Furia si negarea atunci cand nu acceptam realitatea pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale si bunastarii. Va voi explica procesul dificil, dar necesar de acceptare, avansare si evolutie.
In calitate de medic, am ajutat multi pacienti sa treaca prin crize emotionale dificile – chiar si devastatoare – care cred ca ne pot ajuta pe toti sa intelegem cum sa suportam tensiunile prin care trecem.
In 1969, cercetatorii au descompus procesul durerii in cinci etape: negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Acest model poate fi o structura utila pentru a trece prin emotii dificile dupa o tragedie sau dupa o situatie traumatica.
Vindecarea dupa evenimente tulburi
In practica mea zilnica, am auzit multi oameni descriind tragedia si traumele personale si i-am urmarit cum trec prin aceste etape de durere, uneori in crize acute in spital si, uneori, treptat, in timp, in vizite individuale la cabinet. Etapa finala a durerii – acceptarea – este probabil cel mai greu de atins, dar e locul in care primim sentimentul de pace de care avem nevoie in perioadele tulburi.
Cum putem ajunge la acest stadiu cat mai rapid si semnificativ posibil, recunoscand totusi greutatea si realitatea situatiei cu care ne confruntam?
Sa lucram pentru a intelege ce inseamna acceptarea ca stare psihologica si rolul pe care il joaca in procesul de coping si in intelegerea realitatii. Acceptarea este sfarsitul procesului de durere. Nu este menit sa inlocuiasca etapele anterioare. Dar este menit sa realizeze o forma de vindecare, nu disperare. Acceptarea este o stare echilibrata (in mod ideal) la care pana sa ajungem poate dura ceva timp. Cand ajungem la acceptare, putem trai stiind ca s-a intamplat ceva dureros fara ca acesta sa ne distruga viata.
Pentru a ajunge acolo, este important sa intelegem etapele anterioare ale procesului de durere.
Negarea
Negarea este etapa „socului”. Acesta este momentul in care va confruntati direct cu un rezultat neasteptat, neprevazut. „Asta nu poate fi corect”, ”Nu mi se poate intampla mie”, poate fi reactia, deoarece pana acum am privit situatia printr-un obiectiv foarte personal si un sistem de valori personal. Este posibil sa nu fi luat in considerare un rezultat diferit al unui eveniment. Cand apare ceva neobisnuit, suntem dezechilibrati. Un cutremur brusc. Vesti proaste bruste. Orice eveniment care nu este de rutina cauzeaza inertie temporara in mintea noastra.
Dar apoi mintea noastra se recalibreaza: vedem ca gresim si asta ne infurie.
Mania este o reactie obisnuita la ceea ce echivaleaza practic cu o insulta care spune ca nu ai reusit acest lucru. Aceasta cunoastere ofera un pumn emotional. Am crezut ca oamenii sau evenimentele se vor comporta diferit, dar nu au facut-o. Cand aceasta asteptare implica sistemele noastre de valori sau pe cei dragi, investitia emotionala si durerea sunt si mai mari.
In cele din urma, trecem de aceasta stare reactiva din punct de vedere emotional si incepem sa negociem. Este modul in care mintea noastra se confrunta cu faptele aflate la indemana. Exista o actiune pe care o putem intreprinde pentru a modifica neprevazutul? O modalitate de a anula sau a schimba ce s-a intamplat?
Luati de exemplu moartea neasteptata a unei persoane dragi. Moartea este definitiva; persoana iubita a disparut. Este o realitate trista – o pierdere pe care nu o putem schimba sau pe care o vom elimina prin propria noastra putere. Trebuie sa trecem printr-un sentiment de doliu, deoarece ceea ce stiam sau credeam ca este stabil in viata noastra este acum pierdut.
Cheia pentru a fi calm
Cand permitem sa treaca prin noi tristetea si jelirea, dar pastram totusi o amintire a ceea ce ne-a fost iubit, ajungem intr-un loc de acceptare. Concentrarea pe alte aspecte ale vietii noastre cu ajutorul carora ne putem simti orientati spre viitor poate ajuta.
Trecerea prin fiecare dintre cele cinci etape ale durerii ne ajuta sa procesam totul in psihicul nostru.
Angajarea in mindfulness poate fi, de asemenea, eficienta. Fii concentrat pe prezent si invata sa accepti calm alte ganduri si senzatii din minte si corp. Intunericul, frica si durerea pot exista, dar nu ar trebui sa li se permita sa isi inradacineze sau sa-ti controleze gandurile sau actiunile.
Cu practica, puteti invata sa renuntati la greutatea emotionala si fizica a acelor ganduri si sentimente dureroase. Recunoscand ca uneori viata este cu adevarat nedreapta, cruda si ca nu putem face nimic pentru a remedia sau controla ceea ce este dincolo de puterile noastre.
Iata cateva alte modalitati sanatoase de a face fata:
- Plansul poate fi o eliberare catartica a emotiei.
- A vorbi cu cei dragi, cu prieteni si confidenti.
- Carti care ne inspira
- Rasfat si ingrijire de sine
- Hobby-uri sau alte activitati linistitoare (mers pe jos in natura, ascultarea muzicii preferate etc.)
Doliul profund dupa o mare pierdere, este considerat normal pana la un an. Daca descoperiti ca nu va simtiti mai bine, in ciuda faptului ca ati incercat toate aceste moduri de a trece prin emotii, poate fi timpul sa solicitati ajutor profesional.
Terapia si alte tratamente va pot ajuta sa sortati prin modele de gandire nesanatoase si credinte care ar putea interfera cu capacitatea dvs. de a merge mai departe si de a accepta noua realitate.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.