„Diferenta dintre oamenii normali si oamenii de succes consta in puterea lor de a spune nu la aproape tot.” – Warren Buffet
Conform lui Aristotel, „Ceea ce facem in repetate randuri ne defineste.” Pe scurt, la ce spunem in repetate randuri „da” ne defineste.
In fiecare secunda a zilei, spunem „da” unui lucru. De fiecare data cand faci ceva spui „da”.
- De fiecare data cand intri pe Facebook si incepi sa dai scroll, spui „da”.
- In acest moment, cand citesti acest articol, spui „da”.
Cand esti de acord sa faci ceva, esti de acord sa lasi balta orice alt lucru. Fiecare decizie are un risc si un cost. Fiecare decizie este costisitoare. Cand spui „da” nu o faci gratis.
Semnalizarea de sine: Stiinta Identitatii
Conform unei cercetari efectuate de doctorul Ronit Bodner si doctorul Drazen Prelec, „Actiunile pe care le facem ne transmit un semnal, acest lucru demonstrand ca actiunile sunt auto-transmisive.” Cu alte cuvinte, actiunile tale spun ce fel de persoana esti.
Daca te trezesti dimineata si mergi la alergat, te vei gandi, „Sunt genul de persoana care se trezeste dimineata si merge la alergat.” Orice decizie vei lua, vei concluziona ca esti genul de persoana care face X, Y, Z (Spre fericirea ta vei observa ca trecutul este fluid si poate fi schimbat prin prisma actiunilor pe care le faci in viitor).
In cartea recenta, „Skin in the game”, doctorul Nassim Nicholas Taleb explica cum ceea ce faci reprezinta definitia pura a sistemului tau de valori. In „Start with Why”, Simon Sinek spune acelasi lucru. Actiunile tale demonstreaza ce crezi cu adevarat.
Gandhi spunea ca „actiunile tale exprima prioritati.” El mai spunea si ca „sa crezi in ceva si sa nu traiesti in acel mod te face un om nesincer,” ceea ce noi psihologii numim disonanta cognitiva – starea de conflict intern. Nu poti fi increzator daca nu ai incredere in tine. Increderea este un produs al comportamentului de succes.
Increderea reprezinta starea emotionala a cuiva care a realizat actiunile anterioare gandindu-se la ceea ce vrea sa ajunga in viitor.
Identitatile din trecut, prezent si viitor
„Ca sa iti alegi prioritatile trebuie sa iei decizii constiente.”- Elisabeth Hasselbeck, in „Interview with Woman’s Day, 2010”
Identitatea ta actuala se bazeaza pe ce ai facut pana in ziua de astazi. Cine esti astazi este un produs al deciziilor trecute.
Identitatea ta din viitor se bazeaza pe ce accepti sa faci astazi. Cine vei fi maine se bazeaza pe ce faci astazi.
Identitatea ta din trecut se bazeaza pe ce accepti sa faci astazi, de asemenea. Cine ai fost in trecut poate fi schimbat de deciziile tale actuale, deoarece amintirile sunt foarte fluide si pot fi schimbate de experientele actuale si de cele din viitor. Nu conteaza cat de negru si conflictual a fost trecutul tau, poate fi schimbat total. In timp ce te schimbi, sensul trecutului se schimba – asa cum se schimba si amintirile acestuia.
Trecutul tau poate fi salvat de deciziile viitoare. Prezentul tau poate da sens tuturor actiunilor tale facute pentru a deveni ceea ce doresti. Viitorul tau este la fel de stralucit ca si credinta ta. La fel cum a spus Napoleon Hill, „Orice isi poate imagina mintea, tu poti face.”
Dar doar daca actionezi in concordanta cu viziunile tale de viitor.
Asadar, Zig Ziglar a fost faimos pentru ca a spus, „Trebuie SA FII inainte sa poti SA FACI si trebuie SA FACI inainte SA AI.” Tu decizi cine vrei sa fii pana la final si sa actionezi in concordanta. Daca nu actionezi in concordanta, creierul tau iti va semnaliza ca esti altcineva in functie de ceea ce faci.
Tu decizi cine vrei sa fii. Dar aceasta decizie este o decizie reala doar daca faci lucrurile in care consta acea decizie. In caz contrar, nu este o decizie pe care vrei sa o iei neaparat.
In concluzie
„Daca ai mai mult de trei prioritati, nu ai niciuna de fapt.” – Jim Collins, Good to Great.
In cartea „Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less”, Greg McKeown afirma ca „Nu poti sa supraestimezi neimportanta tuturor lucrurilor.”
Trebuie sa refuzi majoritatea lucrurilor rapid.
Pentru a repeta ceea ce a spus milionarul Warren Buffet: „Diferenta dintre oamenii normali si oamenii de succes consta in puterea lor de a spune „nu” la aproape tot.”
Asemanator, Jim Rohn a spus, „Multi oameni nu sunt intr-o situatie buna, deoarece pur si simplu sunt buni la lucruri minore.”
Multe persoane spun „da” lucrurilor neimportante. De aceea si vietile lor sunt normale.
Cine vrei sa fii maine? Asta depinde de ce faci azi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.