Multa lume se intreaba de ce as avea nevoie sa apelez la un psihoterapeut si ce beneficii imi poate aduce psihoterapia? Sau, asa cum discut cu psihoterapeutul pot sa discut si cu cea mai buna prietena a mea, nu? De ce as plati ca cineva sa ma asculte si sa imi dea sfaturi?
Acestea sunt doar cateva din intrebarile care trec prin cap oricarei persoane care se afla in impas si care nu stie ce sa faca.
Psihoterapia desi la prima vedere pare a se derula ca o discutie intre doua persoane, este mult mai mult de atat. Este extrem de important cui ii povestesti ceea ce te framanta. Daca o faci cu cineva apropiat, nu te astepta sa fie suficient de obiectiv atunci cand iti ofera parerea lui. Mai mult, o persoana care nu e specializata in psihoterapie nu are ca si referinta decat experienta personala la care sa se raporteze.
Ori, un profesionist poate evalua obiectiv situatia ta si daca are sufucienta experienta si expertiza in domeniu plus backgroundul necesar, are o abordare complexa si completa bazata de statistici si cercetari plus experienta de a lucra cu oamenii in diferite etape sau situatii din viata lor.
Cercetarile demonstreaza ca eficacitatea psihoterapiei este dovedita stiintific, ca nu este atat de costisitoare pe cat pare daca ne raportam la impactul pe termen lung asupra sanatatii mintale si este o interventie vitala necesara, care uneori este neglijata ca urmare a unei educatii deficitare in acest domeniu sau a unor probleme care tin de cultura tarii respective.
Psihoterapia se bazeaza in primul rand pe increderea si pe dezvoltarea unei relatii active terapeut-pacient. Fundamentul pentru incredere in psihoterapeut este adesea bazat pe primele impresii. Asadar prima sedinta este extrem de importanta.
Unul din beneficiile majore aduse de psihoterapie pacientului este oportunitatea de a invata modele noi de gandire, abilitati interactive pentru a facilita rezistenta la stres. Abordarea psihoterapeutica ii sprijina pe pacienti sa dezvolte o serie de ipoteze sau atitudini despre ei insisi, care le va influenta pozitiv comportamentul si, in cele din urma viata, facandu-i mai puternici si mai pregatiti sa faca fata schimbarilor.
Sa nu uitam ca oamenii care poseda o mentalitate puternica simt ca isi pot controla viata, sunt empatici si comunica in mod adecvat. De asemenea, stiu cum sa isi rezolve problemele si sa ia decizii. Sunt capabili sa-si stabileasca obiective realiste, invata atat din succes cat si din esec. Sunt intelegatori, responsabili si conectati cu ceilalti.
Cum iti gasesti un psihoterapeut bun in care sa ai incredere
Psihoterapia are multe beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti, dar este vital sa se faca diagnozele adecvate si sa se inteleaga in profunzime problemele legate de viata.
De aceea un bun psihoterapeut are nevoie sa posede suficiente cunostinte despre optiunile de diagnostic cat si de tratament, sa elaboreze un plan terapeutic adecvat si in special sa inteleaga rolul uman pe care il joaca in facilitarea procesului de vindecare.
Mai jos sunt sase descoperiri cheie din peste 90 de studii de psihoterapie care demonstreaza cat de importante sunt anumite calitati pentru un psihoterapeut:
- Exista o relatie semnificativa intre alianta terapeutica si rezultatul terapiei. Statisticile arata ca 97% din succesul terapiei este dat de alianta terapeutica
- Psihoterapeutii care ofera empatie, au rezultate mai bune
- Psihoterapeutii care incearca sa ajunga la un consens si care au convenit asupra unui set de obiective impreuna cu pacientii, au rezultate mai bune
- Psihoterapeutii care isi accepta intr-un mod calduros pacientii, fara conditii, au rezultate mai bune
- Psihoterapeutii care ofera un feedback consistent au mai mult success
- Psihoterapeutii care sunt dispusi sa-si asume in parte responsabilitatea, atunci cand lucrurile nu merg asa cum au fost planificate, au rezultate mai bune
Un raport al grupului de lucru privind psihoterapia din partea Asociatiei Americane de Psihologie din 2002 a fost incheiat cu trei recomandari cheie pentru psihoterapeuti:
- Sa faca din crearea si cultivarea relatiei terapeutice, caracterizata prin elementele considerate a fi demonstrabile si eficiente, un obiectiv primar in tratamentul pacientilor
- Sa adapteze relatia terapeutica la caracteristicile specifice ale pacientilor pentru a spori rezultatul terapeutic
- Sa monitorizeze raspunsul pacientilor la relatia de terapie si la tratamentul in curs de desfasurare
Cautarea unui psihoterapeut este din pacate de cele mai multe ori o decizie luata atunci cand problemele persista de mult prea mult timp, se intensifica sau provoaca tulburari semnificative. Oamenii ajung la psihoterapeut asa cum ajung si la dentist, cand ii doare maseaua prea tare si e prea tarziu pentru a mai fi salvata.
Nu este o alegere usoara mai ales daca este facuta in criza, dar este necesara. Sanatatea mintala este la fel de importanta ca sanatatea fizica si uneori cu consecinte mult mai grave pe calitatea vietii daca nu suntem atenti din timp si nu prevenim cand inca se mai poate preveni.
Asadar, alegeti cu grija un psihoterapeut potrivit pentru dumneavoastra si faceti-o din timp!
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.