Pozitivitatea toxica este credinta ca, indiferent cat de grava sau dificila este o situatie, oamenii ar trebui sa mentina o mentalitate pozitiva. Este o abordare a vietii „numai vibratii bune”. Si, desi exista beneficii pentru a fi optimist si a te angaja intr-o gandire pozitiva, pozitivitatea toxica respinge emotiile dificile in favoarea unei fatade vesele, adesea fals pozitive.
Stim cu totii ca a avea o perspectiva pozitiva asupra vietii este un lucru bun pentru bunastarea mintala. Problema este ca viata nu este intotdeauna pozitiva. Cu totii avem de-a face cu emotii si experiente dureroase.
Si acele emotii, desi sunt adesea neplacute si greu de abordat, sunt importante si trebuie sa fie resimtite si tratate in mod deschis si sincer.
Pozitivitatea toxica duce gandirea pozitiva la o extrema excesiv de generalizata. Aceasta atitudine nu subliniaza doar importanta optimismului, ci minimalizeaza si neaga orice urma de emotii umane care nu sunt doar fericite sau pozitive.
Forme de pozitivitate toxica
Pozitivitatea toxica poate lua o mare varietate de forme.
Cateva exemple pe care poate le-ati intalnit in propria viata:
Cand se intampla ceva rau, cum ar fi pierderea locului de munca, oamenii iti spun sa „ramai pozitiv” sau „sa te uiti la partea buna a paharului”. Desi astfel de comentarii sunt adesea menite sa fie simpatice, ele pot fi, de asemenea, un mod de a inchide orice ati putea dori sa spuneti despre ceea ce experimentati.
Dupa ce te confrunti cu un anumit tip de pierdere, oamenii iti spun ca „totul se intampla dintr-un motiv”. In timp ce oamenii fac adesea astfel de afirmatii pentru ca au impresia ca sunt reconfortante, este si un mod de a evita durerea altcuiva.
Cand exprimi dezamagire sau tristete, cineva spune ca „fericirea este o alegere”. Acest lucru sugereaza ca, daca simtiti emotii negative, atunci este propria alegere si propria vina pentru ca nu „alegeti” sa fiti fericiti.
Astfel de afirmatii sunt adesea bine intentionate – oamenii pur si simplu nu stiu ce sa mai spuna si nu stiu sa fie empatici – dar devin daunatori. In cel mai bun caz, astfel de afirmatii apar ca niste banalitati.
In cel mai rau caz, aceste afirmatii ajung sa rusineze si sa invinovateasca oameni care se confrunta adesea cu situatii incredibil de dificile.
Pozitivitatea toxica refuza oamenilor sprijinul autentic de care au nevoie pentru a face fata cu ceea ce se confrunta.
De ce este daunatoare?
Pozitivitatea toxica poate dauna persoanelor care trec prin momente dificile. In loc sa poata impartasi emotii umane autentice si sa obtina sprijin neconditionat, oamenii isi gasesc sentimentele respinse, ignorate sau direct invalidate.
Poate sa duca la rusine: atunci cand cineva sufera, trebuie sa stie ca emotiile sale sunt valide, dar ca pot gasi usurare si dragoste in prietenii si familia lor. Dar pozitivitatea toxica le spune oamenilor ca emotiile pe care le simt sunt gresite.
Provoaca vinovatie: trimite un mesaj ca, daca nu gasesti o modalitate sa te simti pozitiv, chiar si in fata tragediei, faci ceva gresit.
Evita emotiile umane autentice: pozitivitatea toxica functioneaza ca un mecanism de evitare. Atunci cand alte persoane se angajeaza in acest tip de comportament, le permite sa evite situatiile emotionale care i-ar putea face sa se simta inconfortabil. Dar uneori ne indreptam aceste idei asupra noastra, interiorizand aceste idei toxice. Cand simtim emotii dificile, le reducem, le respingem si le negam.
Previne cresterea: ne permite sa evitam sa simtim lucruri care ar putea fi dureroase, dar ne refuza, de asemenea, capacitatea de a face fata unor sentimente provocatoare care pot duce in cele din urma la crestere si la o perspectiva mai profunda.
Mantra „numai vibratii pozitive” a devenit deosebit de graitoare pentru multi oameni in contextul pandemiei globale COVID-19. In timpul pandemiei, oamenii s-au confruntat cu boli, blocaje, dezechilibre, opriri de afaceri, munca de acasa, provocari de scolarizare la domiciliu, pierderi de locuri de munca si lupte financiare.
Oamenii se confrunta nu numai cu intreruperi si dezechilibre masive in viata lor, ci si cu presiunea de a ramane productivi si de a fi pozitivi intr-un timp dificil si traumatic la multe niveluri.
Conform raportului ”Stresul in America” din 2020 al Asociatiei Psihologice Americane, 46% dintre adultii americani cu copii sub 18 ani raporteaza ca au avut un nivel de stres foarte ridicat anul trecut, in timpul pandemiei.
Este posibil sa fii optimist in fata experientelor si provocarilor dificile. Dar oamenilor care trec prin traume nu trebuie sa li se spuna sa ramana pozitivi sau sa simta ca sunt judecati pentru ca nu mentin o perspectiva insorita.
Care sunt semnele ca poate, te confrunti cu pozitivitatea toxica?
Pozitivitatea toxica poate fi adesea subtila, dar invatand sa recunoasteti semnele va poate ajuta sa identificati mai bine acest tip de comportament. Unele semne includ:
Indepartarea problemelor, mai degraba decat infruntarea lor.
Sa te simti vinovat ca esti trist, furios sau dezamagit.
Ascunderea adevaratelor sentimente in spatele unor citate care par mai acceptabile din punct de vedere social.
Ascunderea sau deghizarea a ceea ce simti cu adevarat.
Minimizarea sentimentelor altor persoane, deoarece acestea te fac sa te simti inconfortabil.
Ii face pe ceilalti sa se simta rusinati atunci cand nu au o atitudine pozitiva.
Incerci sa fii stoic sau sa „depasesti” emotiile dureroase.
Daca te afli in aceasta situatie, da-ti voie sa-ti simti sentimentele. In loc sa incerci sa eviti emotiile dificile, acorda-ti permisiunea de a le simti. Aceste sentimente sunt reale, valide si importante. Ele iti pot oferi informatii si te pot ajuta sa vezi anumite lucruri despre o situatie pe care trebuie sa o schimbi.
Acest lucru nu inseamna neaparat ca ar trebui sa actionezi in functie de fiecare emotie pe care o simti. Uneori este important sa stai cu ea, sa o simti si sa iti acorzi timp si spatiu pentru a procesa situatia inainte de a lua masuri.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania