perioada.
Curiozitatea nu numai ca ne dezvolta empatia, dar ne cultiva si abilitatile de luare a deciziilor si iti paveaza drumul catre dezvoltarea de sine!
Doreste-ti un progres de 1% de fiecare data, nu perfectiunea!
Dezvoltarea personala este un proces ce dureaza toata viata! Bineinteles, perfectionismul poate avea rolul sau important in acest context, dar daca ai tendinta sa exagerezi iti vei face un deserviciu, atat tie, cat si celor din jur.
Daca ai tendinta sa te concentrezi pe perfectionism, mai bine incearca sa iti indrepti atentia asupra progresului pe care l-ai facut, pentru a evita descurajarea. Perfectionismul poate avea efecte serioase asupra sanatatii tale mintale.
Incepe un jurnal si monitorizeaza-ti obiceiurile zilnice.
Cum stii ca progresezi?
Raspunsul este foarte simplu. Documenteaza orice faci, fie intr-un jurnal fizic, fie intr-un jurnal electronic. Ceea ce este masurat, va fi realizat! Documentarea rutinei tale te va ajuta sa iti dai seama ce goluri ai si ce te tine in blocaj in vederea realizarii obiectivelor tale.
Da un impuls fericirii!
Nu uita sa sarabtoresti micile victorii care apar pe parcursul dezvoltarii tale personale! Recompenseaza-te cu ceva ce iti face placere!
Aceste mici recompense si sarbatoriri ale victoriilor mici vor avea un efect uimitor asupra neurotransmitatorilor- serotonina si dopamina- care te vor face fericit. Serotonina iti va imbunatati starea de bine in general, iar dopamina este un motivator care te va indrepta spre atingerea obiectivelor tale.
Profita de tot sprijinul din partea celor apropiati
Un studiu a aratat ca ceea ce suntem ca persoane reprezinta media tuturor oamenilor cu care petrecem timpul.
Oamenii care stau pe langa tine joaca un rol foarte important in calatoria pe care ai inceput-o. Persoanele din jurul tau iti pot afecta atat direct, cat si inconstient atitudinile si emotiile. Oamenii care radiaza pozitiv iti pot oferi multiple beneficii. Pe langa suportul social care te va face sa fii mai bun, pozitivitatea lor poate sa te ajute extrem de mult.
Construieste-ti drumul pe care tu il consideri adecvat pentru tine. Poti sa te insipiri de la altii, dar nu uita sa fii centrat pe propria calatorie.
Fii bun cu tine. Nu uita, dezvoltarea personala este un drum care va dura toata viata!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.