Aspectul fizic a fost mult timp un subiect de ingrijorare pentru multe persoane.
De la pastilele dietetice din anii saizeci pana la dietele cu grapefruit si branza de vaci din anii saptezeci, la dietele alimentare preambalate aparute in anii optzeci, pastile dietetice Combo fen-fen in anii 90, la dietele cu continut ridicat de proteine si cu continut scazut de grasimi din noul mileniu, suntem intotdeauna in cautarea unei modalitati de a slabi si a ne forma un aspect corporal mult visat.
Nu este neobisnuit ca milenialii sa faca exercitii fizice ore intregi pe zi, sa concureze in maratoane si curse de biciclete si sa cheltuiasca mii de dolari pentru antrenori, clase private, echipamente de ultima generatie si multe altele. Un corp binefacut si plin de muschi este simbolul statutului pentru multi tineri.
Imaginea corporala in era social media
Pentru adolescenti si adultii tineri, social media a adaugat un mod nou si, adesea, mai critic de a se raporta la ei insisi si a-si compara corpul lor cu ceilalti de pe retelele de socializare. Instrumentele disponibile pentru a modifica imagini, aplicatii care sunt descarcate rapid si usor de utilizat, pot remedia orice defecte, precum abdomene mai subtiri si marirea bicepsului, permitand tuturor sa-si creeze un corp – cel putin online – de care sunt foarte mandri. Filtrele Snapchat si Instagram pot modifica iluminarea, umbrele, chiar din ce deceniu arata o fotografie. Toate aceste instrumente pot fi foarte distractive, dar pot fi si inselatoare.
Si datorita acestei game de aplicatii gratuite, selfie-holics au acum puterea de a-si modifica corpul in imagini intr-un mod care este practic egal cu machiajul si alte produse de infrumusetare. Adolescentii isi pot acoperi cosurile, albii dintii si chiar isi pot pune machiaj prin alunecarea unui deget pe ecranele mobile, deformandu-si propria imagine pentru a deveni mai frumosi, mai subtiri si mai atragatori.
Sanatatea si imagine corporala
In ciuda instrumentelor utilizate pentru a schimba ceea ce impartasesc online, atunci cand se uita in oglinda, multi tineri sunt nemultumiti de ceea ce vad.
Si nefericitul adevar este ca dimensiunea corporala nu este din ce in ce mai mica in randul adultilor tineri, ci din contra.
Potrivit statisticilor, de la inceputul anilor 1960, prevalenta obezitatii in randul adultilor a fost mai mult decat dublata, crescand de la 13,4 la 35,7% la adultii din SUA cu varsta de 20 de ani si mai mult.
Desi corpul ideal este inca un lucru la care lucreaza multi tineri prin intermediul dietei si al exercitiului fizic, acesta poate fi la indemana pentru multi. Nicio ridicare de picioare, apasari de banc sau kilometri alergati pe o banda de alergare nu poate transforma picioarele scurte in lungi, sanii mici in mari, soldurile largi in subtiri. Evident, cel mai bun obiectiv pentru oricine, tanar sau batran, este sa fie cat mai sanatos posibil si sa faca pace cu tipul de corp cu care se naste.
Cum influenteaza acceptarea corpului adultii tineri
Exista miscari care ar putea sa nu promoveze sanatatea si fitnessul, chiar daca incurajeaza acceptarea corpului, iar parintii adultilor tineri ar trebui sa fie atenti la aceste miscari atat online, cat si in viata reala. Miscarea „Pro-Ana (pro-anorexie)” implica trucuri si instrumente pentru a dezvolta un stil de viata anorexic, prin bloguri, camere de chat, grupuri Facebook si multe altele care promoveaza acest stil de viata periculos si nesanatoas. La celalalt capat al spectrului se afla miscarea de acceptare a grasimii, dand glas celor care sunt confortabili cu obezitatea si afirma ca sunt sanatosi, in ciuda a ceea ce ar putea crede ceilalti. Multe vedete Instagram au aparut din aceasta comunitate, creand un cu totul alt segment de vedete de moda si influenceri ai stilului de viata.
Cine este de vina pentru epidemia de obezitate din copilarie?
Oamenii grasi sunt discriminati in toate aspectele vietii de zi cu zi, de la angajarea la job, la educatie, acces la spatii de cazare publice si chiar acces la ingrijiri medicale adecvate.
Societatea noastra obsedata de corpul slab si subtire crede cu tarie ca oamenii grasi sunt de vina pentru dimensiunea lor si este corect sa-i stigmatizeze si sa-i ridiculizeze.
Discriminarea datorita kilogramelor este una dintre ultimele practici discriminatorii acceptate public. Oamenii grasi au drepturi si trebuie sa fie confirmati!
Acceptarea corpului este, in general, o atitudine buna in cultura noastra – stiind ca exista o serie de tipuri, dimensiuni, forme, culori si rase. Este o schimbare pozitiva si incluziva in media si comunitatile noastre.
Nu exista un tip de corp cu adevarat „ideal” si, de fapt, asta ar trebui sa promoveze acceptarea pozitiva a corpului – dar, la fel ca in cazul tuturor lucrurilor, extremele pot fi periculoase si contraproductive.
Tanarul meu adult este in regula?
Este greu de spus cand este momentul in care un parinte ar trebui sa spuna sau sa faca orice in ceea ce priveste marimea corporala a tanarului adult.
In majoritatea cazurilor – probabil toate cazurile, de fapt, tinerii sunt constienti atatt de felul in care arata cat si de felul in care se simt referitor la corpul lor.
Standardele de frumusete pe care le au parintii pot varia foarte mult de ceea ce copiii lor vad ca fiind atragator. Cu exceptia cazului in care tanarul tau adult pare sa aiba o tulburare alimentara severa sau o problema de sanatate, este mai bine sa astepti sa vina la tine pentru ajutor si sfaturi. Daca esti ingrijorat de starea de sanatate a tanarului tau adult si crezi ca acesta are o parere distorsionata despre corpul sau, noi suntem alaturi de tine
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania