Sa intelegem mai bine notiunea de psihoterapie! Aceasta se refera la o serie de tratamente care pot ajuta in cazul problemelor de sanatate mintala, provocarilor emotionale si al unor tulburari psihiatrice.
Scopul este de a le permite pacientilor sa-si inteleaga emotiile si ceea ce ii face sa se simta pozitivi, anxiosi sau deprimati. Acest lucru ii poate echipa pentru a face fata situatiilor dificile intr-un mod mai adaptabil.
De cele mai multe ori, sedintele de psihoterapie dureaza sub 1 an; persoanele care sunt dornice sa se schimbe si sunt dispuse sa depuna efort in acest sens, raporteaza rezultate pozitive la finalul terapiei.
Psihoterapia poate oferi ajutor pentru o serie variata de probleme, de la depresie si stima de sine scazuta la dependenta si conflicte de familie. Oricine se simte coplesit de problemele lui si nu le poate face fata poate beneficia de psihoterapie.
Sunt anumite patologii cum ar fi tulburarea bipolara sau schizofrenia care necesita o abordare interdisciplinara si o combinatie cu terapie medicamentoasa.
La ce te poti astepta
Psihoterapia este uneori numita „tratamentul prin vorbe”, deoarece foloseste vorbirea, mai degraba decat medicamentele.
Unele tipuri de psihoterapie dureaza doar cateva sesiuni, in timp ce altele sunt pe termen lung si dureaza luni sau ani. Sesiunile sunt de obicei de o ora, o data pe saptamana si urmeaza un proces atent structurat.
Sesiunea de psihoterapie poate fi individuala, de cuplu sau de grup. Tehnicile pot include si alte forme de comunicare, cum ar fi drama, povestirile narative sau muzica.
Un psihoterapeut poate fi un psiholog, un terapeut de familie, un asistent social licentiat sau un consilier in domeniul sanatatii mintale, un psihanalist sau un psihiatru.
Cine poate beneficia de psihoterapie
Psihoterapia poate fi folosita pentru a ajuta o varietate de oameni. Urmatoarele sentimente sunt semne ca o persoana ar putea beneficia de acest tip de terapie:
- Sentimente coplesitoare de tristete sau neajutorare
- O incapacitate de a face fata problemelor de zi cu zi
- Dificultatea de a se concentra asupra muncii sau studiului
- Consumul excesiv de alcool, droguri sau agresivitate intr-o masura in care se raneste atat pe sine cat si pe altii
- Sentimentul ca problemele nu se imbunatatesc niciodata, in ciuda ajutorului primit de la prieteni si familie
- Senzatie constanta de marginalizare sau ingrijorare inutila
Tipuri de psihoterapie
Exista o multitudine de stiluri si abordari psihoterapeutice:
1.Terapia comportamentala
Terapia comportamentala ii ajuta pe pacienti sa inteleaga cum modificarile comportamentale pot duce la schimbari ale modului in care acestia se simt. Se axeaza pe cresterea implicarii persoanei in activitati pozitive sau de intarire a abilitatilor sociale.
Abordarea evalueaza ceea ce face pacientul si apoi incearca sa-i creasca sansele de a avea experiente pozitive.
Scopul este de a inlocui raspunsurile comportamentale nedorite cu unele dezirabile. Terapia comportamentala ii poate ajuta pe cei ale caror probleme emotionale provin din comportamentele pe care acestia le manifesta.
2.Terapia cognitiva
Terapia cognitiva porneste de la ideea ca ceea ce gandim formeaza modul in care ne simtim. Depresia, de exemplu, poate rezulta din a avea ganduri sau credinte care nu se bazeaza pe dovezi, cum ar fi „Sunt inutil”sau „Totul merge prost din cauza mea”.
Schimbarea acestor convingeri poate schimba viziunea unei persoane asupra evenimentelor si a starii ei emotionale. Terapia cognitiva observa modelele actuale de gandire si comunicare, mai degraba decat trecutul.
Terapia cognitiva poate ajuta la tratarea diferitelor afectiuni, precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).
Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) combina terapia cognitiva cu terapia comportamentala, pentru a se adresa in acelasi timp si gandurilor si comportamentelor.
3.Terapia interpersonala
Aceasta abordare se axeaza pe relatiile interpersonale. Depresia, de exemplu, poate rezulta dintr-o relatie a unei persoane cu ceilalti. Invatarea abilitatilor pentru imbunatatirea tiparelor de comunicare il pot ajuta pe pacient sa gestioneze depresia.
In primul rand, psihoterapeutul il poate ajuta pe pacient sa identifice emotiile relevante si de unde provin acestea. Apoi il poate ajuta sa-si exprime emotiile intr-un mod mai sanatos.
