De cate ori ai pretins ca esti bine, atunci cand ai fost intrebat daca ”Esti ok”, desi te prabuseai pe interior?
Iata ce poti sa raspunzi data viitoare cand simti ca te scurgi inauntru!
In practica mea de psihoterapeut, am consiliat multi oameni de-a lungul anilor care in momentele mai putin stralucitoare ale vietii isi continua viata si sunt pusi in fel si fel de situatii.
Problema este ca, atunci cand ne aflam in mijlocul unei crize personale, sa raspundem cuiva care ne intampina cu intrebarea, „Buna, ce mai faci?” poate fi dificil.
Uneori, oamenii – chiar si cei pe care ii cunoastem mai putin – sunt cu adevarat interesati sa auda ce se intampla cu tine, dar uneori nu cauta detalii; sunt pur si simplu politicosi.
Uneori, primim cu totul alt raspuns decat ne-am astepta.
Spre exemplu, pacienta mea Andreea a fost intampinata la job cu intrebarea „Esti bine?” in timpul unei depresii intunecate cu care se confrunta, iar raspunsul ei a dus la o reactie diferita, dar si tulburatoare. Andreea a raspuns la intrebare printr-o relatare sincera a bataliei ei de-a lungul vietii cu simptomele depresive si a fost intampinata de catre colegul care o intrebase cu un ras incomod si brusc: „Da, viata este dura. Ne vedem mai tarziu.” Andreea a explicat cu tristete: „S-a dovedit ca persoana care intreaba nu-i pasa cu adevarat. Ea si-a dorit doar un raspuns de tipul „Sunt bine, tu?”. M-am simtit atat de prost, ceea ce a adaugat si mai mult la cat de groaznic ma simteam. ”
Iata un ghid care te va ajuta sa abordezi aceasta intrebare intr-un mod care functioneaza pentru tine!
1. Descopera intentia celui care intreba
Cine intreaba? Este cineva de care esti apropiat, cineva caruia crezi ca ii pasa cu adevarat de tine? Sau este o cunostinta indepartata care pare sa puna intrebarea la fel de automat pe cat ureaza „sanatate” dupa un stranut?
O regula buna este ca daca nu esti sigur ca aceasta persoana poate avea interes in secretele tale intime si /sau pur si simplu te simti inconfortabil, nu te simti obligat sa oferi mai mult decat un raspuns superficial.
Acest lucru inseamna sa oferi un non-raspuns politicos care sa ii arate clar ca doresti ca acest subiect de conversatie sa fie inchis.
Iata un exemplu de raspuns:
„Va multumesc pentru ingrijorare, dar as aprecia cu adevarat respectarea confidentialitatii mele. O zi buna!”
Pune-ti intrebarea: „Doresc sa discut emotiile mele cu aceasta persoana?”
Daca cel care intreaba este cineva despre care stii ca este cu adevarat preocupat de bunastarea ta, raspunsul tau depinde de starea ta de spirit. Cu cineva in care ai incredere si cu care vrei sa vorbesti, poti spune: „De fapt a fost o saptamana foarte grea. Ai fi pregatit sa vorbesti despre asta cu mine? ”
2. Judeca cum te va afecta raspunsul la intrebare
Pentru unii oameni, sa vorbeasca despre framantarile lor interioare, chiar si cu o persoana de incredere, este dureroasa din mai multe motive.
Unii oameni care se simt rusinati ca au probleme de sanatate mintala ar putea reactiona la aceasta intrebare cu un val de dezgust de sine, gandindu-se: „Doamne, nici macar nu ma pot preface ca sunt normal!” (Orice ar fi „normalul”!)
Altii considera ca este dureros sa fie loviti din toate partile cu „Esti bine?”. Din cauza fricii ca odata ce vor incepe sa vorbeasca, le va fi greu sa se opresca. O clienta de a mea a fost foarte reticenta sa vorbeasca cu oricine despre anxietatea ei, de teama ca va avea „diaree la gura si nu va tacea niciodata”.
Majoritatea celor care te intreaba despre starea ta de sanatate probabil o fac din motive de ingrijorare. Cu toate acestea, cei in care poti sa ai incredere deplina sunt probabil familia, prietenii apropiati, practicienii in sanatate mintala.
Am vorbit in mare parte pana acum despre oamenii care nu merita mai mult decat un raspuns superficial. Dar cum te descurci cu intrebarile grijulii ale oamenilor pe care ii pretuiesti, dar nu doresti sa iti pui suferinta pe tava sau cu oamenii care nu simti ca sunt capabili sa gestioneze intregul adevar? Gasirea echilibrului este cea mai buna solutie.
3. Seteaza limite
Pacienta mea Diana a regretat ca i-a incredintat unui vecin grijuliu gravitatea problemelor sale de sanatate mintala. Diana a spus: „Monica spunea constant ca este fericita sa fie o persoana de nadejde, care asculta si pe care te poti baza.” ”Insa, cand i-am povestit prin ce trec, m-a privit cu mila si destul de speriata. De fiecare data cand ma vede, trateaza lucrurile foarte serios cu mine, dar n-am nevoie de asta, vreau sa se comporte normal!”
Am sfatuit-o pe Diana sa-i spuna Monicai intr-un mod amabil, dar ferm, ca nu vrea ca fiecare conversatie sa implice o discutie serioasa. Diana a urmat acest sfat. „I-am spus Monicai ca, daca este ceva de care am nevoie sau doresc, este doar sa stiu ca este acolo. Altfel, ne-am putea intoarce la discutiile despre copiii nostri sau la schimbul de stiri despre restaurantele noi aparute pe strada.
Totodata, cand prietenii te vad mai suparat, dar nu vrei sa vorbesti despre asta cu ei, un raspuns ca acesta poate sa fie de ajutor: ”Ma simt mai trist, dar nu am nevoie sa vorbesc despre asta acum, ceea ce am nevoie este sa discutam orice altceva, iar eu cand simt nevoia sa discut, sa stiu ca sunteti aici pentru mine sa o fac!”
Si acest raspuns este perfect in regula!
Asadar, selecteaza-ti persoanele cu care te simti confortabil sa te deschizi si sa iti impartasesti vulnerabilitatile. Iar daca ai o problema serioasa care necesita abordare de specialitate, nu evita sa ceri ajutor. Poti sa salvezi si timp si relatii printr-o abordare terapeutica de calitate.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.