In aceasta era digitala, distragerile pot parea imposibil de evitat. Doar sa-ti dai seama cum sa fii concentrat pe obiectivele si dorintele tale se poate simti la fel de dificil ca atingerea lor.
In zilele acestea, distragerile constante pot duce la o pierdere masiva a productivitatii.
Statisticile arata ca, in medie, angajatii pierd 28% din timpul lor pentru pentru a incearca sa se reapuce de sarcini atunci cand au fost inutil intrerupti.
Si asta se intampla la locul de munca, unde suntem platiti pentru a fi productivi si unde unii dintre noi suntem monitorizati prea mult sau prea indeaproape pentru a fi confortabili.
Vorbind despre dispozitive, de cate ori ai luat telefonul mobil chiar in momentul in care ai auzit o notificare, pierzand timp pretios deruland prin social media cand ar fi trebuit sa folosesti acest timp pentru a-ti atinge obiectivele?
Ce te impiedica sa ramai concentrat pe obiectivul tau?
1. Mediul este un factor major
Indiferent daca vrem sa recunoastem sau nu, toti suntem in mare parte un produs al mediului nostru. Mediul nostru ne afecteaza mult mai mult decat ne dam seama.
Iar mediul este format dintr-o multitudine de lucruri, de la spatiul in care traim si lucram, la oamenii cu care petrecem cel mai mult timp, la lucrurile pe care le citim, ascultam si urmarim, chiar si profilurile noastre de pe social media si multe altele.
Toate aceste elemente din jurul nostru ne influenteaza concentrarea, gandurile, mentalitatea, sistemele de credinte, obiectivele si standardele pe care ni le stabilim. Toate servesc ca declansatori pentru anumite comportamente, tendinte si stari de spirit. Asa se formeaza multe dintre obiceiurile noastre.
Vom avea intotdeauna in vedere, in orice vom face, aspecte ale mediilor in care ne aflam in permanenta.
2. Puterea vointei + motivatie este o abordare ineficienta
Ceea ce o multime de oameni fac gresit in incercarea de a-si atinge obiectivele este ca, de cele mai multe ori, se concentreaza doar pe ceea ce trebuie facut si pe cum se poate realiza – rezultate si puterea vointei.
Multi considera ca puterea vointei si motivatia determina succesul garantat.
Desi ambele sunt virtuti grozave si necesare pentru a naviga in aceasta lume din ce in ce mai dificila, puterea vointei este in mare parte o solutie pe termen scurt, in timp ce motivatia este excelenta pentru a incepe, dar este si trecatoare.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care rezolutiile Anului Nou se termina pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Puterea vointei noastre este ca un muschi, ceea ce inseamna ca este finita si se va epuiza odata cu utilizarea.
Utilizarea puterii vointei pentru a ramane concentrat pe obiectivele noastre are ca scop cresterea eforturilor personale pentru a depasi obstacolele mediul, nu asupra modificarii sau schimbarii mediului.
Intr-un mediu incompatibil cu obiectivele tale, influenta sa negativa iti va sabota succesul.
Pe de alta parte, un mediu compatibil este una dintre cele mai importante strategii pe care le poti utiliza pentru a ramane concentrat pe atingerea obiectivelor.
Crearea unui mediu care sa conduca la succes va declansa comportamentele dorite si, cel mai important, va reduce distragerile.
3. Gandirea inevitabilului
Expertul in productivitate, Eben Pagan, considera ca proiectarea mediului potrivit va crea conditii care vor ajuta extrem de mult sa iti atingi obiectivele.
Multi-milionarul, antreprenorul si investitorul considera ca aceasta este urmatoarea etapa in evolutia stabilirii obiectivelor care ne va indeparta de concentrarea pe puterea vointei si rezultate.
El numeste acest concept ”Gandirea inevitabilului e.g Inevitability Thinking”, ceea ce presupune ca trebuie sa gandim si sa actionam ca si cum ceea ce facem este o concluzie a configurarii conditiilor anterior procesului de realizare.
