Te-ai simtit prea coplesit ca sa te descurci cu problemele tale? Daca da, nu esti singur. Vei descoperi in acest articol ce este psihoterapia, cum te poate ajuta aceasta si cum sa iti alegi psihologul potrivit pentru tine.
Potrivit noilor cercetari, mai mult de un sfert din persoanele adulte experimenteaza anual depresie, anxietate sau o alta tulburare mintala. Altii au nevoie de ajutor pentru a face fata unei boli grave, isi doresc sa piarda in greutate sau sa nu mai fumeze. In timp ce altii se straduiesc sa faca fata problemelor legate de relatii, pierderea locului de munca, moartea unei persoane iubite, stres, abuzul de substante sau alte probleme. Iar aceste probleme pot deveni debilitante.
Ce este psihoterapia?
Psihologul te poate ajuta sa treci peste astfel de probleme. Psihoterapia ajuta persoanele de toate varstele sa aiba o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai productiva.
In cadrul sedintelor de psihoterapie, psihologii aplica proceduri validate stiintific pentru a-i ajuta pe oameni sa dezvolte obiceiuri mai sanatoase si mai eficiente. Exista mai multe abordari psihoterapeutice – inclusiv cognitiv-comportamentale, interpersonale, psihanalitice, virtuale si lista poate continua.
Psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relatia pacient-psiholog. Bazat pe dialog, acesta ofera un mediu de sustinere care iti permite sa vorbesti deschis cu cineva care este obiectiv, neutru si care nu te judeca. Vei lucra impreuna cu psihologul pentru a identifica si schimba modelele de gandire si de comportament care te impiedica sa te simti bine.
In momentul in care ai terminat, nu numai ca ti-ai rezolvat problema pentru care ai apelat la psihoterapie, dar ai invatat noi abilitati pentru a putea face fata mai bine provocarilor viitoare.
Cand trebuie sa apelezi la psihoterapie?
Datorita numeroaselor conceptii gresite despre psihoterapie, poti fi reticent in a incerca acest lucru. Chiar daca tu cunosti care este realitatea, te poti simti prea agitat si speriat pentru a incerca singur.
Iata cateva semne care iti arata ca ai nevoie de beneficiile psihoterapiei:
- Ai un sentiment coplesitor si prelungit de neputinta si tristete
- Problemele tale nu par sa se imbunatateasca in ciuda eforturilor si a ajutorului acordat de familie si prieteni
- Iti este greu sa te concentrezi asupra sarcinilor de lucru sau sa faci alte activitati de zi cu zi
- Iti faci griji intr-un mod excesiv, te astepti la ce este mai rau sau esti constant la capatul rabdarii
- Actiunile tale, cum ar fi consumul prea mult de alcool, consumul de droguri sau agresivitatea, iti fac rau tie sau altora din jurul tau
Care sunt tipurile de psihoterapie?
Exista multe abordari diferite ale psihoterapiei. Psihologii se bazeaza in general pe una sau mai multe dintre acestea. Fiecare perspectiva teoretica actioneaza ca o foaie de parcurs pentru a-l ajuta pe psiholog sa ii inteleaga pe pacienti si problemele lor si sa dezvolte solutii eficiente.
Tipul de tratament pe care il primesti depinde de mai multi factori: cercetarile actuale din psihologie, orientarea teoretica a psihologului tau si ceea ce functioneaza cel mai bine pentru situatia in care te afli.
Perspectiva teoretica a psihologului tau va influenta ceea ce se intampla in cabinetul sau. Psihologii care folosesc terapia cognitiv-comportamentala, de exemplu, au o abordare practica a tratamentului. Ei pot solicita efectuarea anumitor sarcini menite sa te ajute sa dezvolti abilitati mai bune de a face fata anumitor situatii. Aceasta abordare implica deseori sarcini de lucru la domiciliu.. Sau iti pot cere sa exersezi noi abilitati intre sesiuni, cum ar fi o persoana cu fobie de ascensor care sa apese butoanele liftului.
In contrast, abordarile psihanalitice si umaniste se concentreaza de obicei mai mult pe discutii decat pe practica. S-ar putea sa iti petreci sesiunile discutand despre experientele tale timpurii, pentru a te ajuta sa intelegi mai bine cauzele principale ale problemelor curente.
Psihologul tau poate combina elemente din mai multe stiluri de psihoterapie. De fapt, majoritatea psihoterapeutilor nu se axeaza doar pe o singura abordare. In schimb, ei imbina elementele care apartin unor abordari diferite si isi adapteaza tratamentul in functie de nevoile fiecarui pacient.
