Oare iti va fi dor de zona de „razboi” creata in jurul meselor extinse in familie?
A fost o vreme, nu cu mult timp in urma, cand familii intregi se adunau pentru a sarbatori Ziua de Craciun, experimentand momentul mult asteptat al serii de Craciun, prin ritualuri specifice cum ar fi mancatul cozonacilor si bautul unei cani de vin fiert langa brad, zambind recunoscator unul altuia, ca o familie frumoasa si unita.
Tu cum iti amintesti de Craciunul tau?
Diana, o clienta de-a mea, si-l aminteste putin diferit.
Ea isi aminteste cum ziua de Ajun de Craciun incepea destul de calm. Din amintirile sale de la sarbatorile trecute, barbatii faceau glume rautacioase si se strangeau in jurul gratarului unde se intreceau la shoturi si la bancuri, in timp ce femeile faceau ultimele pregatiri in bucataria mult prea mica de bloc construit in perioada comunista. Urma nelipsita cearta din randul fratilor. In timp ce adultii incepeau usor sa intre in polemica, copiii dezasamblau mobilierul, aruncau cu dulciuri prin casa si se bateau unul pe celalalt fara niciun sens.
Unchiul, un singuratic trist care a decis sa traiasca restul vietii sale in dezacord ostil cu toata lumea, invinuia partidele aflate la putere si sistemul pentru esecul sau in viata si nu-i placea nimic altceva decat sa socheze oamenii din jurul mesei cu preconceptii si prejudecati rasiste.
Pe la sfarsitul mesei in familie, cumnata Dianei ceda nervos. Tremurand si aratandu-si nemultumirea fata de sotul care tocmai a terminat a treia sticla de vin, isi aduna cei cinci copii sa plece spre casa, nu inainte de a-si ineaca durerea in ce-o mai fi ramas in bucatarie din vinul fiert.
Soacra incepea sa discute din senin despre cat de gresit isi cresc generatiile noi copiii si cum ea le-ar fi dat o mama de bataie daca ar fi facut toata galagia asta. Unchiul rasist trecea de la povesti despre comunism, la comentarea situatiei politice actuale, care, cu siguranta, credea el, ar fi fost mult mai buna daca inca ar fi trait Vadim.
In tot acest timp, copiii continuau sa se bata, sa urle si sa planga. Jelirea putea fi auzita la cativa kilometri distanta, in timp ce sotul Dianei, pe jumatate linistit, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, a inceput sa tipe dezaprobator la mama sa, in incercarea de a o face sa asculte, desi, tot cu aparatul auditiv oprit si tot despre educatia nepotilor sai discuta.
Unul din copii sangereaza. Soacra se ambaleaza si o invinuieste pe Diana ca nu a fost atenta la copii, sotul Dianei continua sa urle la mama sa sa isi aprinda aparatul auditiv, unchiul rasist da vina pe sistem, caci scoala nu i-a invatat pe acestia cum sa se comporte, cumnata Dianei ii arunca o replica dintr-o carte de parenting citita recent, spunand ca ea si-a educat copiii sa stea cuminti la masa.
Mini conflicte izbucnesc in fiecare colt al mesei. Socrul Dianei se retrage la gratar si-si mai toarna un paharel. Unul din cumnatii Dianei reusesc sa se strecoare si pleaca din casa, probabil la niste prieteni.
Acesta este Craciunul Dianei pre-pandemic.
Ii va fi dor Dianei de aceste momente? Va fi viata ei mai saraca stiind ca familia extinsa nu o va mai vizita anul acesta?
Stiu ca acest scenariu nu se aplica tuturor si ca multora ne va fi dor de familie in timpul sezonului festiv.
Dar sa ne gandim la cei ale caror familii sunt un camp minat al dezacordului si abuzului verbal, pentru care Craciunul este un test de rezistenta cu participanti inarmati disperati sa iasa din test.
Diana nu este suparata ca situatia actuala ii tine pe toti departe.
Craciunul acesta promite sa fie unul dintre cele mai frumoase vreodata, stiind ca va fi doar ea, sotul si copiii. Mai simplu. Fara extravaganta. Fara cersetorii si pledoarii ca sotii/sotiile sa ramana, chiar daca vor sa plece.
Ea va face un toast pentru acest Craciun pandemic – si il va considera o minune minuscula, intr-o mare de nenorocire.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.