Ce inseamna el prin „stabilirea conditiilor pentru succes” este proiectarea unui mediu care sa ne ajute sa ne atingem obiectivele.
Acesta crede ca daca o persoana nu isi creeaza si nu isi controleaza mediul, atunci mediul va crea si controla tot procesul de realizare a obiectivelor.
El sugereaza sa ai o viziune privind atingerea obiectivelor pe care vrei sa le indeplinesti. Apoi, gandeste-te la proiectarea structurii mediului tau, a situatiei tale sau a organizatiei tale intr-un mod care sa aduca in mod organic aceasta viziune la viata.
Cum sa fii concentrat pe obiectivele tale: proiectarea mediului tau!
1. Gaseste mediul care sustine realizarea obiectivelor tale
Progresul real are loc atunci cand intelegem si ne aliniem pe deplin cu ce, cine si unde ne sunt sprijinite cel mai bine obiectivele.
Asadar, data viitoare cand te afli intr-un mediu tau, indiferent daca este locul de munca sau daca este mediul de acasa, incearca sa acorzii atentie modului in care te simti in timp ce esti acolo.
Vezi daca sentimentele tale se schimba atunci cand parasesti acel mediu!
Examineaza imprejurimile. Priveste toata infrastructura si pune-ti aceste intrebari simple:
- Sunt intr-un mediu care sa ma sprijine sa-mi indeplinesc obiectivele?
- Este in detrimentul meu sa-mi mentin focalizarea pe obiectivele mele?
- Sunt la egalitate cu oamenii care au realizat deja ceea ce vreau eu sa obtin?
De asemenea, examineaza-ti stilul de viata si obiceiurile. Te situezi in medii si situatii care starnesc cresterea personala?
Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt altceva decat un raspuns cert si rasunator, atunci ar trebui sa iei in considerare serios modificarea sau schimbarea completa a mediului.
Cu cat te intelegi mai mult si mai bine, cu atat vei fi mai constient de mediul care este cel mai probabil sa te ajute sa ramai concentrat pe obiectivele tale.
2. Lasa-ti obiectivele sa te distraga, nu distragerile din mediu
Daca iti pierzi in mod constat atentia de la obiectivele tale, nu esti pe drumul cel bun. Distragerile din mediu sunt cele mai pacatoase atunci cand vine vorba de atingerea obiectivelor.
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a te mentine focalizat pe obiective este sa permiti obiectivelor tale sa te distraga constant. Da, ai auzit bine!
Acum, cum faci asta?
Este simplu: indicii vizuale.
Exista o vorba din popor care spune ca ”Ochii care nu se vad, se uita”. Stiinta este de acord cu aceasta afirmatie; ochii detin majoritatea receptorilor senzoriali din corpul uman. Prin urmare, ochiul este o componenta majora a focalizarii.
Urmatoarele indicii sunt pur si simplu lucruri care te vor determina sa te concentrezi sau sa iti focalizezi atentia inapoi asupra obiectivelor.
Ce tip de indicii vizuale sa utilizezi depinde in mare masura de ceea ce functioneaza pentru tine, dar mai jos sunt cateva idei:
- Lipeste lista de sarcini pe birou sau pe frigiderul de acasa.
- Agata afise motivationale in zone foarte frecventate ale casei sau ale spatiului de lucru.
- Post-Its – scrie obiectivele intr-o fraza de una sau doua cuvinte si lipeste-le unde esti sigur ca le vei vedea.
- Seteaza remindere frecvente care sa iti aminteasca sa respecti obiceiurile productive.
- Dispozitive digitale – modifica wallpaper-ul de pe computer, smartphone, tableta sau orice alt dispozitiv digital pe care il utilizezi in mod regulat pentru a afisa ceva despre obiectivul tau!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.