Atunci cand incepem ceva nou, fie ca este vorba de un proiect sau de un job nou sau de un business nou, poate aparea frica de esec, anxietatea si lucrurile pot parea grele la inceput, iar a ramane motivat poate parea extrem de greu. Cu aceste emotii, nivelul de motivatie poate scadea si te poti afla in ipostaza in care sa nu mai simti ca vrei cu adevarat sa continui pe acest drum si parca ai vrea sa renunti.
Hai sa vedem ce poti face pentru a ramane motivat atunci cand incepi ceva nou
1. Intelege de ce.
Este important sa stii de ce vrei sa incepi ceva nou, deoarece iti ofera scop pentru tot ceea ce faci de acum inainte. Indiferent daca scrii o lista cu motive sau discuti cu un prieten apropiat sau un membru al familiei, incerca sa dai sens ideii tale. Daca nu te poti gandi la un „de ce”, atunci poate ca este timpul sa creezi unul.
2. Fii constructiv cu esecurile tale.
Cu totii am auzit discursul „Sunt la pamant acum, dar ma ridic eu din nou”, dar este mai usor de spus decat de facut. Ai incredere in noi, stim asta! Dar acum ar putea fi un moment minunat pentru a putea privi esecurile intr-un mod mai constructiv. Incearca sa iti schimbi mentalitatea si patternul de a privi un esec ca ceva negativ si transforma acest esec intr-o experienta de invatare. Gandeste-te la tine: ce am facut in acea situatie si ce as putea schimba data viitoare, astfel incat sa existe un rezultat diferit? Si in acelasi timp, este important sa te gandesti si la ceea ce ai facut foarte bine in acea situatie. Nu fi atat de dur cu tine!
3. Sarbatoreste micile victorii.
Stim cu totii faptul ca succesul nu este liniar; este un drum accidentat, cu multe rasuciri si obstacole de cele mai multe ori, pentru a ajunge la destinatie. Cu toate acestea, este foarte important sa iti faci timp pentru a recunoaste toate micile victorii de pe parcurs. Cu fiecare pas castigat, esti mai aproape de destinatie. Sarbatoreste acel pas mic, el este cel care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti! Nu astepta doar rezultatul final!
4. Trateaza fiecare zi ca si cum ar fi prima zi de gradinita – nu inceta niciodata sa inveti si sa afli lucruri noi!
Nu numai ca te va ajuta sa te mentii in stare mintala fresh, dar sa inveti ceva nou in fiecare zi poate fi benefic chiar si pentru bunastarea ta personala. Accepta ceea ce nu stii si nu intelegi in acest moment si incearca sa remediezi acest lucru prin a invata. Exista atat de multe resurse si oameni la care poti apela daca ai nevoie de ceva pentru a fi mai informat !
5. Incearca o metoda de invatare – simplificare – partajare.
Stiai ca atunci cand explici cuiva o anumita informatie si acea persoana o intelege, inseamna ca esti stapan pe ceea ce ai invatat?
Cand inveti ceva nou, ai doua optiuni: A) pastrezi pentru tine cunostintele sau B) impartasesti bogatia cu ceilalti! Varianta B este cea care iti arata ca informatia obtinuta si invatata de tine este bine sedimentata!
Totodata, credem ca este extrem de important, atunci cand inveti informatii noi, sa-ti iei mai intai timp pentru a simplifica informatiile, daca este necesar (asta inseamna mai putine cuvinte complicate, mai putine numere, daca este posibil etc.) si a le face accesibile oricui ar putea beneficia de noua ta informatie. Apoi, impartaseste informatia oriunde poti!
6. Fa diferenta intre ceea ce doresti sa faci si ceea ce ar trebui sa faci.
Managementul timpului este o abilitate esentiala de care avem nevoie in cariera. Ai mai multa autonomie in luarea deciziilor odata cu gestionarea timpului corect si in acest sens este important sa inveti diferenta intre ceea ce doresti sa faci si ceea ce ar trebui sa faci. Daca intelegi diferenta dintre aceste doua lucruri poate ajuta, de asemenea, la eliminarea amanarii si procrastinarii. Nu uita, prioritizarea este foarte importanta pentru succes!
7. Vizualizeaza-ti succesul.
Uneori poate fi dificil sa-ti recunosti propriile succese, mai ales cand esti atat de prins in ceva nou pentru tine. Un sfat util care poate fi extrem de reusit in realizarea obiectivelor este crearea unei liste de lucruri pe care le-ai realizat deja. Acest lucru poate fi completat zilnic, saptamanal sau chiar lunar. Acest sfat se leaga de sfatul numarul trei – recunoaste si apreciaza propriul succes – esti mult mai departe decat crezi ca esti!
9. Elimina orice distragere.
Eliminarea distragerilor este extrem de necesara atunci cand incepi ceva nou, deoarece te va mentine concentrat asupra a ceea ce doresti sa realizezi. Un sfat extrem de util pentru atunci cand incerci sa ramai concentrat este eliminarea telefonului mobil din spatiul de lucru / spatiul creativ. S-a dovedit statistic de nenumarate ori ca a avea telefonul mobil in timpul in care dorim sa fim productivi, duce la o scadere semnificativa a realizarii task-urilor. Deci, lasa telefonul jos!
10. Sa stii cand sa faci un pas inapoi si sa faci o pauza.
Cu toata agitatia din jurul crearii unei noi afaceri, uneori este dificil sa stii cand ai nevoie de o pauza. Este extrem de important sa faci un pas inapoi mai des, sa iei o pauza.
Viata inseamna sa gasesti un echilibru, sa iei din cand in cand un pranz extra-lung, sa-ti lasi telefonul undeva departe la sfarsit de saptamana si sa iti iei o vacanta pentru a te reimprospata!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania