Uneori, sa fim singuri poate fi destul de eliberator. Putem face orice dorim, oricand dorim, sa ne facem griji cu privire la ceea ce face partenerul nostru. Dar exista si momente in care a fi lipsit de atasament poate fi frustrant.
COVID-19 a contribuit la exacerbarea acestor dezavantaje pentru unele persoane singure. La urma urmei, una este sa te simti bine cand esti singur atunci cand alegi acest lucru; poate fi mult mai greu sa faci fata atunci cand pur si simplu nu poti incepe o noua poveste de dragoste, deoarece intalnirea fata in fata este prea riscanta in mijlocul unei pandemii.
Chiar daca va confruntati cu sentimente de izolare si tanjiti dupa un partener – sau cel putin dupa unele intalniri romantice – exista lucruri pe care le puteti face pentru a va simti mai bine cand sunteti singur.
Schimbati-va perspectiva
Gasirea modalitatilor de a depasi singuratatea si de a va simti mai bine in legatura cu statutul dvs. unic nu este importanta doar pentru starea dvs. de spirit; este, de asemenea, important pentru sanatatea mintala si fizica. Sentimentele de singuratate, inclusiv in ceea ce priveste singuratatea romantica, pot avea un impact grav asupra sanatatii si bunastarii unei persoane.
Sentimentul de izolare, neacceptare si singuratate este legat de scaderea imunitatii, somn mai prost, sanatate cardiovasculara in pericol si probleme crescute de sanatate mintala.
Perspectiva dvs. asupra statutului dvs. poate juca un rol important in modul in care va simtiti. Un studiu a constatat ca persoanele care se declarau singure voluntar, care se priveau pe ele insele cu incredere si multumire erau mai putin susceptibile de a raporta sentimentele de singuratate si neacceptare.
Iata care sunt stereotipurile si motivele care ii fac pe oameni sa isi doreasca sa fie singuri sau intr-o relatie, conform unui studiu!
Presiunea sociala pentru a gasi un partener si a intemeia o familie
Perceptiile statutului unic ca sursa de individualism si independenta
Barbatii mai tineri sunt mai predispusi sa spuna ca sunt singuri pentru ca vor sa fie liberi pentru intalniri si sa nu adere la o forma sociala precum familia.
Femeile mai tinere sunt mai predispuse sa spuna ca sunt singure pentru a evita sa fie ranite sau pentru ca nu se simt partenere de dorit.
Adultii mai tineri – atat barbati, cat si femei – sunt, de asemenea, mai predispusi sa spuna ca sunt singuri, deoarece nu au abilitati puternice de flirt.
Tinerii adulti sunt, de asemenea, mai predispusi sa spuna ca a fi singuri s-a datorat unei antipatii si neintelegeri de caracter.
In schimb, adultii mai in varsta au fost mai predispusi sa declare ca sunt singuri pentru a avea libertatea de a face lucrurile pe care si le doresc.
Luati in considerare gasirea de modalitati de reformulare a perspectivei. Mai degraba decat sa va concentrati asupra dezavantajelor de a fi singuri, concentrati-va asupra aspectelor de care va bucurati sau asupra libertatii pe care aceasta o aduce.
Iata ce puteti face pentru a va simti mai bine daca sunteti singuri si nu intr-o relatie!
Lucrati la obiectivele personale!
Daca va simtiti frustrati de statutul unic, gasirea altor obiective la care sa lucrati in afara de gasirea si construirea unei relatii va poate ajuta sa va simtiti mai increzatori si mai puternici. Obiectivele dvs. s-ar putea concentra pe viata dvs. profesionala, hobby-urile, familia, sanatatea sau alte lucruri pe care doriti sa le realizati.
Lucrurile pe care le-ati putea incerca includ:
Un curs de perfectionare sau inscrierea intr-un program pentru a va specializa sau supraspecializa
Pastrarea unui jurnal pentru a va ajuta sa urmariti lucrurile pe care doriti sa le imbunatatiti.
Invatarea unei noi limbi sau antrenarea unui nou hobby.
Poate fi orice – scopul este sa va descoperiti si sa va dati seama cine doriti sa fiti in viitor si ce va face cu adevarat placere.
Acest lucru nu numai ca va poate ajuta sa va dezvoltati un sentiment de satisfactie cu viata dvs. de persoana singura, dar va poate ajuta si sa va cunoasteti mai mult pe voi insiva, astfel incat sa puteti vedea mai bine ceea ce doriti intr-un partener de viata.
Nu va mai comparati cu ceilalti
Este important sa evitati sa va comparati cu ceilalti, indiferent daca sunt membrii familiei dvs., prieteni apropiati sau cunoscuti online.
Realitatea este ca nu puteti cunoaste niciodata toate detaliile vietii sau relatiei altei persoane. Ceea ce pare a fi o relatie perfecta si implinita intr-o postare pe retelele sociale ar putea arata mult diferit in viata reala.
Si doar pentru ca relatia altcuiva este perfecta pentru acele persoane, asta nu inseamna ca este ceva ce si-ar dori in mod necesar toata lumea sau ceva ce s-ar potrivi cu siguranta si pentru dumneavoastra. In loc sa va angajati in comparatii sociale, puteti sa incercati sa va comparati cu dumneavoastra de ieri, de acum 2 saptamani sau de acum 1 an. Cum ati evoluat? Ce schimbari benefice ati facut? Ce ar trebui sa mai schimbati in asa fel incat sa ajungeti la varianta dumneavoastra ideala?
Investiti in alte relatii
De asemenea, este important sa ne amintim ca relatiile cu alte persoane – prietenii, familia si ceilalti oameni din jurul nostru- sunt, de asemenea, importante pentru bunastarea noastra.
Cercetarile au constatat ca, desi adultii singuri tind sa aiba o stare de bine psihologica mai precara decat omologii lor care sunt in relatii romantice, cantitatea de sprijin social pe care oamenii l-au simtit a jucat un rol important in compensarea acestui fapt.
Asadar, invita-ti prietenii la o cafea, fa o conferinta Skype cu acestia sau programati o vacanta impreuna, daca este posibil.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.