Indiferent de cine esti sau de unde esti, emotiile tale te pot ajuta sa poti obtine tot ce e mai bun din tine!
Nu este vina ta si nu esti singur, dar acesta este un fapt care se aplica la fiecare persoana de pe planeta. Ritmul alert al lumii in care traim a amplificat emotiile tuturor, fara a ne lasa suficient timp sa le putem procesa. Din fericire, fiecare om isi poate compartimenta emotiile pentru a rezolva aceasta problema.
Emotiile in sine nu sunt daunatoare, dar problemele pot aparea atunci cand aceste emotii negestionate afecteaza concentrarea, motivatia si productivitatea.
De ce ar trebui sa compartimentam emotiile?
Inainte de a afla ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti, tineti cont de rezultatul final pe care il asteptati. Cand stiti ce puteti realiza cu fortele proprii, veti putea sa va construiti o cale mai buna pentru a ajunge la destinatie.
Este de la sine inteles ca o compartimentare a emotiilor va va oferi mai mult timp pentru a gestiona alte sarcini importante. Veti putea sa va puneti emotiile intr-un mod ordonat pentru a fi mai pasnici si mai relaxati.
Spre exemplu, daca beneficiile personale si linistea nu sunt ceea ce vreti, ar trebui sa compartimentati emotiile. Este vital pentru succesul in alte parti ale vietii.
Hai sa aruncam o privire dintr-o anumita perspectiva:
Lumea de astazi este extrem de competitiva. De ce este asa ? – va puteti intreba. Raspunsul este simplu. Toata lumea are totul la indemana. Puteti obtine informatii despre orice subiect din orice parte a lumii in cateva secunde. Aceasta cunoastere foarte usor accesibila le-a oferit tuturor oportunitati egale de a fi educati si destepti in anumite sectoare de cunostinte. Dar, chiar si cu toate cunostintele pe care le aveti, ati devenit usor de inlocuit. Nu exista nimic unic in ceea ce va priveste sau in ceea ce priveste abilitatile dvs., deoarece cineva oricand ar putea sa stie intotdeauna mult mai multe.
Ceea ce ne deosebeste de restul lumii este inteligenta noastra emotionala. Modul in care va gestionati emotiile va ajuta sa va folositi in mod adecvat cunostintele. Ati putea fi cel mai inteligent matematician din lume, dar daca nu va puteti controla furia din cauza unor circumstante neprevazute in momentul in care abilitatile dvs. matematice sunt necesare, sunteti inutil pentru toti cei din jur.
Acest lucru joaca, de asemenea, un rol important in relatii. Dragostea si grija pot fi comunicate numai daca putem gestiona emotiile asociate acestor sentimente.
Daca compartimentam emotiile, ne ajuta sa pastram functii cognitive distincte. Sentimentele si emotiile sunt conectate, dar ele ar trebui plasate in locuri separate, in functie de situatia si functia emotiei.
Practic, nu veti fi privati de a va simti emotiile. Veti invata sa va controlati emotiile in loc sa fiti vulnerabili la ele. Veti actiona mai rational. Pe scurt, daca compartimentati emotiile, reduceti la minimum riscul de boli mintale si reactii exagerate, impulsive.
Cum sa compartimentam emotiile intr-un mod sanatos?
A compartimenta inseamna a organiza lucrurile in minte, astfel incat sa fie mai usor de gestionat. In cazul emotiilor, acest mecanism poate lua rapid o intorsatura nesanatoasa daca nu este facut in mod corect.
Hai sa vedem cateva sfaturi prin care ne putem compartimenta corect emotiile:
1. Identificam emotiile!
Un obicei comun, dar nesanatos, pe care il avem multi dintre noi este sa ne etichetam emotiile fara a le identifica de fapt. Orice lucru care ne face sa ne simtim rau este legat de depresie sau tristete. Orice lucru care ne declanseaza modul de aparare este legat de anxietate.
Incepeti sa cautati mai adanc. Nu mai folositi termenii pe care ii cunoasteti. In schimb, simtiti ce comunica emotiile. De unde apar problemele din relatie? Este cumva legat de gestionarea furiei? Sau va afecteaza o trauma din copilarie?
Intrebati-va ce, de ce, cum si ce din tot ce simtiti. Acesta este primul pas pentru a va clasifica emotiile.
Daca aveti probleme in aceasta etapa, pe care cu siguranta o veti avea la inceput, incercati cateva exercitii pentru a castiga controlul asupra emotiilor. Incorporati o mica activitate in fiecare zi pentru a obtine incet acest pas.
2. Grupati-le impreuna
Acest pas devine floare la ureche daca ati insusit primul pas.
Cautati similitudini si diferente in sentimentele voastre. Fiti constienti ca orice simtiti este rezultatul emotiilor noastre. Deci, oricare dintre emotiile care duc la sentimente similare sunt de obicei conectate.
In timp ce conectati emotiile si sentimentele conexe, grupati-le mintal. In acelasi timp, orice se simte diferit sau mai ales contradictoriu, grupati separat. Emotiile opuse nu ar trebui sa fie niciodata in apropiere una de cealalta.
Este posibil sa fiti confuzi la inceput cu privire la modul in care puteti avea emotii opuse. Uitati un exemplu de relatie mama-fiica. O mama isi iubeste fiica nemarginit. Dar fiica are de multe ori un obicei sau doua pe care mama le dispretuieste. Daca sentimentele de dragoste sunt combinate cu ceea ce simte mama fata de aceste obiceiuri proaste, nu va putea nici sa-si exprime iubirea in mod corespunzator si nici nu va putea fi stricta impotriva obiceiurilor rele.
3. Evitati falsa negativitate
Cand ne luptam sa construim conexiuni in emotiile noastre, putem fi indusi in eroare de falsa negativitate. Este de obicei predominanta in emotiile negative.
Ceea ce se intampla este ca vom continua sa ruminam evenimente care nici macar nu sunt apropiate la nivel de emotionalitate. De exemplu, intr-o zi nu ati reusit sa va terminati munca la timp. A doua zi va sta prost parul. Conectam toate aceste evenimente la gestionarea proasta a timpului. Desi acest lucru poate fi adevarat pentru primul caz, nu este neaparat relevant pentru cel din urma.
Trebuie sa fim extrem de atenti si concentrati pentru a evita falsele negative. Stapanirea mecanismului identificarii emotiilor va va ajuta si in acest caz.
4. Mentineti limitele
Unele emotii va vor deranja mai mult decat altele. Desi acest lucru este total normal, ceea ce nu este normal este daca nu va puteti indeparta atentia dintr-un anumit compartiment.
Trebuie sa pastrati anumite limite, astfel incat celelalte compartimente sa nu fie lasate nesupravegheate. Gandirea excesiva asupra unei parti din emotii, asupra unui singur compartiment, va poate oferi o falsa tristete sau o fericire falsa, niciuna dintre ele nu este buna pentru starea noastra mintala.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania