Chiar daca iti este usor sa iti faci prieteni – si nu este pentru majoritatea oamenilor- apropierea cu adevarat, profunda este inca dificila.
Iata cum sa o faci mai usoara!
La fel ca multe persoane, am crescut urmarind serialul „Prietenii” (e.g. Friends), visand la ziua in care voi trai o viata de oras plina de farmec, inconjurata de un grup de prieteni apropiati. De-a lungul anilor, mi-am facut multi prieteni: prietenii din copilarie, prietenii de la munca, prietenii de la facultate, prietenii psihologi. Am prieteni carora le place sa faca drumetii, prieteni carora le place sa discute despre cafea si prieteni care traiesc departe, cu care vorbesc de cateva ori pe an.
Dar prieteni apropiati? Genul de prieten caruia „pot sa-i spun orice si sa ma bazez mereu pe el”? Nu atat de multi.
In grupurile de adulti, auzim adesea o forma de regret: este greu sa-ti faci prieteni ca adult.
Chiar avem nevoie de prietenii profunde?
![](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/07/prietenii-apropiate-1024x768.jpeg)
Cand suntem suprasolicitati si coplesiti, motivatia de a lua cina cu un prieten versus deschiderea serialului de pe Netflix si a manca pizza cu partenerul nostru poate fi greu de invocat. Insa studiile sunt foarte clare: prieteniile stranse sunt necesare pentru wellbeing-ul si sanatatea noastra.
Suntem creaturi sociale, cand suntem intimi cu o alta persoana, putem experimenta reactii psihice si fiziologice pozitive in corpul, mintea si inima noastra. Conexiunile sociale sunt cel mai puternic mecanism pentru a ne regla stresul emotional. Daca ne aflam in suferinta, a fi aproape de cineva de care suntem atasati si fata de care ne simtim in siguranta, este cel mai eficient mod de a ne gestiona suferinta.
Ce inseamna exact apropierea?
Daca ne uitam la sintagmele populare, prietenul adevarat este acela pe care il putem suna in toiul noptii, este acela care ne este aproape oricand si oricum, este acela caruia ii putem spune orice.
Adevarata prietenie apropiata nu trebuie sa fie chiar atat de extrema. Insa, cheia prieteniei profunde este intimitatea si o mare parte a intimitatii este sa putem fi noi insine cu ceilalti si sa putem fi intelesi de ceilalti.
Reciprocitatea este, de asemenea, un element cheie pentru crearea intimitatii. O mare parte a intimitatii este ca ambele persoane simt ca sunt vazute, ascultate si intelese de cealalta persoana.
Daca a fi profund cu ceilalti este atat de benefic, nu ar trebui ca acest lucru sa vina firesc?
![](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/07/prietenii-apropiate-2.jpg)
Daca prieteniile stranse sunt atat de vitale pentru bunastarea noastra, inseamna ca avem un instinct format in realizarea lor. Insa, s-a dovedit ca si opusul poate fi adevarat: prieteniile sunt atat de importante pentru noi, deoarece sunt atat de dificil de format.
Conform specialistilor, oamenii ar fi evoluat in asa fel incat realizarea prieteniilor profunde sa fie dificila, deoarece evitarea unui inamic ar fi fost mai importanta decat a ne face prieteni.
„Daca fac o eroare si detectez o persoana ca un dusman care se dovedeste a fi un prieten, este OK, nu imi fac prieteni la fel de repede, dar supravietuiesc”, „Dar daca detectez gresit pe cineva ca prieten atunci cand este un dusman, asta imi poate costa viata”. De-a lungul evolutiei, am fost formati sa avem aceasta ingrijorare.
5 moduri prin care ne putem face prieteni apropiati
![](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/07/prietenii-apropiate-3.jpg)
Daca vrei prietenii mai stranse, primul pas este sa decizi ca vei face ceva in acest sens. Ne gandim la relatii ca la lucruri care ni se intampla pur si simplu, dar adevarul este ca le facem noi sa se intample. Pentru a ne apropia de prietenii nostri, este necesar sa alocam timp acestui proces, sa depunem efort si sa avem intentia si motivatia in a face acest lucru.
