Sa te simti neajutorat este ceva ce multi oameni experimenteaza din cand in cand. Este un sentiment care poate aparea dupa o perioada de stres sau ca raspuns la traume. In alte cazuri, poate fi un simptom al unei boli mintale, precum depresia.
Cand te simti neajutorat, poate fi dificil sa ramai motivat sa iti schimbi situatia. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te simti mai capabil sa faci fata provocarilor vietii.
Identifica sursa
Daca simti ca nu poti face nimic pentru a schimba situatia, te poate ajuta sa evaluezi si sa identifici sursa sentimentelor tale. Cateva intrebari pe care ti le-ai putea pune:
Ai facut fata unui mare stres in ultima vreme?
Ai experimentat recent o trauma sau un obstacol?
Se intampla ceva in lume care este in afara controlului tau?
Sau te-ai luptat cu alte simptome, cum ar fi starea de spirit scazuta, tristetea, lipsa de speranta si pierderea interesului care ar putea fi legate?
Evaluarea unora dintre factorii care ar putea juca un rol in sentimentele tale de neputinta te poate ajuta sa decizi ce tactici ar putea fi cele mai utile pentru gestionare. De exemplu, daca stresul zilnic te face sa te simti neajutorat, gasirea unor modalitati de a controla stresul cronic te poate readuce intr-o stare mai buna.
Daca problema este in afara controlului, gestionarea modului in care te raportezi si cum raspunzi la problema poate fi mai util.
Intelege de ce ai putea rezista schimbarilor
Atunci cand te confrunti cu o emotie dificila sau negativa, cum ar fi neputinta, uneori poate fi util sa te uiti la unele dintre motivele pentru care ai putea rezista sa te simti imputernicit. Acest lucru nu inseamna ca alegei neaparat neajutorarea – dar ar putea fi ceva la care exista rezistenta pentru schimbare, deoarece alternativa este inspaimantatoare.
A nu te simti neputincios ar putea insemna ca esti gata sa faci o mare schimbare in viata ta. Depasirea acelor sentimente negative te-ar putea obliga sa faci fata unor provocari care pot fi, de asemenea, dificile, provocatoare sau chiar coplesitoare.
Important de retinut este ca schimbarea mentalitatii poate fi dificila si prezinta propriul sau set unic de provocari. Dar, de asemenea, deschide o noua lume de oportunitati si recompense care merita urmarite.
Concentreaza-te pe ceea ce poti controla
Cand petreci prea mult timp rumegand asupra lucrurilor pe care nu le poti schimba, este mai probabil sa se amplifice sentimentele de neputinta. Concentrarea pe acele lucruri greu de schimbatte poate face sa te simti mai neputincios.
Acordarea atentiei asupra lucrurilor pe care le poti controla, totusi, te poate ajuta sa te simti mai capabil. Ofera un sentiment mai bun de control si iti poate oferi motivatia si energia pentru a lucra in vederea schimbarii.
Pandemia globala COVID-19 este un exemplu de eveniment traumatic care a facut multi oameni sa se simta neajutorati si deseori coplesiti. Deoarece atat de multe aspecte ale situatiei sunt in afara controlului nostru, oamenii isi pot imbunatati sentimentul de a se simti increzatori, gestionand lucrurile care sunt in puterea lor si pe care le pot controla.
Aminteste-ti ca gandurile ar putea sa nu fie adevarate
Distorsiunile cognitive sunt calea creierului tau de a interpreta gresit evenimentele, de a ajunge la concluzii gresite si de a crede lucruri care sunt de-a dreptul gresite. Cand ai de-a face cu o emotie dificila, cum ar fi neputinta, este important sa iti amintesti caci creierul tau nu va spune intotdeauna adevarul.
Asadar, data viitoare cand te vei auzi spunand in gand, „nimic nu se va schimba vreodata” sau „nu pot face nimic care sa faca diferenta”, incearca sa faci un pas inapoi pentru o clipa si sa te gandesti la o imagine mai realista.
Nu este intotdeauna usor sa schimbi acest tip de modele de gandire. Totusi, a invata cum sa le recunoastem este primul pas catre schimbarea lor.
Provoaca-ti sentimentele de neputinta
Odata ce incepi sa recunoasti acele ganduri si sentimente de neputinta, este timpul sa incepi provocarea activa a lor si sa le inlocuiesti cu altele mai realiste si mai puternice.
Acest lucru ar putea implica cautarea de dovezi care indica opusul. Daca va simtiti neajutorati in incercarea de a atinge un obiectiv specific, ganditi-va la momente in care ati realizat cu succes ceva la care v-ati gandit.
Cautati dovezi care contesta sentimentele de neputinta.
Cautand in mod activ informatii care va fac sa va simtiti mai imputerniciti si mai capabili, veti putea sa iesiti mai bine din mentalitatea de neputinta.
Aminteste-ti punctele forte
Daca te simti neajutorat, poate fi benefic sa petreci timp recunoscandu-ti propriile talente, puncte forte si abilitati unice. Accentuarea acestor capacitati este o modalitate excelenta de a castiga mai multa imputernicire si motivatie pentru a face fata provocarilor cu care te-ai putea confrunta in diferite domenii ale vietii tale.
Gandeste-te sa faci o lista cu lucrurile la care esti bun si apoi gandeste-te la modalitatile prin care ai putea folosi acele abilitati pentru a aborda o problema. Mai degraba decat sa rumegi asupra slabiciunilor tale, concentreaza-ti timpul pe aprecierea si perfectionarea punctelor tale forte.
Practica acceptarea
Desi ar putea parea contraproductiv, recunoasterea lucrurilor care sunt in afara controlului poate imbunatati capacitatea de a le accepta. A simti ca trebuie sa controlezi totul te poate face sa te simti mai neajutorat si chiar fara speranta atunci cand te vei simti coplesit de realitatea situatiei.
Cercetarile sugereaza ca, atunci cand oamenii cred ca pot controla viitorul, ajung sa se simta si mai afectati si sa sufere mai mult.
Concentrandu-ne pe prezent, pe lucrurile pe care le poti controla aici si acum, poate fi mai eficient.
Mindfulness, un proces care presupune a deveni mai constient de prezent fara a mai zabovi in trecut sau a ne face griji pentru viitor, poate actiona foarte eficient pentru a reduce sentimentele de neputinta. Incearca! Te poate ajuta si pe tine! Poti incerca aceasta practica in terapia prin realitate virtuala, astfel incat sa inveti sa iti antrenezi mintea sa se opreasca in loc pentru cateva momente.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.