Este intotdeauna o provocare sa iei in considerare o schimbare uriasa in viata ta si pot exista multe motive pentru care consideri ca schimbarea carierei nu este posibila. Insa, eu iti spun acum ca se poate!
Iata cateva obstacole comune si sfaturi care te vor ajuta sa le depasesti:
Este prea mult efort pentru a-mi schimba cariera. De unde as incepe?
Schimbarea carierei necesita o investitie substantiala in timp, resurse si disponibilitate. Cu toate acestea, aminteste-ti ca o schimbare in cariera nu se intampla dintr-o data. Daca te asezi si organizezi un plan clar de atac, impartind sarcinile mai mari in altele mai mici, este mult mai usor de gestionat aceasta schimbare decat ai putea crede. Si daca recompensa este o cariera mai fericita si mai de succes, merita.
Sunt prea batran pentru a-mi schimba cariera. Trebuie sa raman acolo unde sunt si sa fac ceea ce fac de atata timp.
Daca lucrezi deja de multi ani, este posibil sa simti ca ai depus prea mult timp si efort in cariera actuala pentru a-ti schimba drumul. Sau s-ar putea sa te ingrijoreze pensia si beneficiile pe care deja le ai. Cu toate acestea, cu cat ai lucrat mai mult, cu atat este mai probabil sa ai abilitati care se pot transfera intr-o noua cariera. Chiar daca esti aproape de a iesi la pensie, spre exemplu, poti incepe sa iti planifici acum o tranzitie in cariera dupa pensionare.
Nu am suficiente abilitati pentru a lua in considerare o noua cariera.
Este posibil sa nu fii constient de abilitatile pe care le ai sau stima de sine scazuta te poate determina sa iti subestimezi capacitatile pe care le ai. Oricum ar fi, probabil ca ai mai multe abilitati decat crezi. Ia in considerare abilitatile pe care le-ai invatat pe parcursul timpului nu numai din slujba ta, ci si din hobby-uri, voluntariat sau alte experiente de viata.
In aceasta perioada stresanta pentru societate, am norocul ca am un loc de munca. Nu vreau sa legan barca si sa ma dezechilibrez, poate ajung sa cad in apa si sa ma inec.
In climatul social actual, s-ar putea sa simti ca e prea riscant sa iei in considerare schimbarea carierei. Cu toate acestea, daca esti nemultumit de locul de munca actual, cercetarea altor optiuni iti va aduce beneficii numai pe termen lung. S-ar putea sa descoperi o cariera cu o perspectiva mai stabila pe termen lung decat cariera actuala, de exemplu. Si nu trebuie sa renunti la locul de munca actual pana nu esti increzator in noua ta cariera.
Daca ti-ai pierdut deja slujba?
A fi somer poate fi extrem de stresant. Poate creste presiunea de a achita platile pentru credite, chiria si alte obligatii financiare. S-ar putea sa iti fie rusine ca nu lucrezi sau sa simti ca pierderea locului de munca ti-a zdruncinat identitatea, atat acasa, cat si la locul de munca. Acest lucru este valabil mai ales daca ai lucrat in acelasi domeniu foarte mult timp.
Cu toate acestea, somajul poate avea si o parte buna. Iti ofera sansa de a reflecta asupra carierei tale. Daca te-ai gandit la un domeniu nou, este momentul sa cercetezi optiunile si sa vezi care ar putea fi alegerea potrivita pentru tine. S-ar putea sa ajungi intr-o pozitie mult mai puternica decat daca ti-ai fi pastrat initial slujba.
Iata cateva sfaturi practice de pus in aplicare pentru situatiile de mai sus!
Sfatul 1: Identifica ocupatiile care corespund intereselor tale.
Deci, cum iti transpui interesele intr-o noua cariera? Cu putina cercetare, poti fi surprins de carierele care fac referire la multe dintre lucrurile pe care le iubesti.
Cum faci asta?
Testele de cariera
Diferite instrumente online te pot ghida prin procesul de descoperire de sine. Intrebarile, chestionarele si evaluarile personalitatii nu iti pot spune care ar fi cariera ta perfecta, dar te pot ajuta sa identifici ceea ce este important pentru tine intr-o cariera, ce iti va face placere si unde excelezi. Un exemplu, utilizat frecvent de universitati si de guvernul SUA, este scala de interese RIASEC / Olanda. Acesta prezinta sase tipuri comune de personalitate, precum personalitati investigative, sociale sau artistice, si iti permite sa vezi exemple de cariere pe baza tipului de personalitate cu care te identifici cel mai mult.
Cerceteaza carierele specifice
Daca ai restrans in urma testelor anumite locuri de munca sau cariere specifice, poti gasi o multime de informatii online, de la descrierea posturilor la salariile medii si cresterea viitoare estimata. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, sa iti dai seama de prioritatile practice: cat de stabil este domeniul pe care il iei in considerare? Te simti confortabil cu riscul acordat meseriei? Gama de salarii este acceptabila? Va trebui sa te muti pentru pregatire sau pentru un nou loc de munca? Noua slujba iti va afecta familia?