Daca ai decis ca vrei sa aloci acest timp si esti pregatit sa investesti in prieteniile tale, iata 5 tehnici care te-ar putea ajuta!
Creeaza o baza de securitate (raspunde la intrebarile de mai jos din paranteze)
Inainte de a ne apropia de ceilalti, trebuie sa avem securitate. Prin cercetarile sale, Dr. Levine a identificat cele cinci elemente fundamentale ale relatiilor sigure, pe care le numeste CARRP.
Coerenta (prietenii mei intra si ies din viata mea in functie de dorintele lor?)
Disponibilitate (cat de disponibili sunt pentru a petrece timpul impreuna?)
Fiabilitate (pot conta pe ei daca am nevoie de ceva?)
Receptivitate (raspund la e-mailurile si mesajele mele? Ii aud in mod constant?)
Predictibilitate (pot conta pe ei sa actioneze intr-un anumit mod predictibil?)
Odata ce aceste cinci elemente exista, se poate deschide calea catre o conexiune mai profunda. Din perspectiva atasamentului, odata ce ne simtim in siguranta, putem incepe sa fim mai aventurosi si jucausi, putem avea mai multa initiativa, ceea ce ne ajuta la serviciu, in cresterea copiilor nostri, in fiecare aspect al vietii noastre.
Asta nu inseamna ca trebuie sa raspundem la mesaje intr-o secunda dupa ce le-am primit, dar inseamna ca trebuie sa dezvoltam o linie de referinta de receptivitate si disponibilitate pentru ca prietenii sa se simta in siguranta in cadrul prieteniei.
Acorda atentie
Urmatorul pas in crearea de prietenii profunde tine de deschiderea ochilor. Oamenii au o capacitate unica de a citi emotiile prin imitarea expresiilor faciale subtile.
Intimitatea incepe cu atentie si cu si mai multa atentie. Cand privim pe cineva cu atentie, muschii fetei incep sa oglindeasca acest aspect in cateva milisecunde. Daca nu le acordam atentia completa, acestia pot observa instant limbajul corpului nostru si ii putem pierde complet.
Lasa-te cunoscut
Daca dorim sa fim vazuti pentru cine suntem cu adevarat, trebuie sa fim dispusi sa nu mai pretindem ca suntem mai cool sau mai inteligenti decat suntem. Este important sa ne aratam laturile mai putin placute sau mai putin interesante.
A ajuta oamenii sa ne inteleaga si sa ne accepte poate suna intimidant, dar este mai usor decat credem. Dr. Levine sugereaza ca data viitoare cand vom fi cu un prieten, este esential sa fim vulnerabili, sa ne expunem si sa povestim cele mai ascunse aspecte ale noastre. Veti vedea ca feedback-ul va fi unul pozitiv!
Fa-le prietenilor un test!
Daca nu ai incredere ca prietenii tai sunt sau vor fi aproape de tine, cere-le ajutorul la lucruri minore, pentru a te asigura ca atunci cand chiar vei avea nevoie de ei, vor fi acolo cu siguranta! Cere ajutorul prietenilor in organizarea unei cine, in organizarae unui eveniment sau cu mersul la cumparaturi. Nu numai ca vei vedea ca ei sunt acolo pentru tine, dar se va crea si o legatura mai apropiata cu acestia. Incearca!
Accepta ca apropierea nu este o singura dimensiune
De cata apropiere avem nevoie?
Apropierea variaza de la persoana la persoana; unii dintre noi avem nevoie de zeci de conexiuni, altii au nevoie doar de doua sau trei conexiuni, dar cu totii avem nevoie de o oarecare apropiere de altii.
Insa, toti expertii considera ca intimitatea cu alte persoane – indiferent daca este sot, membru al familiei sau prieten – este una dintre cele mai profunde metode de a fi mai fericit, mai sanatos si mai relaxat.
Dr. Levine considera ca intimitatea cu alte persoane „Este atat de puternica incat va functiona mult mai bine decat orice Xanax.”
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Cătălina Popoviciu](https://www.idtherapy.ro/wp-content/litespeed/avatar/e0f5f59e0e09a6f23dd2bb372e1175c7.jpg?ver=1736937014)