Ti se intampla si tie sa simti nevoia acuta de ciocolata atunci cand esti stresat?
Iata ce spun cercetatorii cu privire la mancatul excesiv de dulciuri in perioadele stresante.
Desi creierul nostru reprezinta doar 2% din greutatea corpului, acest organ consuma jumatate din nevoia noastra zilnica de carbohidrati- iar glucoza este cel mai important combustibil al sau.
In momente de stres acut, creierul are nevoie de 12% mai multa energie, facandu-ne pe multi dintre noi sa dorim cu toata inima si corpul niste gustari.
Carbohidratii ofera corpului cea mai rapida sursa de energie. La testele cognitive, subiectii care erau extrem de stresati au performat extrem de prost inainte de a manca. Insa, performanta lor a revenit la normal dupa ce si-au luat gustarea.
Atunci cand ne este foame, o intreaga retea a regiunilor creierului intra in functiune, iar in centru se afla hipotalamusul ventromedial si hipotalamusul lateral. Aceste regiuni au rol in reglarea metabolismului, in comportamentul de hranire si in functiile digestive.
Exista totusi un nucleu, care daca inregistreaza faptul ca nu este glucoza in creier, acest agent de garda blocheaza informatiile din restul corpului. Acesta este motivul pentru care recurgem la carbohidrati de indata ce creierul indica o nevoie de energie, chiar daca restul corpului este bine furnizat.
Pentru a intelege mai bine legatura dintre creier si carbohidrati, cercetatorii au examinat 40 de subiecti in doua sesiuni. In prima sesiune i-au pus pe subiecti sa tina o prezentare de 10 minute in fata unor necunoscuti. In cealalta sesiune participantii nu au fost nevoiti sa tina prezentarea. La sfarsitul fiecarei sesiuni s-a masurat cantitatea de hormoni ai stresului (cortizol si adrenalina) din sangele participantilor. In plus, li s-a pus la dispozitie timp de o ora si un bufet cu mancare. Atunci cand participantii au tinut prezentarea inainte de amplasarea bufetului, acestia au fost mult mai stresati si au consumat o medie de 34 de grame de carbohidrati, fata de participantii care nu au tinut prezentarea.
Ce legatura are ciocolata?
Daca o persoana simte nevoia acuta de ciocolata dupa-amiaza, cercetatorii sustin ca este foarte recomandat sa fie mancata, pentru a avea o stare de spirit buna. De obicei, la munca, oamenii sunt stresati, iar creierul are nevoie de o doza crescuta de energie. Daca nu mancam nimic, exista posibilitatea ca glucoza destinata utilizarii musculare sa fie consumata de creier si sa fie secretati mai multi hormoni de stres. Iar acest lucru nu numai ca ne face sa ne simtim extrem de rau, dar poate sa creasca si riscul de probleme cardiovasculare si depresie pe termen lung. Totodata, creierul isi face si depozitele pentru alte functii esentiale, ceea ce reduce performanta si capacitatea de concentrare.
Care este solutia?
Pentru a indeplini toate nevoile creierului putem manca mai mult si mai regulat din orice asa cum au facut si participantii din studiu sau putem sa alegem calea mai usoara pentru corp si sa mancam ceva dulce. Chiar si bebelusii au o preferinta pronuntata pentru dulciuri. Pentru ca ei au un creier mult mai mare comparativ cu corpul lor micut, bebelusii simt nevoia de multa energie. Iar ei isi iau acea energie din alaptat, deoarece laptele mamei contine foarte mult zahar.
In timp, preferinta noastra pentru dulciuri descreste, dar nu dispare niciodata, nici atunci cand suntem adulti. Masura in care aceasta preferinta se pastreaza variaza de la persoana la persoana, depinzand foarte mult de conditiile de viata. Studiile sugereaza ca persoanele care au fost supuse unui stres indelungat in copilarie au o preferinta mult mai accentuata fata de dulciuri in viata adulta.
Pentru anumite persoane, creierul nu isi poate lua energia necesara din rezervele corpului, chiar daca sunt destule depozite de grasimi. Iar cea mai importanta cauza a acestui lucru este stresul cronic. Pentru a se asigura ca au un creier bine suplimentat, aceste persoane trebuie sa manance destul de bine si mult. Iar aceste obiceiuri alimentare sunt daunatoare si singura modalitate de a scapa de aceste obiceiuri este sa paraseasca acel mediu stresant.
Asadar, desi multi tind sa fie foarte suparati pe ei insisi ca mananca atat de multe dulciuri si atat de multi carbohidrati, motivele acestor obiceiuri si pofte nu sunt intotdeauna datorate lipsei de motivatie si lipsei de control. Motivele pot sa tina si de stilul de viata si situatiile stresante, fie ele prezente sau trecute.
Odata ce radacinile stresului sunt eliminate, obiceiurile de alimentatie nesanatoase se vor rezolva de la sine.
Daca treci printr-o perioada in care ti se intampla si tie sa mananci diferit fata de alte momente ale vietii tale, iata ca poate exista un raspuns, altul la care te-ai fi asteptat. Incearca sa iti analizezi situatia actuala, incearca sa descoperi daca exista vreo sursa rezonabila de stres in viata ta si, poate vei gasi raspuns si la problema de alimentatie actuala. Daca ai descoperit sursa provocatoare de stres si daca ti-ai dat seama ca ea este motivul pentru care nu iti poti controla poftele exagerate, atunci fa pasi in a o gestiona. Mereu exista variante si solutii pe care le poti incerca.
Daca simti ca nu poti sa iti gestionezi de unul singur momentul stresant, apeleaza la un specialist! Specialistii nostri te pot ajuta cu solutii eficiente si rapide si te pot indruma, astfel incat tu sa depasesti aceasta etapa a vietii tale si sa fii mult mai implinit si fericit! Nu lasa stresul sa iti afecteze functionalitatea si sa iti impacteze stilul de viata, fa primii pasi spre gestionarea lui!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.