Invatand sa-si exprime nemultumirea si anxietatea intr-un mod bland, acest lucru poate creste sansele ca cealalta persoana sa reactioneze pozitiv. Pacientul invata sa-si modifice abordarea fata de problemele interpersonale, sa le inteleaga si sa le gestioneze mai constructiv.
4.Terapia de familie
Un psihoterapeut de familie priveste simptomele intr-un context familial. Unele conditii necesita tratamentul membrilor familiei. Un exemplu este atunci cand un pacient are depresie din cauza unor probleme maritale.
Terapia cognitiva, terapia comportamentala si in special terapia interpersonala pot ajuta.
Terapia de familie se concentreaza pe imbunatatirea comunicarii in cadrul familiei. Participantii invata noi modalitati de a asculta si de a raspunde la intrebari in mod deschis si nu defensiv.
Terapia de familie implica, in general, discutii si sesiuni de rezolvare a problemelor cu pacientul si familia acestuia, in grup, in cuplu sau individual.
5.Terapia de grup
O sesiune de terapie de grup implica de obicei 6-12 pacienti si un psihoterapeut. Participantii au probleme similare si beneficiaza atat de terapeut, cat si observand modul in care ceilalti fac fata problemelor lor si raspund la feedback.
Obtinerea unui feedback de la alte persoane cu probleme similare poate oferi o noua perspectiva si poate ajuta la facilitarea imbunatatirii si schimbarii.
Terapia de grup ii poate ajuta pe cei care traiesc un sentiment de izolare din cauza problemelor lor.
6.Terapia psihodinamica
Terapia psihodinamica sau terapia orientata catre perspectiva, se axeaza pe cauzele profunde ale comportamentului. De exemplu, modelele de comportament care rezulta din experientele de viata ale unei persoane sau din trecut, care continua sa influenteze comportamentele actuale.
Scopul este de a creste gradul de constientizare de sine si de a intelege modul in care trecutul afecteaza comportamentul actual.
Pacientul va lua in considerare problemele si simptomele nerezolvate care rezulta din relatiile disfunctionale anterioare. Problemele nerezolvate se pot baza pe comportamente precum abuzul de droguri sau alcool.
Tratamentul psihodinamic ii poate ajuta pe cei ale caror simptome nu au fost rezolvate de alte forme de psihoterapie.
7.Terapia virtuala
Terapia virtuala a aparut ca urmare a efectuarii unor cercetari stiintifice care au aratat ca tratarea fobiilor este mult mai eficienta atunci cand pacientii se simt confortabil in prezenta a ceea ce le genereaza teama.
Persoana care beneficiaza de acest tip de terapie isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate.
Se utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator. Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo in avion”, si este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia.
Programele de terapie prin realitatea virtuala au inceput de asemenea sa fie testate ca o terapie noua pentru tinerii cu tulburari de autism, pentru care anxietatea si fobiile sociale sunt extrem de comune.
Eficacitatea psihoterapiei
Psihoterapia are avantajul de a le oferi pacientilor pe cineva cu care sa vorbeasca. Se poate crea un nou mod de a privi problemele dificile si de a-i ajuta pe oameni sa se indrepte catre o solutie.
Participantii pot obtine o mai buna intelegere a propriilor scopuri si valori si pot dezvolta abilitati pentru imbunatatirea relatiilor
Psihoterapia poate ajuta la depasirea problemelor specifice, cum ar fi o tulburare de alimentatie sau o fobie.
Pentru ca psihoterapia sa functioneze, persoana trebuie sa fie implicata activ si sa lucreze in timpul sesiunii, precum si intre sesiuni, prin practicarea de noi abilitati, de exemplu.
Cum functioneaza
Psihoterapia este un proces bidirectional si trebuie sa existe o relatie de incredere intre pacient si psihoterapeut.
Pentru a beneficia de acest proces, o persoana trebuie mai intai sa vrea sa participe. Apoi sa nu rateze intalnirile stabilite, sa fie sincera atunci cand isi descrie simptomele si sa fie dispusa sa finalizeze toate sarcinile.
Unii pacienti pot experimenta schimbari pe care nu le-au asteptat sau nu le-au dorit. Altii nu doresc sa revina la evenimente neplacute, dar acest lucru nu se intampla in toate tehnicile de psihoterapie.
Niciun psihoterapeut nu poate prezice vreodata daca o amintire neplacuta va iesi la suprafata, dar daca se va intampla acest lucru, el este pregatit sa o abordeze.
sursa foto: freepik
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.