Obtine asistenta si informatii de la altii
Desi poti culege o multime de informatii din mediul online si din testele psihologice, nu exista un substitut pentru informatiile provenite de la cineva care lucreaza in prezent in domeniul pe care l-ai ales. A vorbi cu cineva din domeniu iti ofera un sentiment real al tipului de munca pe care o vei efectua si poti sa iti dai seama daca aceasta iti satisface asteptarile. Mai mult, vei incepe sa construiesti deja conexiuni in noul domeniu, ceea ce te poate ajuta sa obti un loc de munca in viitor.
Abordarea altora pare intimidant? Nu trebuie sa fie. A socializa si a participa la interviurile informationale sunt abilitati importante care te pot avansa mult in cariera.
De asemenea, poti lua in considerare consilierea in cariera, mai ales daca ai in vedere o schimbare majora in cariera.
Sfat 2: Evalueaza-ti punctele forte si abilitatile
Odata ce ai o idee generala despre cariera pe care ai vrea sa o urmezi, ia-ti putin timp pentru a-ti da seama ce abilitati ai si de ce abilitati ai nevoie sa construiesti. Aminteste-ti, nu incepi niciodata complet de la zero – ai deja cateva abilitati de inceput, abilitati pe care le-ai format pe parcursul experientelor tale pana acum. Aceste abilitati se numesc abilitati transferabile si pot fi aplicate in aproape orice domeniu.
Cateva exemple includ:
management si experienta de conducere
comunicare (scrisa si orala)
cercetare (research) si planificare de programe
vorbitul in public
rezolvarea conflictelor si medierea
gestionarea eficienta a timpului
cunostinte informatice de baza (cum sa lucrezi in Word, Excel, Power-Point etc)
cunoasterea unei limbi straine
Atentie, acestea sunt doar exemple! Nu este necesar sa le ai pe toate!
Care sunt abilitatile mele profesionale transferabile?
Pentru a-ti descoperi abilitatile de cariera transferabile, ia in considerare urmatoarele:
Nu te limita doar la experientele de la locul de munca. Cand te gandesti la abilitatile tale, ia in considerare toate tipurile de activitati, inclusiv voluntariatul, hobby-urile si experientele de viata. De exemplu, chiar daca nu ai experienta de conducere formala sau de planificare a programelor, infiintarea unui club de carte sau organizarea unei jucarii sunt modalitati prin care ai pus in practica aceste abilitati.
Enumera realizarile care s-ar putea potrivi job-ului. Nu iti face neaparat griji cu privire la formatarea acestor abilitati pentru un CV in acest moment. Vrei doar sa incepi sa te gandesti la abilitatile pe care le ai. Poate fi un stimulent de incredere extraordinar sa iti dai seama de toate talentele pe care le-ai dezvoltat in tot acest timp.
Fa brainstorming cu prieteni de incredere, colegi sau mentori. Este posibil sa fie capabili sa identifice abilitatile transferabile pe care le-ai trecut cu vederea sau pot sa te ajute sa articulezi mai bine aceste abilitati in viitor.
Sfat 3: Dezvolta-ti abilitatile si experienta
Daca cariera aleasa necesita abilitati sau experienta care iti lipsesc, nu dispera. Exista multe modalitati de a dobandi abilitatile necesare. In timp ce inveti, vei avea, de asemenea, ocazia sa afli daca iti place sau nu cu adevarat cariera aleasa si, de asemenea, sa faci conexiuni care ar putea duce la munca ta de vis.
Cum pot dobandi noi abilitati in cariera?
Cauta cursuri de formare, intereseaza-te de seminare sau workshop-uri care pot sa te ajute in dezvoltarea acestor abilitati.
Fa voluntariat, identifica locurile in care poti exersa aceste abilitati.
Sfat 4: Ia in considerare inceperea propriei afaceri
Daca esti obosit de o naveta lunga sau de un sef dificil, gandul de a lucra pentru tine poate fi foarte atragator. Si chiar si intr-o economie mai lenta, este totusi posibil sa iti gasesti nisa perfecta. In functie de specialitate, unele companii prefera sa isi eficientizeze activitatile si sa lucreze cu furnizori externi. Cu toate acestea, este deosebit de important sa iti faci temele si sa intelegi realitatea unei afaceri inainte de a face acest pas.
Asigura-te ca esti pe deplin angajat si pasionat de ideea ta de afacere. Vei petrece multe ore pentru a incepe afacerea si poate dura ceva timp pana cand va da roade.
Sfatul 5: Gestioneaza tranzitia in cariera
Schimbarea carierei nu se intampla peste noapte. Ia-ti timpul necesar, ai rabdare si inarmeaza-te cu toleranta fata de esec.
Poate ca nu iti va iesi din prima si poate ca nu vei stii in primele 5 minute de cautare care este domeniul perfect pentru tine, dar nu renunta!
Pune cap la cap fiecare sfat enuntat mai sus si ai curaj!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.