Rusinea este una dintre cele mai dificile emotii despre care putem vorbi. Si poate fi si una dintre cel mai greu de identificat in noi insine si care poate fi simtita cel mai dureros. Asadar, ce este rusinea si cum stim ca o simtim?
Rusinea este de foarte multe ori confundata cu jena sau vinovatia.
Jena apare atunci cand modalitatea in care oamenii ne vad nu este modalitatea in care noi am vrea ca ei sa ne vada. Vrem ca oamenii sa creada ca suntem cool, dar apoi iesim cu hartia igienica din toaleta atarnata de picior. Aici apare jena. Senzatia nu dureaza prea mult de cele mai multe ori. Vinovatia apare atunci cand consideram ca am incalcat anumite valori ale societatii sau ale sistemului nostrum de valori. Ne simtim vinovati cand mintim, spre exemplu. Vinovatia poate sa dureze destul de mult timp, dar de obicei se disperseaza atunci cand ne simtim “curati” si fara vreo lege morala incalcata.
Rusinea poate sa dureze o viata intreaga daca o lasam sa intre in viata noastra. Nu este cauzata de un singur eveniment, ci de multe rani asupra valorii noastre de sine. Ne simtim vinovati cand credem ca am facut ceva gresit si jenati atunci cand ne-am facut de ras in public. Dar simtim rusine cand credem ca noi suntem gresiti!
Ne simtim neputinciosi sa schimbam ceva, in pofida modului in care acel lucru ne face sa ne simtim, ceea ce duce la a ne simti si mai rusinati. Este un ciclu vicios. Rusinea se simte in interiorul nostru ca fiind ceva de nefixat, de neschimbat, pentru ca este legata de toate emotiile noastre. Asadar, chiar si atunci cand ne simtim bine putem sa simtim rusine – sa avem impresia ca nu meritam ceea ce ni se intampla.
Rusinea de cele mai multe ori isi are radacini in copilarie. Deoarece copiii nu isi pot separa sentimentele de imaginea de sine, cand experimenteaza sentimente negative si cand parintii le invalideaza emotiile, ajung la concluzia ca ei insisi sunt de neapreciat sau de neiubit si ca ei sunt o problema. Rusinea se poate dezvolta chiar si mai tarziu in viata.
Sa ne comparam cu ceilalti in momentul de fata este foarte usor avand in vedere accesul la Social Media si faptul ca aceste platforme au ajuns sa fie indispensabile in viata noastra. Social Media ne poate activa sentimente de rusine cand vedem ca toti ceilalti sunt fericiti, au vieti minunate si sunt de succes, iar noi ne simtim neinsemnati in comparatie cu ceilalti.
Insa, este important sa avem mereu in minte faptul ca cei mai multi oameni isi modifica pozele pe Social Media si ca realitatea nu este, de fapt, ceea ce prezinta ei online.
Daca aceasta este sursa rusinii tale, cea mai buna metoda este sa iei o pauza de la pozele de pe social media sau sa nu mai urmaresti acei oameni care te fac sa te simti asa.
Unele dintre cele mai comune intrebari atunci cand intalnesti pe cineva pe strada sunt: “Ce mai faci?” “Te intalnesti cu cineva?” sau “Ai copii?”. Si pentru ca oamenii stiu ca ceilalti ii vor judeca in functie de raspunsul dat, ei insisi incep sa se judece pe sine. Dar ce ar fi daca s-ar opri din a se judeca pe ei insisi si i-ar lasa pe ceilalti sa ii judece, fie ca s-ar intampla asta sau nu? Ce ar fi daca tu nu te-ai mai simti rusinat de parerea celorlalti si de ce cred ei despre tine? Ce ar fi daca pur si simplu ti-ai trai viata asa cum doresti tu sa o faci, fara a dori sa fii placut, admirat sau iubit de toti ceilalti?
La petrecerea de Craciun unchiul tau face diferite fete cand ii spui ca esti inca singur/a si ca nu esti intr-o relatie? Iti pasa de parerea sa? De ce? Este viata ta si principiile tale, tu esti cel/cea care traieste dupa ele! La finalul vietii, nu te vei mai gandi la ce a spus seful tau despre prezentarea pe care ai tinut-o in fata sa si nici nu-ti va mai pasa de parerea unui fost partener despre tine!
Tu esti singurul care poate sa aiba o opinie despre sine insusi!
Persoanele care se confrunta cu rusinea pot sa aiba reactii defensive sau pot reactiona cu furie atunci cand cei din jur ii critica sau le dau un feedback mai putin pozitiv. Acest lucru se intampla pentru ca persoanele care se confrunta cu rusinea au si stima de sine scazuta si tind sa fie izolate de ceilalti.
Care este rezolvarea acestei probleme?
Admite-ti tie insuti ca te confrunti cu rusinea, in primul rand! Examineaza de ce te confrunti cu ea, cand a aparut in viata ta si ce a determinat-o. Apoi, vorbeste cu cineva despre asta, cu psihoterapeutul tau sau cu o persoana in care ai incredere, iar ultimul pas, incepe sa simti compasiune pentru tine!
Nu e niciodata prea tarziu. Iubeste-te si iarta-te. Incepe astazi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania