Dispozitia proasta iti pune piedici? Desi suntem in mijlocul primaverii, sunt zile in care diminetile sunt foarte friguroase si parca e o iarna care nu se mai tremina uneori.
Daca vremea rece te face sa ai o dispozitie mai proasta, nu esti singurul! Aceasta stare mai poate fi gasita si sub numele de „winter blues”, din engleza. Sigur ai auzit de expresia aceasta!
Nu este neobisnuit sa experimentati oboseala, tristete, dificultati de concentrare si o intrerupere a programului de somn in timpul sezonului de iarna.
Pentru unii, aceasta schimbare de dispozitie este temporara si usor de gestionat cu mici modificari ale stilului de viata. Dar pentru altii, aceasta dispozitie de iarna se poate transforma intr-un tip de depresie mai sever numit tulburare afectiva sezoniera.
Vestile bune? Exista lucruri pe care le poti face pentru a invinge aceasta stare.
Winter Blues vs. Tulburarea afectiva sezoniera
Potrivit lui Georgia Gaveras, psihiatru si co-fondator al Talkiatry, principala diferenta dintre dispozitia proasta de iarna si tulburarea afectiva sezoniera are de-a face cu severitatea si functia. Este la fel ca diferenta dintre „tristete” versus „depresie”.
Winter blues:
- Tristete in timpul lunilor de toamna si iarna
- Unele probleme cu somnul
- Lipsa de motivatie
Tulburare afectiva sezoniera:
- Tristete severa in timp de toamna si iarna
- Probleme frecvente de somn si alimentatie
- Depresie care limiteaza functionarea normala si motivatia
Oamenii se pot simti tristi uneori si nu este nimic rau in asta. De fapt, a avea emotii face parte din ceea ce ne face pe toti umani si nu ceva de care am vrea sa scapam sau nu ar trebui sa vrem acest lucru.
A te simti trist sau cu dispozitia scazuta uneori, mai ales in lunile de iarna, ar putea fi un semn al „winter blues”. Cu toate acestea, atunci cand tristetea interfereaza cu capacitatea ta de a functiona in viata de zi cu zi, ar putea fi ceva mai grav si poate ar trebui sa discuti cu un specialist in domeniu.
Pentru multi oameni, lunile de toamna si iarna precipita o oarecare energie scazuta si tristete, iar multe dintre aceste lucruri sunt legate de lipsa luminii solare.
In timpul lunilor de iarna, oamenii isi parasesc casa pentru a pleca la birou in intuneric, petrec toata ziua intr-un birou fara ferestre sau fara lumina adecvata si apoi parasesc biroul pentru a merge din nou acasa, pe intuneric. Acest lucru poate afecta dispozitiile majoritatii oamenilor.
Daca lucrati de acasa si nu iesiti deloc in aer liber si la lumina inainte de serviciu sau in timpul orei de pranz, este posibil sa nu va intalniti cu lumina soarelui deloc, iar acest lucru ingreuneaza foarte mult capacitatea de a va simti mai bine.
Tulburarea sezoniera afectiva este o tulburare mai complexa, care nu este doar tristete. Persoanele cu aceasta tulburare prezinta semne ale unei tulburari depresive majore, inclusiv dificultati de a dormi si de a manca, care pot veni cu fluctuatii vizibile ale nivelurilor de energie si ale greutatii.
De asemenea, puteti incepe sa va izolati si sa experimentati anhedonia, care este incapacitatea de a va bucura de lucruri care de obicei aduc fericirea.
Daca simptomele devin severe, este esential sa solicitati imediat servicii profesionale de sanatate mintala.
Iata cateva sfaturi pentru a gestiona aceasta dispozitie!
Luati o pauza de la stiri
A sta mai des in casa, asa cum se intampla in anotimpurile mai reci, inseamna o crestere a timpului petrecut pe ecran. Si daca acest timp este petrecut consumand un ciclu de stiri non-stop, este posibil sa simtiti o crestere a dispozitiei mai proaste.
Pentru a minimiza stresul, tristetea si dispozitia proasta care pot sa fie determinate de stiri, limiteaza timpul pe care il petreci in fata ecranelor. Daca este posibil, programati o ora fixa pentru a urmari stirile.
Imbunatateste-ti starea de spirit prin mancare!
O schimbare simpla pentru a-ti stimula starea de spirit este sa iei in considerare alimentele pe care le consumi. Consumul de proteine la micul dejun, pranz si cina poate imbunatati starea de spirit si poate preveni pofta de zahar si carbohidrati mai tarziu in cursul zilei.
De asemenea, includerea alimentelor bogate in vitamina D, cum ar fi pestele gras, uleiul de peste si alimentele fortificate cu vitamina D, cum ar fi laptele, sucul de portocale, cerealele pentru micul dejun, iaurtul si alte surse de alimente pot ajuta la echilibrarea dispozitiei.
Potrivit unei meta-analize, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu depresie au niveluri scazute de vitamina D, iar persoanele cu vitamina D scazuta prezinta un risc mai mare de depresie.
Mentine o rutina de somn!
Somnul este o componenta uriasa in dispozitie. Fara un somn adecvat si regulat, psihologul Kelly Donahue, PhD, spune ca ritmul nostru circadian poate fi perturbat, ceea ce, de asemenea, perturba ritmurile cortizolului si afecteaza productia de hormoni. Iata cateva recomandari:
- Du-te la culcare si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare zi.
- Urmeaza o rutina simpla inainte de culcare, care semnaleaza momentul pentru odihna, cum ar fi o baie fierbinte, stingerea luminilor in camera sau o ceasca de ceai din plante.
- Expune-te la lumina imediat ce te trezesti.
- Dormi intr-o camera racoroasa si intunecata.
- Nu folosi electronice in dormitor
- Scrie toate gandurile tale de ingrijorare pe o bucata de hartie inainte de culcare, astfel incat, daca te trezesti noaptea, sa-ti poti spune mintii ca nu trebuie sa-ti faci griji, deoarece gandurile sunt pe hartie si te vor astepta sa le abordezi dimineata.
Activitate fizica
S-a demonstrat ca activitatea fizica imbunatateste starea de spirit, scade simptomele depresiei si reduce stresul. Incepe cu pasi mici si stabileste-ti de la 30 pana la 60 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, exercitii aerobice, antrenament de forta, yoga sau alte forme de fitness.
Plimbarile afara zilnice, in aer liber, chiar si pentru cateva minute pe zi, pot avea un impact urias asupra starii de spirit si pot ajuta in atenuarea simptomelor specifice legate de lipsa de lumina naturala.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.