Ar fi o subestimare colosala sa spunem ca 2020 a fost un an asa cum ne-am imaginat ca va fi la sfarsit de 2019.
Efectele pe termen lung ale pandemiei COVID-19 sunt inca in discutie. Vor trece luni, daca nu chiar ani, pana sa stim cum a afectat pandemia nu numai economia si normele culturale, ci si sanatatea noastra fizica si mintala.
Desi este important sa reflectam asupra efectelor negative ale pandemiei, merita, de asemenea, sa luam in considerare potentialul de evolutie. Pare ciudat?
In urma evenimentelor traumatice, multi oameni experimenteaza o schimbare psihologica pozitiva sub forma a ceva numit crestere posttraumatica.
Conceptul de crestere post-traumatica exista de secole. Dar abia la mijlocul anilor ’90 psihologii Lawrence Calhoun si Richard Tedeschi de la Universitatea din Carolina de Nord au dat un nume teoriei.
Cresterea post-traumatica are loc dupa un eveniment traumatic sau o criza.
„Ce fac aceste evenimente dificile de viata este ca ne provoaca convingerile de baza referitoare la diferite lucruri despre care am presupus ca sunt adevarate despre noi insine si despre vietile noastre”, spune Tedeschi.
„Lupta cu aceste convingeri de baza si modul in care sunt combatute poate duce la schimbari numite crestere post-traumatica.”
Demn de remarcat este ca cresterea post-traumatica nu face neaparat ca evenimentul in cauza sa se simta mai putin traumatic. Persoanele care experimenteaza o crestere post-traumatica inca se pot lupta cu provocari imense, inclusiv cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Cresterea post-traumatica poate, totusi, ajuta pe cineva sa reformuleze interpretarea evenimentului sau sa faca fata mai bine efectelor secundare ale unei experiente traumatice.
Pentru a experimenta o crestere post-traumatica, Tedeschi spune ca trebuie sa experimentam de obicei schimbari in cel putin unul din cele cinci domenii principale:
- Relatii imbunatatite. Devenim mai plini de compasiune, mai empatici sau relatiile interumane sunt mai stranse.
- Mai multa incredere in fortele si abilitatile noastre – mai ales atunci cand vine vorba de gestionarea circumstantelor dificile.
- Noi prioritati si posibilitati de viata. Exista o schimbare semnificativa fata de modul in care am facut lucrurile anterior.
- Mai mare apreciere a vietii. Oamenii simt mai multa placere din „lucrurile marunte” pe care obisnuiau sa le ia de la sine.
- Schimbare spirituala sau existentiala. Oamenii dezvolta o intelegere mai profunda a ceea ce inseamna a fi om.
Desi este imposibil sa se prevada cati oameni vor experimenta o crestere post-traumatica in urma pandemiei COVID-19 si a celorlalte crize aparute in 2020, unele cercetari sugereaza ca schimbarea psihologica pozitiva este inevitabila, cel putin in mare parte a populatiei.
Un sondaj efectuat pe peste 800 de rezidenti din Hong Kong a constatat ca, in urma epidemiei SARS din 2002-2003, 60% dintre oameni au raportat ca le pasa mai mult de sentimentele membrilor familiei lor, in timp ce aproximativ o treime au raportat ca se simt mai sustinuti in general de cei dragi si mai bine echipati pentru a discuta despre sentimentele lor in mod deschis cu familia si prietenii. Doua treimi dintre respondenti au spus ca au acordat mai multa atentie sanatatii mintale si aproximativ 40% au spus ca au petrecut mai mult timp odihnindu-se, relaxandu-se sau facand exercitii fizice.
Indiferent daca aveti de-a face cu traume legate de pandemie sau pur si simplu cu un eveniment de viata care v-a zguduit la credintele de baza, orientati-va catre o crestere post-traumatica. S-ar putea sa va puteti inarma cu instrumentele necesare nu doar pentru a supravietui, ci si pentru a prospera.
Abigail Hardin, psiholog la Rush University Medical Center din Chicago, a studiat sub indrumarea psihologilor Richard Tedeschi, Ph.D. si Lawrence Calhoun, Ph.D., pionieri in domeniul cresterii post-traumatice.
Iata 6 intrebari pe care ni le recomanda sa ni le punem pentru a incepe o crestere post-traumatica!
1. Nu am dori niciodata acest lucru (experienta traumatica) nimanui. Dar, in acelasi timp, ce intelepciune ati descoperit ca urmare a acestei experiente?
2. Enumerati trei puncte forte personale pe care v-ati bazat in acest moment dificil. In ce moduri utilizati in mod eficient aceste puncte forte acum? Ati observat noi puncte tari aparute ca urmare la adaptarea la evenimentul traumatic care v-au surprins?
3. Ce relatii din viata voastra sunt importante pentru voi acum? S-au format conexiuni noi sau s-au consolidat conexiunile vechi intr-un mod care v-a surprins?
4. Cum s-au schimbat credintele sau practicile voastre spirituale in acest moment dificil?
5. Ce lucru a fost cel mai important pentru voi inainte de a incepe aceasta provocare? Comparati asta cu momentul prezent. Ce s-a schimbat? Exista valori sau activitati care sunt acum o prioritate mai mare?
6. Inainte de aceasta provocare, este posibil ca viata sa fi fost pe o cale diferita decat este acum. Daca nu ati fi avut aceasta experienta provocatoare, ce lucru din viata voastra actuala nu s-ar fi intamplat niciodata?
Doriti sa sustineti un membru apropiat al familiei sau un prieten in urma unui eveniment traumatic?
Luati in considerare sa deveniti ceea ce psihologul Richard Tedeschi numeste co-creator al modelului de crestere post-traumatica, adica un insotitor expert pe acest drum.
Insotitorii experti asculta cu adevarat prin ce trec oamenii fara sa dea sfaturi excesive. Nu ofera banalitati sau raspunsuri usoare. Asculta problema cuiva nu din curiozitate, ci pentru ca le pasa cu adevarat.
Si, cel mai important, sunt capabili sa tolereze ambiguitatea. „In multe feluri, s-ar putea sa simta ca nu pot face nimic”, spune Tedeschi. „Dar, fiind un bun tovaras si ascultator – si fiind consecventi, de fapt fac multe.”
Tu pentru cine vrei sa devi astazi un insotitor expert pe drumul cresterii post-traumatice?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania