Te lupti sa-ti descoperi scopul in viata? Asta se poate datora faptului ca te simti izolat de alte persoane.
Iata cum poti depasi aceasta etapa!
Ai un simt al scopului?
Timp de decenii, psihologii au studiat cat de multe obiective semnificative se dezvolta pe parcursul vietii noastre. Obiectivele care promoveaza un sentiment al scopului sunt cele care pot schimba viata altor persoane, cum ar fi lansarea unei organizatii, cercetarea bolilor sau a invata copiii sa citeasca.
Intr-adevar, simtul scopului pare sa fi evoluat la oameni, astfel incat sa putem realiza lucruri marete impreuna – motiv pentru care este asociat cu o sanatate fizica si mintala mai buna. Scopul este adaptativ, in sens evolutiv. Ajuta atat indivizii, cat si speciile sa supravietuiasca.
Multi par sa creada ca acest scop apare din darurile speciale cu care te nasti si te diferentiaza de ceilalti oameni – dar asta este doar o parte a adevarului. De asemenea, el poate creste si din legatura noastra cu ceilalti, motiv pentru care o criza a scopului este adesea un simptom al izolarii. Dupa ce iti vei gasi calea, vei gasi cu siguranta si pe altii care calatoresc impreuna cu tine, sperand sa ajunga la aceeasi destinatie – o comunitate.
Iata sase modalitati de a depasi izolarea si de a-ti descoperi scopul in viata.
1. Citeste
Lectura ne conecteaza cu oameni pe care nu ii vom cunoaste niciodata, in timp si spatiu – o experienta despre care cercetarile spun ca este legata de sens si simt al scopului. ( „Semnificatia” si „scopul” sunt constructii sociale-stiintifice legate, dar separate. Scopul este o parte a semnificatiei; sensul este un concept mult mai larg care include, de obicei, si valoare, eficacitate si auto-valoare.). Intr-o lucrare din 2010, de exemplu, Leslie Francis a studiat un grup de aproape 26.000 de adolescenti din intreaga Anglie si Tara Galilor – si a constatat ca cei care citesc Biblia mai mult au tendinta de a avea un sentiment mai puternic al scopului. Citirea seculara pare sa faca si ea o diferenta. Intr-un sondaj de studii empirice, Raymond A. Mar si colegii sai au gasit o legatura intre a citi poezie si fictiune si simtul scopului in randul adolescentilor.
Deci, daca simti ca te afli intr-o criza de scop in viata, mergi la librarie, biblioteca sau intra pe un site de carti. Gaseste carti care iti plac si in care te regasesti – si acestea te pot ajuta sa vezi ce conteaza in propria viata.
2. Transforma durerile in vindecare pentru altii
Desigur, gasirea scopului nu este doar o cautare intelectuala; este ceva ce trebuie sa simtim. De aceea poate sa creasca din suferinta, atat a noastra, cat si a celorlalti.
Mirica Andreea a fost crescuta in saracie intr-un orasel de langa Bucuresti, iar in familia ei s-a confruntat cu violenta domestica. „Nimeni de la scoala nu a intervenit, nu m-au ajutat sau sustinut mama, pe mine sau pe fratele meu cand eram saraci, sunt rusinata si sigura ca existenta mea a fost o greseala”, spune ea. „Alergam pe strazi, chiuleam de la scoala, faceam sex cu straini si abuzam de orice drog pe care puteam sa pun mana”.
Cand avea 18 ani, Andreea s-a inscris la o facultate care „m-a determinat sa cred ca am optiuni si o cale de iesire din saracie”. A fost in mod special „atrasa de copiii cu „probleme ”” – copii asemantori cu ea candva. Ea spune:
„Vreau ca, copiii care au crescut ca mine sa stie ca au viitorul in fata. Vreau sa stie ca sunt destepti, chiar daca este posibil sa nu indeplineasca standardele academice de la stat. Vreau sa stie ca sunt la fel de buni si valorosi ca orice alt om care se intampla sa se nasca in circumstante mai privilegiate. Pentru ca sunt. Si sunt atat de al naibii de multe mesaje care le spun altceva”.
Din suferinta prin care a trecut, Andreea si-a gasit un scop in viata. Un scop nobil si frumos, pe care il duce la desavarsire acum.
3. Cultiva uimire, recunostinta si altruism
Anumite emotii si comportamente care promoveaza sanatatea si bunastarea pot, de asemenea, sa incurajeze sentimentul scopului in viata – in mod specific, uimire, recunostinta si altruism.
Mai multe studii efectuate de Dacher Keltner de la Greater Good Science Center au aratat ca experienta de veneratie ne face sa ne simtim conectati la ceva mai mare decat noi insine – si astfel poate oferi fundamentul emotional pentru un sentiment de scop.
Desigur, doar aceste sentimente in sine nu vor oferi un scop in viata. Nu este suficient sa simti doar ca esti o mica parte din ceva mare; de asemenea, trebuie sa te simti condus catre un scop pentru a avea un impact pozitiv asupra lumii. Acolo intra recunostinta si generozitatea.
4. Asculta ce apreciaza altii la tine
Multumirea, recunostinta poate ajuta sa iti gasesti scopul. Dar poti sa iti gasesti un scop si din ceea ce oamenii iti multumesc sau pentru ce iti multumesc.
Artistii, scriitorii si muzicienii au descris adesea ca aprecierea celorlalti a alimentat munca lor. Lui Dani Burlison nu i-a lipsit niciodata simtul scopului si s-a chinuit ani de zile ca scriitoare si activista de justitie sociala in Santa Rosa, California. Dar cand focurile din padurile Californiene au strabatut comunitatea ei, Dani a descoperit ca punctele sale forte erau necesare intr-un mod nou: „Am constatat ca abilitatile mele de raspuns in situatii de urgenta au fost foarte utile comunitatii mele, studentilor mei si pompierilor!”
Desi nu exista nicio cercetare care sa exploreze in mod direct modul in care a fi multumit ar putea alimenta un sentiment al scopului, stim ca recunostinta intareste relatiile – si acestea sunt adesea sursa scopului nostru.
5. Gaseste si construieste-ti scopul in jurul comunitatii
Dupa cum vedem in cazul lui Dani, ne putem gasi adesea simtul scopului in oamenii din jurul nostru.
Jodi Sugerman-Brozan, activista pentru protejarea mediului se simte condusa „sa lase lumea intr-un loc mai bun decat am gasit-o eu”. A deveni mama „a intarit acest scop (va fi lumea lor si lumea copiilor lor)”, spune ea.
6. Spune-ti povestea
Scopul apare adesea din curiozitatea cu privire la propria viata. Ce obstacole ai intampinat? Ce puncte forte te-au ajutat sa le depasesti? Cum te-au ajutat alti oameni? Cum au ajutat abilitatile tale alti oameni?
Cu totii avem capacitatea de a face o naratiune din propriile noastre vieti. Ne ofera claritate asupra propriilor noastre vieti, cum sa ne intelegem pe noi insine si ne ofera un cadru care depaseste cotidianul si practic ne ajuta sa ne intelegem experientele.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.