Multe persoane au, din pacate, o perceptie gresita despre psihoterapie, perceptie ce le opreste sa apeleze la ajutorul sau la consultarea unui psihoterapeut.
Conceptiile gresite despre consultarea unui psihoterapeut includ:
- Psihoterapia este doar pentru persoanele care sunt ciudate, anormale sau deficiente in vreun fel
- Psihoterapia este doar pentru cei care nu stiu cum sa-si rezolve singuri problemele
- Psihoterapia nu este nimic altceva decat sa vorbesti pur si simplu cu un prieten bun
- Psihoterapia nu este accesibila si nu merita costul
In acest material veti afla de ce aceste 4 afirmatii sunt idei preconcepute si de ce ar trebui sa luati in considerare beneficiile intalnirii cu un psihoterapeut profesionist.
1.Consultarea unui psihoterapeut este doar pentru persoanele anormale
Psihoterapia sau consultarea unui psihoterapeut ne pot face sa ne simtim ca fiind niste inadaptati ai societatii.
Toti oamenii se lupta. Celebrul psihoterapeut Nancy McWilliams sugera ca intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui tie sau celorlati nu este „Esti nebun?”, ci mai degraba „Ce fel de nebun esti?” sau „Nebun, in ce mod?”.
Acest lucru este in multe privinte premisa de baza a psihoterapiei psihodinamice: Noi toti avem micile noastre nevroze, trasaturi sau particularitati care stau in calea unei vieti pe care ne-o dorim. Suntem cu totii un pic nebuni si un pic irationali din cand in cand.
Cu totii avem fobii pe care ceilalti nu le au. Cu totii ajungem in unele situatii care ne coplesesc, ne fac sa cadem si sa ne indoim de noi insine. Oricare ar fi situatia, cu totii ne luptam cu ceva, ceva care este impotriva interesului nostru.
Singurul lucru ce deosebeste o persoana care doreste psihoterapie de una care nu doreste este dorinta si curajul de a face fata luptelor inevitabile ale existentei umane.
Prin urmare, deosebirea nu este intre cineva normal si cineva anormal, ci intre cineva care alege sa-si ascunda anormalitatea si cineva care isi recunoaste aceasta anormalitate ca fiind normala si astfel isi permite sa infrunte viata asa cum este ea.
2.Consultarea unui psihoterapeut? Nu ar trebui sa fiu capabil sa-mi rezolv singur problemele?
Putem simti de multe ori ca am esuat daca nu ne putem rezolva singuri problemele.
S-ar putea sa te simti in neregula daca te-ai duce sa vorbesti cu cineva despre problemele tale. De ce? Pentru ca, in general, cultura noastra atribuie deseori putere celui care-si rezolva singur problemele.
Multi oameni considera ca este un semn de slabiciune sa nu fii capabil sa te descurci si sa depasesti problemele cu care te confrunti. In loc sa recurga la consultarea unui psihoterapeut, multi oameni vor incerca sa citeasca mai intai carti cu sfaturi sau in cele din urma sa recurga la alcool, droguri, sa zambeasca mai tot timpul fortat.
Un psihoteraput, insa, poate realiza ceva impreuna cu tine, ceva ce ar fi fost dificil, daca nu chiar imposibil de realizat pe cont propriu. De fapt, un psihoterapeut nu doar va asculta si va incerca sa-ti ofere noi sugestii si solutii. El te va ajuta sa descoperi noi ganduri si sentimente carora nu le-ai acordat atentie.
In acest fel, te va ajuta sa depasesti propria cunoastere a problemelor tale si te va ajuta sa te vezi si sa te experimentezi intr-un nou mod. Psihoterapia este un proces real in care te dai putin inapoi de la problemele tale pentru a vedea intregul tablou.
In loc sa ofere solutii la problemele pe care crezi ca le ai, psihoterapia te ajuta sa vezi aceste probleme intr-o noua lumina. Acest proces nu este unul liniar, de rezolvare a unor probleme, ci o transformare a felului in care te percepi pe tine si probleme tale. Astfel dorintele tale, nevoile tale se pot schimba.
