Relatiile sociale sunt un cosmar? Te copleseste groaza ca trebuie sa te reintorci la munca sau sa iei parte la diverse reuniuni sociale? Nu functionezi cum ar trebui in situatii in care sunt multe persoane in jur si este terifiant sa porti o conversatie?
In timp ce unii oameni sunt fericiti ca pot relua anumite activitati, altii sunt plini de frica cand se gandesc la o intoarcere la viata lor de dinaintea pandemiei.
Daca esti ingrijorat de cum sa te adaptezi la „noua normalitate” pe masura ce lucrurile continua sa se deschida, nu esti singurul!
Este important sa ai grija de tine si sa-ti gestionezi temerile intr-un mod sanatos.
Iata cateva strategii simple pe care le poti pune in aplicare!
Eticheteaza-ti emotiile
Este important sa observi cand te simti anxios. Pur si simplu recunoasterea sentimentelor tale de anxietate te poate ajuta sa te simti putin mai bine.
Cercetarile au descoperit ca numirea emotiilor poate reduce intensitatea acestora. Asa ca s-ar putea sa te intrebi: „Cum ma simt acum?” Indiferent daca ti-ai descrie emotiile ca anxietate, frica sau teroare, doar etichetarea lor s-ar putea sa iti ofere o usurare instantanee.
Identifica-ti temerile
Exista mai multe motive pentru care oamenii se tem sa revina la interactiunile lor sociale normale. In timp ce ratele de vaccinare sunt in crestere, la nivel global, exista inca teama de imbolnavire. Altii se tem ca o persoana draga s-ar putea imbolnavi sau chiar sa moara.
Dar siguranta fizica nu este singura preocupare pe care o au oamenii in acest moment. Unii indivizi pur si simplu s-au bucurat de un stil de viata mai lent si mai linistit, iar gandul de a relua agitatia vietii provoaca anxietate.
Poate ca ti-a placut sa lucrezi de acasa si sa fii cu familia, iar gandul ca te despartiti iti provoaca o oarecare anxietate. Indiferent care sunt temerile tale, este important sa le identifici. Petrece putin timp gandindu-te de ce iti este frica.
S-ar putea sa nu stii. Poate ca simti un „gol in stomac” atunci cand te gandesti sa interactionezi din nou cu ceilalti in public. Sau poate, esti doar stresat de toate lucrurile pe care va trebui sa le faci acum, cand oamenii revin la noua normalitate.
A-ti lua un minut pentru a incerca sa descoperi exact de ce ti-e frica te poate ajuta sa dezvolti un plan de actiune. Daca iti este teama sa nu te imbolnavesti, poti crea un plan care iti va creste siguranta. Daca iti este frica in general, s-ar putea sa iti creezi un plan pentru a iti ingriji emotiile.
Reincadreaza gandurile negative
Cand te trezesti ca dai curs unei gandiri catastrofale – atunci cand iti imaginezi tot ce ar putea merge prost – constientizeaza!. Cu cat petreci mai mult timp insistand asupra potentialului negativ, cu atat te vei simti mai rau.
Reincadreaza gandurile negative amintindu-ti de lucrurile care ar putea merge mai bine decat te astepti.
De exemplu, gandeste-te la lucrurile bune care se pot intampla, cum ar fi faptul ca familiile ii vor putea vizita pe cei dragi si proprietarii de afaceri vor putea castiga mai multi bani.
S-ar putea chiar sa vii cu ceva unic pentru tine, care poate fi pozitiv, cum ar fi ca vei putea merge la film sau vei putea vizita pe cineva pe care nu l-ai mai vazut de ceva vreme.
Concentreaza-te pe ceea ce poti controla
Sa iti faci griji pentru toate lucrurile pe care nu le poti controla iti va alimenta anxietatea si nu te va ajuta cu nimic pentru a preveni aparitia problemelor. Deci, este important sa ramai concentrat pe lucrurile pe care le poti controla!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania