Datorita tehnologiei, programul incarcat si agitat de la munca, un drum lung sau chiar o pandemie, nu trebuie sa stea in calea primirii serviciilor de sanatate mintala!
Teleterapia, consilierea cu un profesionist autorizat prin telefon, e-mail sau videoconferinta, nu este noua, dar este noua pentru multi in acest moment. Astazi mai mult ca oricand, psihologii, psihiatrii si asistentii sociali schimba treptele de viteza, acomodanu-se cu tehnologia, pentru a oferi terapie la distanta clientilor noi si existenti. Si odata cu aceasta, apar obstacole, dar si beneficii surprinzatoare.
Daca esti putin sceptic in alegerea psihoterapiei online, iata de ce este benefica si cum sa faci sa functioneze pentru tine!
# 1: Gaseste terapeutul potrivit
Indiferent daca alegi un serviciu de pe o platforma de psihoterapie online sau un psihoterapeut pe cont propriu, este imperativ sa alegi un profesionist autorizat si instruit in domeniul sanatatii mintale. Aceast lucru inseamna sa alegi un psihoterapeut format, acreditat si care a urmat cursuri de specialitate in domeniu.
# 2: Exprima-i psihoterapeutului orice ingrijorare privind confidentialitatea
Inainte de COVID-19, aceiasi pasi pe care i-a facut cabinetul medicului tau pentru a-ti proteja informatiile personale si de sanatate au fost, de asemenea, utilizati la furnizarea terapiei online. Asigura-te ca si in aceasta varianta online, psihoterapeutul iti va furniza la prima sedinta de terapie contractul de servicii psihologice care curpinde si informarea cu privire la protectia datelor personale si la confidentialitate.
# 3: Permite ca experienta sa fie diferita
Intr-adevar, nu este la fel ca psihoterapia in cabinet, dar poate fi chiar mai eficienta! Gandeste-te ca esti in casa ta, in mediul tau, esti in siguranta si in confort! Poti sa faci chiar un ritual inainte de sedinta! Aprinde o lumanare parfumata si pune muzica pe fundal, creeaza-ti spatiul de terapie asa cum vrei tu! Fa-ti cafeaua sau ceaiul preferat si permite-ti ora de relaxare.
# 4: Imbratiseaza confortul
Teleterapia iti permite sa iti vezi terapeutul fara a pierde timpul pe deplasare, ceea ce poate fi un plus imens pentru multi dintre noi. Clientii cu programe aglomerate, parintii care stau acasa si cei cu capacitate limitata sau acces la intalniri de consiliere se bucura cu adevarat de flexibilitate. In plus, ai acces la profesionisti din intreaga tara, extinzandu-ti dramatic reteaua de potentiali psihoterapeuti. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care locuiesc in zonele rurale sau in locuri unde nu exista multi psihoterapeuti autorizati.
# 5: Fii precaut
O conexiune la Internet nu foarte stralucitoare, ecrane inghetate: indiferent daca te afli in mijlocul unui maraton Netflix sau al unei sesiuni de terapie, se pot produce defectiuni tehnologice. Desi este aproape imposibil sa prevenim 100 la suta dintre aceste intreruperi, este bine sa le preconizam si sa avem un plan de rezerva pentru acest lucru. Recomand sa ai telefonul mobil pregatit langa tine, ca oricand, psihoterapeutul sa poate sa te sune daca apare vreo problema cu reteaua de Internet. De asemenea, este o idee buna sa acorzi aproximativ 15 minute pentru a stabili si a te conecta la sesiunea de teleterapie inainte de programare.
# 6: Creeaza un spatiu de terapie
Sedintele de terapie offline se desfasoara in spatii linistite si confidentiale, departe de prieteni, familie, colegi de camera si animale de companie. ”Este esential sa va asigurati ca aveti acelasi tip de spatiu si cand vine vorba de teleterapie, astfel incat sa puteti vorbi liber despre problemele care conteaza fara distragere”, spune dr. Chinchilla. Daca imparti casa cu altii, anunta-i ca vei fi intr-o intalnire importanta in acel interval pentru a reduce sansele de intrerupere.
Daca acest lucru este imposibil, incearca sa pui un aparat de protectie zgomot in afara usii si / sau sa folosesti casti de inalta calitate in timpul sesiunilor. Si daca te chinui sa gasesti un loc privat, unde nu poti fi intrerupt, fii creativ: masina, baia si mersul pe jos intr-o plimbare ar putea sa functioneze. Si, cel mai important, nu te intrerupe. Dezactiveaza notificarile telefonului, inchide toate celelalte ferestre ale computerului si opreste functiile de e-mail si chat de pe computer.
# 7: Alege videoconferinta, daca este posibil!
Exista numeroase modalitati pentru a livra teleterapie, cum ar fi e-mail, mesaje text si telefon. Desi cel cu care te simti cel mai confortabil este cel pentru tine, videoconferinta este cea mai eficienta. „Cred ca teleterapia video si vocala simultana, in timp real, este cea mai buna optiune, deoarece va permite dumneavoastra si psihoterapeutului dvs. sa utilizati comunicarea non-verbala, cum ar fi expresiile faciale si gesturile pentru a va exprima”, spune dr. Chinchilla. Daca functia video nu este disponibila, un telefon este urmatoarea cea mai buna optiune. „Acest lucru va permite sa comunicati informatii si prin ton, cadenta si ritm de vorbire”, spune Chinchilla.
# 8: Cunoaste avantajele
Chiar daca teleterapia nu a fost prima ta optiune de terapie, sa stii ca poate functiona la fel de bine ca varianta offline! De exemplu, potrivit unei meta-analize, s-a demonstrat ca terapia cognitiv-comportamentala furnizata online a fost la fel de eficienta ca si CBT livrat in persoana, in cabinet, pentru tratarea tulburarilor de anxietate.
Un studiu clinic randomizat din 2016 publicat in Jurnalul de Psihiatrie Clinica (e.g. Journal of Clinical Psychiatry) a constatat ca psihoterapia online la domiciliu pentru depresie a functionat la fel de bine ca si vizitele la cabinet. Si un alt studiu din 2018 a constatat ca psihoterapia interpersonala administrata telefonic poate reduce si depresia pe termen lung.
Nici acum nu te-am convins? Eu zic sa ii dai o sansa!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.