Oboseala datorata ZOOM-ului este exact cum suna – epuizarea pe care o simtiti din cauza cresterii conferintelor video, avand in vedere necesitatea distantarii sociale.
Comunicarea prin webcam
Descoperirile dintr-un articol din 2008 au demonstrat ca a comunica prin videoconferinta creste cerintele cognitive ale participantilor.
Nu numai ca oamenii trebuie sa coordoneze conferinta, ci trebuie sa creeze iluzia contactului vizual prin tehnologie, body language, incercand totusi sa proceseze cuvintele celuilalt din conferinta. Toate aceste activitati combinate pot fi epuizante mintal.
Totodata, daca adaugam si stresul sarcinilor pe care le avem de realizat la job si necesitatea de a sta concentrati la video-conferinta, atunci avem un pachet care ne poate duce usor, usor, catre epuizare.
In alta ordine de idei, utilizarea noilor tehnologii pentru sarcinile de la job este o practica destul de recenta, motiv pentru care multi dintre noi inca nu am integrat-o suficient in schemele noastre cognitive si ne poate fi dificila adaptarea la aceasta modalitate.
Astfel de descoperiri indica faptul ca este important sa evaluam modalitatile prin care utilizam sesiunile de conferinta video, astfel incat sa putem evita epuizarea.
Cum sa facem fata „Oboselii Zoom”?
Datorita circumstantelor noastre actuale, ar putea fi destul de dificil sau imposibil sa ne intalnim cu colegii de munca sau sa ne intalnim cu cei dragi.
De exemplu, biroul poate fi inchis si poate ca unii dintre prieteni si familie nu se simt inca confortabil sa fie cu altii in persoana, fata in fata.
Pentru a gestiona incapacitatea de a se angaja in interactiuni fata in fata, multi oameni se bazeaza pe intalniri cu webcam-uri sau hangout-uri de familie pentru a umple aceste goluri.
Desi de multe ori este mai convenabil, acest tip de interactiune sociala poate fi obositoare din punct de vedere mintal, deci este important sa atenuati stresul.
Iata cateva strategii eficiente de a atenua stresul creat de intalnirile online!
Pregatiti-va inainte de intalnirile prin videoconferinta
Beneficiile mindfulness pot fi valorificate pentru a va reechilibra atunci cand va confruntati cu oboseala Zoom.
Tehnicile de mindfulness se pot baza pe oricare dintre simturile dvs. pentru a va conecta la momentul prezent si pot fi utile atunci cand navigati prin interactiunile epuziante.
Cateva exemple despre cum puteti face acest lucru includ:
- Hidratati-va mainile
- Denumiti cu voce tare articolele din spatiul dvs. de lucru
- Umpleti camera in care lucrati cu uleiuri esentiale
- Masati-va tamplele
- Utilizati meditatia pentru gestionarea stresului
- Luati pauze scurte
Cand oamenii obisnuiau sa participe regulat la intalniri in persoana, trebuiau, de obicei, sa se mute dintr-o locatie in alta, ceea ce ar oferi timp liber intre intalniri. Deci, pauzele scurte ar trebui sa fie, de asemenea, integrate in munca de la distanta.
Puteti beneficia, de asemenea, de cateva exercitii fizice inainte si dupa apelurile de videoconferinta. Va puteti ridica de pe scaun sau de pe fotoliu, va puteti intinde putin si va puteti plimba prin casa ca sa va reveniti mintal. Deci, poate fi util ca intalnirile sa fie programate pentru mai putin timp pentru a permite acele pauze cognitive atat de necesare.
Conexiuni la distanta interpretate eronat
Intr-un studiu din 2014, s-a demonstrat ca intarzierile de 1,2 secunde pe sistemele tehnologice au facut ca oamenii sa perceapa ca raspunsul a fost mai putin prietenos sau nu la fel de concentrat pe comunicarea cu acestia.
Pe baza acestor constatari, conexiunile oferite de dinamica de lucru personala, fata in fata, nu pot fi la fel de usoare in comunicarea prin videoconferinta.
Asadar, atunci cand vorbiti cu ceilalti de la distanta, amintiti-va ca exista un timp de intarziere si ca este posibil ca cealalta persoana sa nu fie nepoliticoasa sau neprietenoasa intentionat.
De asemenea, in acest timp, poate fi necesar sa va concentrati asupra conexiunilor cu cei de acasa sau cu dvs. pentru a satisface nevoile de validare si conexiune.
Luati in considerare daca este necesara conferinta video
Cu majoritatea intalnirilor care au loc la distanta, comunicarea prin videoconferinta a devenit norma, in ciuda cerintelor cognitive crescute ale acestui proces.
Avand in vedere cat de epuziant poate fi, merita sa ne intrebam daca este necesara conferinta video pentru comunicare. In caz contrar, ar putea fi o idee buna sa purtati conversatia prin telefon sau prin e-mail. Aceste substitutii va pot ajuta sa limitati stresul in timpul zilei de lucru.
Pledati pentru dumneavoastra cand va simtiti obositi
Cand sunteti stresati sau obositi, este posibil sa trebuiasca sa anuntati echipa ca aveti nevoie de o pauza sau de o zi pentru a avea grija de sanatatea mintala. Cereti acest drept!
Sfaturi pentru conferinte video
In multe cazuri, vor exista momente in care nu puteti evita o intalnire de videoconferinta.
Iata cateva lucruri de retinut atunci cand vi se cere sa participati la o conferinta video:
- Utilizati optiunea de a vizualiza doar o persoana care vorbeste pe ecran pentru a nu avea intreaga echipa de oameni in vizor, astfel incat sa va puteti concentra asupra unei singure persoane la un moment dat – s-ar putea sa gasiti acest lucru mai putin epuizant psihic. De asemenea, acest lucru poate limita timpul pe care il depuneti pentru concentrarea asupra modului in care priviti camera, ceea ce poate adauga un stres suplimentar.
- Opriti camera cand puteti pentru a reduce stresul pe care il puteti resimti cand sunteti pe ecran in fata multor persoane.
- Incercati un fundal virtual pentru a face apelurile video cat mai placute. Zoom ofera optiunea de a alege orice fundal pe care doriti sa il afisati in spatele dvs. Deci, experimentati cu cateva dintre ele pana gasiti una care va place.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.