De ce sa alegi un psiholog pentru psihoterapie?
Psihologii care se specializeaza in psihoterapie si alte forme de tratament psihologic sunt profesionisti cu experienta in evaluarea starii de sanatate mintala, diagnosticare si tratament, si in schimbarile de comportament.
Ca parte a pregatirii profesionale, psihologii trebuie sa completeze un stagiu clinic supravegheat intr-un cadru organizat de sanatate inainte de a putea practica independent. Ei promoveaza un examen national si trebuie sa fie autorizati de statul in care acestia practica. De asemenea, ca psihologii sa ramana actualizati au nevoie sa participe la cat mai multe evenimente cu scop educativ si sa castige anual mai multe credite de educatie continua.
Cum poti gasi un psiholog?
- Intreaba-ti membrii familiei si prietenii de incredere
- Intreaba-ti medicul de familie sau un alt profesionist in domeniul sanatatii. Daca esti implicat intr-un divort sau in alte probleme legale, avocatul poate fi, de asemenea, capabil sa ofere recomandari
- Cauta online site-urile psihologilor
- Consulta departamentul local al universitatii de psihologie
- Suna lacolegiul psihologilor, care poate avea o lista de psihologi practicanti, organizati in functie de aria geografica sau de specialitate
Psihologii pot lucra in propriul cabinet privat sau cu un grup de alti psihologi sau profesionisti din domeniul sanatatii. Psihologii practicanti lucreaza, de asemenea, in scoli, colegii si universitati, spitale, sisteme de sanatate, centre medicale ale veteranilor, clinici de sanatate comunitara si de sanatate mintala, intreprinderi si industrie, centre de reabilitare si ingrijire pe termen lung.
Psihologul potrivit pentru tine
Psihologii si pacientii lucreaza impreuna, astfel incat compatibilitatea este importanta. O buna “chimie” cu psihologul tau este critica si este in regula sa-i intrebi pe potentialii candidati despre pregatirea lor, expertiza clinica si experienta lor in a trata probleme asemanatoare cu ale tale. Cauta pe cineva care te face sa te simti confortabil si sa-ti inspire incredere. Insa este important sa verifici si aspecte mai practice.
Cand esti gata sa selectezi un psiholog, gandeste-te la urmatoarele aspecte:
- Doresti sa faci psihoterapie singur sau impreuna cu partenerul/a ori copilul?
- Care sunt principalele tale obiective in ceea ce priveste psihoterapia?
- Iti este decontata psihoterapia de catre o asigurare medicala privata sau angajator?
- Daca vei plati din propriul buzunar, cat iti vei putea permite?
- Cat de departe esti dispus sa conduci?
- Ce zile si ore ar fi convenabile?
Va trebui sa strangeti niste informatii de la psihologii ale caror nume le-ati adunat.
Cel mai bun mod de a face contactul initial cu un psiholog este prin telefon. Confidentialitatea este mai mare decat in cazul e-mailurilor. Si este mai rapid ca toata lumea sa vorbeasca, decat sa-si astearna problemele in scris.
Intrebarile pe care le puteti adresa unui psiholog sunt:
- Acceptati pacienti noi?
- Lucrati cu barbati, femei, copii, adolescenti, cupluri sau familii?
- Sunteti un psiholog licentiat?
- De cati ani sunteti psiholog practicant?
- Care sunt domeniile dumneavoastra de expertiza?
- Aveti experienta in a ajuta persoane cu simptome sau probleme asemanatoare cu ale mele?
- Care este abordarea dumneavoastra terapeutica? Tratamentele pe care le utilizati s-au dovedit eficiente pentru a rezolva problema mea?
- Care sunt preturile dumneavoastra? Acceptati carduri de credit sau cecuri personale? Va asteptati la plata serviciului in momentul efectuarii acestuia?
- Acceptati asigurarea mea medicala? Sunteti afiliat la o organizatie de ingrijire?
- Veti accepta facturarea directa sau plata din partea companiei mele de asigurari?
- Care sunt politicile dumneavoastra referitoare la intalnirile pierdute?
In timp ce evaluezi un psiholog, si el te va evalua la randul lui. Pentru a se asigura ca psihoterapia are succes, acesta trebuie sa stabileasca daca exista o compatibilitate atunci cand vine vorba de personalitate, precum si de expertiza profesionala. Daca psihologul considera ca nu este potrivit – poate pentru ca ai nevoie de cineva cu o arie de specialitate diferita – el te va indruma catre altcineva care te poate ajuta.
Asigura-te inainte de a intra intr-un proces psihoterapeutic ca ai ales forma de psihoterapie necesara si psihologul potrivit!
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.