Succesul in cariera al unui prieten te face sa fierbi de gelozie. Simti ca esti un esec, deoarece nu poti sa iti duci pana la final lista de sarcini. Oricat ai incerca, nu iti gasesti motivatia. Nu iti poti iesi din zona de confort si nu iti poti schimba anumite obiceiuri. Te fac aceste lucruri sa fii o persoana rea sau nedemna?
NU, spune psihologul Susan A. David.
A simti emotii puternice este doar o parte a fiintei umane. Ceea ce conteaza, de fapt, este modul in care decideti sa abordati acele emotii.
Psihologul David este psiholog la Harvard Medical School si obisnuieste sa fie invitata sa tina discursuri la TED. Ea studiaza modul in care emotiile noastre ne modeleaza actiunile, comportamentul si pe noi, ca persoane. Cercetarile ei au aratat ca persoanele care au niveluri mai mari de compasiune de sine ajung sa fie mult mai motivate si mai de succes.
Intr-o postare recenta pe blog pentru TED Ideas, dr. David ofera sfaturi practice despre modul in care poti fi mai amabil cu tine insuti – mai ales atunci cand nu esti intr-o dispozitie prea buna. Prin aceste sfaturi, David ne invata cum sa fim mai buni si mai draguti cu noi insine, chiar daca, poate, nu ne aflam la nivelul pe care noi il consideram a fi dezirabil.
Iata o strategie in trei pasi pe care o puteti aplica cu emotiile puternice!
Nu incercati sa indepartati sau sa ignorati emotiile nedorite.
Dr. David foloseste o analogie cu un tort in TED talk-ul ei. In frigider este un delicios tort de ciocolata, curge glazura pe margini si este numai bun sa fie devorat. Acum incercati sa ignorati faptul ca aveti acel tort in frigider si sa va ocupati cu altele. Cu cat incercati mai mult sa evitati ideea ca este un tort super-bun in frigider, cu atat veti reusi mai putin. Acelasi lucru este valabil si pentru emotiile noastre!
„Cercetarile privind suprimarea emotionala arata ca atunci cand emotiile sunt respinse sau ignorate, ele devin mai puternice”, explica Susan David. Ignorarea emotiilor dureroase nu te pune in control; ba, din contra, le permite lor sa te controleze pe tine.
Identificati si acceptati ca va simtiti oricum va simtiti. Nu este bine sau rau. Doar este, pur si simplu.
Treceti in modul de observare.
Susan David ne incurajeaza sa ne privim emotiile ca pe niste date. Incercati sa intelegeti sursa furiei, fricii sau a stresului. Abordati emotia cu o mare curiozitate.
Puneti-va de fiecare data cand apare o emotie nedorita aceasta intrebare: Ce vrea sa imi spuna aceasta emotie?
Incercati urmatorul lucru: Data viitoare cand simtiti o emotie puternica, spuneti-va: „Observ ca ma simt [completeaza spatiul].”
De exemplu, spuneti ca sunteti stresat la locul de munca. In loc sa spuneti „Sunt stresat”, incercati sa va spuneti „Observ ca ma simt stresat”. Acest lucru va ajuta sa observati de ce aceasta emotie va face sa va simtiti asa. Indepartati judecata de tipul este bine sau este rau din ecuatie. In schimb, invatati sa va dati seama „de ce”.
Folositi-va observatiile pentru a va grafica raspunsul.
Daca puteti sa respirati adanc si sa intelegeti ce cauzeaza emotia, deja va aflati la jumatatea drumului. „Cand poti sa fii curios cu privire la experientele tale, ai parcurs deja 50% din drumul spre a fi mai bun si mai amabil cu tine”, spune Susan David.
Acum, puteti incerca sa aflati care este cel mai bun mod de actiune pe care sa il intreprindeti.
Iata urmatoarea intrebare pe care David va recomanda sa v-o puneti: ce actiune ma va aduce cat mai aproape de valorile mele?
Stresul pe care il simtiti la locul de munca ar putea avea multe cauze fundamentale. Daca puteti identifica sursa stresului, acum puteti incepe sa va ganditi cum sa il abordati?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania