In timp ce unii oameni au un puternic sentiment de sine si stiu cine sunt, altii pot avea sentimentul ca nu-si inteleg cu adevarat sinele si se simt dezorientati cu privire la ei insisi. A te simti nesigur de cine esti poate duce uneori la un sentiment de identitate schimbator.
S-ar putea sa incerci intotdeauna idei noi sau persoane noi pentru a vedea daca se potrivesc cu cine crezi ca esti sau ar trebui sa fii. Sau s-ar putea sa fii mereu in schimbare ca raspuns la alte persoane.
Daca te vei gandi vreodata sau te-ai gandit vreodata ca „nu stiu cine sunt”, te-ai putea intreba de ce te simti asa si ce poti face pentru a schimba asta.
Cum se formeaza identitatea?
Identitatea este modelata de experientele pe care oamenii le au in timpul vietii, in special in copilarie si adolescenta. Copiii crescuti intr-un mediu de sprijin neconditionat primesc ingrijirea, ajutorul si incurajarea de care au nevoie pentru a-si dezvolta un sentiment sanatos de sine.
Copiii crescuti in medii mai putin favorabile in care se confrunta cu neglijenta, abuz sau parinti excesivi, pe de alta parte, se pot lupta pentru a-si gasi si a-si dezvolta o identitate puternica.
Pe masura ce copiii cresc, interactiunile cu ingrijitorii, alti adulti si colegii contribuie la modul in care se dezvolta sentimentul de sine al unei persoane.
Ce sa faci daca nu stii cine esti?
Daca te lupti cu probleme legate de identitate si simti ca nu stii cu adevarat cine esti, exista lucruri pe care le poti face pentru a te descoperi. Gasirea modalitatilor de a te cunoaste mai bine si a te implica in activitati care iti intaresc sentimentul de sine te poate incuraja si iti poate intari individualitatea.
Afla mai multe despre tine!
Daca simti ca nu stii cine esti, poate fi util sa petreci ceva timp sa te cunosti mai bine. O modalitate prin care poti face acest lucru este sa incepi sa te gandesti la lucrurile care iti plac si care sunt importante pentru tine.
Jurnalul, scrierea expresiva sau crearea listelor de lucruri care conteaza pentru tine poate fi de ajutor. Ia in considerare sa scrii despre lucruri care iti plac, experiente pe care le-ai avut si te-au incantat sau lucruri despre care ai dori sa aflii mai multe.
Care sunt cartile tale preferate? Ce gen de muzica iti place? Cand te-ai simtit cel mai fericit? Pe masura ce lucrezi la jurnal, este posibil sa incepi sa vezi anumite teme sau preferinte care incep sa apara. Reflectarea la aceste liste si te poate ajuta sa vezi si sa iti apreciezi mai bine individualitatea.
Descopera pe ce pui mare pret
A-ti cunoaste valorile centrale poate juca un rol important in a te ajuta sa iti dai seama cine esti. Ce credinte si valori sunt cele mai importante pentru tine? Acestea sunt trasaturile cheie pe care le consideri cele mai importante atat in tine, cat si in ceilalti.
Lucruri precum a fi onest, de incredere si bun sunt exemple de valori de baza. Odata ce iti dai seama ce pretuiesti, poti lucra la a-ti trai viata in conformitate cu acele credinte centrale.
Petrece timp singur
In timp ce a sta cu tine insuti este uneori asociat cu singuratatea, petrecerea timpului de calitate cu tine insuti poate avea beneficii importante pentru sanatatea mintala. Presiunea sociala poate ingreuna uneori sa iti dai seama ce este important pentru tine, mai ales daca esti inconjurat de oameni cu personalitati puternice.
Daca petreci timp de unul singur, iti poti oferi sansa de a reflecta, de a explora si de a experimenta noi idei si sentimente.
Provoaca-te
A incerca lucruri noi poate fi un alt instrument util de autoexplorare. Uneori, a-ti da seama cine esti implica testarea unor aspecte noi ale identitatii tale. Gandeste-te la modul in care adolescentii experimenteaza stiluri diferite in timp ce isi forjeaza simtul sinelui. In timp ce oamenii cred adesea ca astfel de calatorii de auto-descoperire se limiteaza la adolescenta, o astfel de explorare este ceva care poate fi util pe tot parcursul vietii.
Ai incredere in intuitia ta
A invata cum sa ai incredere in tine si in instinctele tale este o alta parte in a-ti da seama cine esti. Daca ai un simt slab al sinelui, s-ar putea sa te lupti in a lua decizii, fie ca sunt mari sau mici. Pentru a intelege mai bine cine esti, este esential sa incepi sa faci alegeri care sa te reflecte pe tine si nu pe oamenii din jurul tau.
O modalitate de a invata cum sa ai incredere in deciziile tale este sa incepi pur si simplu sa le iei mai des. Poti incepe cu pasi mici cum ar fi sa alegi ce sa faci diseara pentru cina, sa le spui prietenilor unde doresti sa mancati impreuna si unde ti-ar placea tie sau sa alegi dintre diverse articole in timp ce faci cumparaturile. In timp, vei incepe sa te simti mai bine si iti vei da seama de tipurile de lucruri pe care le preferi si vei invata cum sa te afirmi mai bine in situatii diferite.
Practica Mindfulness
Mindfulness este o tehnica care implica concentrarea asupra momentului prezent fara a iti face griji pentru trecut sau viitor. A fi prezent in acest moment poate fi util atunci cand te lupti cu distrageri sau presiuni sociale care uneori te pot face sa te indoiesti de tine.
Concentrarea deplina asupra momentului te poate ajuta sa te simti mai acordat la propriile ganduri, emotii, dorinte si nevoi.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.