Psihoterapeutul te poate asculta intr-un mod diferit bazandu-se pe gandirea paralela, pe asociere si pe logica irationalului si te poate ajuta sa-ti extinzi constiinta asupra lucrurilor, sa vezi ceea ce inainte nu puteai vedea.
3.As putea la fel de bine sa vorbesc cu un prieten, de ce sa consult un psihoterapeut?
Nu pot doar sa vorbesc cu un prieten, in loc sa recurg la consultarea unui psihoterapeut?
Prietenul si psihoterapeutul sunt doua personaje foarte diferite. Toti putem beneficia in urma discutiei cu un prieten. Insa, asa cum multi oameni stiu instinctiv, prietenii nu ofera acea ascultare si atentie care sa te faca sa te simti confortabil.
Deseori prietenii fac lucruri bine intentionate, care de cele mai multe ori nu sunt si cele mai utile. Ca prieteni, noi ii incurajam pe ceilalti sa nu se simta prost. Incercam sa-i inveselim spunandu-le ca va fi bine sau oferindu-le motive pentru a nu se vor mai simti tristi sau vinovati.
Acest lucru insa poate trimite un mesaj gresit catre cealalta persoana, ca nu putem tolera sau nu vrem sa auzim despre suferinta ei sau ca aceasta suferinta este o prostie sau chiar irationala.
Ca prieteni, noi le putem oferi celorlalti sfaturi recurgand la propria noastra experienta, la ceea ce a functionat in cazul nostru. O astfel de consiliere este adesea prematura si inadecvata deoarece ceilalti au poate un alt sistem de valori si alte inclinatii.
Prietenii nu au acea intelegere profunda pe care o au psihoterapeutii despre complexitatea naturii umane si despre „normalitatea anormalului”. Ei au vederi mai limitate a ceea ce este acceptabil, normal sau bun si au o toleranta mai scazuta pentru ceea ce este in afara normelor culturale.
Un psihoterapeut, din contra, are o disciplina a modului in care asculta, raspunde si acorda un sens istorisirii noastre. Nu trage concluzii premature, nu ofera consilere prematura si nu opreste explorarile aberante sau pe cele care sunt in afara standardelor culturale de bine sau rau.
Asta inseamna ca poate tolera o gama mai larga a emotiilor noastre si ne poate ajuta sa ne extindem propria cunoastere si sa constientizam ceea ce credem cu adevarat, ce simtim si ce ne dorim, chiar si atunci cand nu ne putem accepta pe noi insine.
4.Consultarea unui psihoterapeut costa prea mult
Chiar merita sa investesti in psihoterapie?
Este adevărat ca psihoterapia poate fi de multe ori destul de costisitoare. Aceasta deoarece psihoterapeutii buni au nevoie de multa pregatire si deoarece psihoterapia, prin natura sa, este un proces intensiv si de durata.
Cand vine timpul sa iei in considerare daca psihoterapia merita costul, trebuie sa iei in considerare si valoarea pe care o dai unei vieti cu o mai mare cunoastere si constientizare.
Pentru unii oameni, acest tip de viata nu este cu adevarat o prioritate, ei considerand psihoterapia ca fiind prea scumpa.
In cazul in care, pe de alta parte, pretuiesti o viata mai constienta, nu o vei considera ca fiind o investitie prea costisitoare si iti vei gasi intodeauna o portita in buget pentru a recurge la consultarea unui psihoterapeut.
Unii oameni vor cheltui mult mai usor mii de euro pentru o vacanta, pentru operatii Lasik la ochi sau pentru lucrari de stomatologie, decat sa cheltuie aceiasi bani pentru bunastarea lor mentala si psihologica.
Cu toate acestea, viata nu este o abilitate pe care o stapanim instinctiv, ci o abilitate pe care trebuie sa o invatam. Acest lucru face din psihoterapie un ingredient esential al cautarii oricarei persoane de a trai o viata mai implinita.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.