Practici razbunarea prin procrastinarea somnului?
Procrastinarea de razbunare la culcare se refera la un fenomen in care oamenii amana sa mearga la culcare pentru a se angaja in activitati pentru care nu au timp in timpul zilei.
Este o modalitate de a gasi timp suficient si pentru petrecerea timpului liber asa cum dorim si distractie – in detrimentul somnului.
Termenul „procrastinare la culcare” a fost introdus intr-o lucrare din 2014. Adaugarea cuvantului „razbunare” a fost folosita pentru prima data in China pentru a descrie modul in care oamenii care lucreaza adesea 12 ore pe zi ar ramane treji timp mai indelungat, ca singura lor modalitate de a-si recupera controlul asupra timpului lor.
Termenul a devenit popular in urma unui tweet viral al jurnalistei Daphne K. Lee. Ea a descris-o ca ceva care se intampla atunci cand „oamenii care nu au prea mult control asupra vietii lor in timpul zilei refuza sa adoarma devreme pentru a-si recastiga un sentiment de libertate in timpul noptii.”
Semne
A sta pana tarziu nu este neaparat un semn de razbunare la culcare.
Cercetatorii sugereaza ca sunt trei caracteristici cheie care definesc razbunarea prin procrastinarea somnului:
Intarzierea somnului trebuie sa scada timpul total de somn al unei persoane pe noapte.
Aceasta intarziere a somnului nu se datoreaza niciunui alt motiv, cum ar fi o sursa din mediu care interfereaza cu somnul.
Oamenii care se angajeaza in comportament sunt pe deplin constienti ca acesta poate duce la consecinte negative, dar aleg sa se angajeze oricum in el.
Acest lucru ar putea afecta oamenii in mod diferit, in functie de situatia lor si de motivle pentru care simt nevoia sa stea pana tarziu. Pentru parintii copiilor mici, acele ore dupa ce i-au pus pe copii in pat ar putea fi singurul moment pe care il au singuri pentru a se concentra pe ceea ce vor sa faca. Pentru persoanele cu program de lucru agitat, relaxarea pe canapea si uitatul in exces la emisiuni TV ar putea fi singurul moment pentru a experimenta relaxare nestructurata.
Unii oameni ar putea folosi aceste ore tarzii si dimineata devreme pentru a se ocupa de hobby-uri sau pentru a se angaja in activitati placute. Pentru majoritatea oamenilor, aceste activitati tind sa se concentreze pe lucruri care nu necesita mult efort.
Cumparaturile online, parcurgerea postarilor pe retelele sociale, vizionarea serialelor, sunt exemple de activitati usoare pe care oamenii le fac atunci cand amana somnul.
Pe cine afecteaza?
Oamenii care au locuri de munca stresante, cei care lucreaza ore indelungate si parintii care au putin timp pentru ei in timpul zilei sunt doar cateva dintre persoanele care se angajeaza frecvent in acest comportament.
De multe ori incepe cu pasi mici. S-ar putea sa ramai treaz intr-o seara sa te joci pe telefon sau sa te uiti la emisiunile tale preferate. In curand, 10 sau 15 minute se transforma intr-o ora sau doua. In unele cazuri, s-ar putea sa te trezesti pana la primele ore ale diminetii, facand lucruri fara importanta inainte de a ceda in cele din urma si de a dormi.
Un studiu a constatat ca femeile si studentii au mai multe sanse sa se angajeze in astfel de comportamente.
Cauze
Lipsa generala a timpului liber in timpul zilei este vinovatul comun din spatele acestei razbunari la culcare, dar si alti factori joaca un rol.
Un studiu din 2014 a sugerat ca procrastinarea la culcare a fost corelata negativ cu autoreglarea. In timp ce oamenii care se angajeaza in acest comportament vor sa doarma, comportamentele lor nu se aliniaza intentiilor lor.
De asemenea, este posibil ca persoanele care se angajeaza in amanari inainte de culcare sa fie mai predispuse la amanare in general.
Modelele tale naturale de somn ar putea juca, de asemenea, un rol. Oamenii care sunt in mod natural predispusi sa fie asa-numitele „bufnite de noapte” ar putea sa nu fie nevoiti sa se trezeasca dimineata si au noaptea la dispozitie.
Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca acest comportament ar putea rezulta dintr-o interactiune intre diversi factori, inclusiv programul natural de somn al unei persoane si resursele de autocontrol.
Stresul recent legat de evenimentele globale, precum pandemia, a parut, de asemenea, sa agraveze comportamentul. Rapoartele sugereaza ca aproximativ 40% dintre adulti au avut probleme crescute legate de somn in 2020.
Care este impactul emotional al acestui comportament?
Ocazional, a ramane treaz pana tarziu nu va avea un impact major asupra programului de somn, asupra sanatatii sau asupra bunastarii generale. Problema este atunci cand comportamentul devine un obicei. Noptile tarzii, urmate de dimineti cand trebuie sa ne trezim devreme, pot duce la privarea de somn.
Aceasta privare de somn va poate afecta capacitatea de a functiona a doua zi si poate incepe sa va afecteze sanatatea fizica si mintala.
Efectele negative ale „privarii de somn cauzate intentionat” pot include:
- Anxietate
- Depresia
- Dificultate de concentrare
- Hipertensiune arteriala
- Risc crescut de probleme cardiace
- Imunitatea slabita
- Crestere in greutate
- Memoria mai slabita
Ce poti face?
- Prioritizeaza somnul!
Daca scopul tau este sa te odihnesti mai bine, primul lucru pe care il poti face este sa faci din somn o prioritate. Aminteste-ti de ce este important sa te culci la timp. Daca te simti mai odihnit in ziua urmatoare, este mai probabil sa ai energia necesara pentru a indeplini sarcinile pe care trebuie sa le indeplinesti.
- Practica ritualuri de somn sanatoase!
Stabilirea unor ritualuri de somn poate imbunatati calitatea generala si cantitatea de somn pe care o obtii. Unele lucruri pe care te poti stradui sa le incluzi in rutina ta pot fi: o ora constanta de culcare si de trezire, evitarea alcoolului si cofeinei dupa-amiaza si seara si crearea unui mediu de somn confortabil.
- Evalueaza-ti programul!
Deoarece un program incarcat sta adesea la baza amanarii orei de culcare, arunca o privire atenta la cerintele si sarcinile zilnice. Elimina lucrurile care nu sunt importante sau care iti consuma tot timpul. Daca activitatile tale din timpul zilei te fac nefericit si neimplinit, gaseste o modalitate prin care le poti schimba.
- Programeaza-ti timp pentru tine!
Daca elimini lucruri din programul tau, concentreaza-te pe inlocuirea acelor activitati nedorite cu timp pentru a te rasfata cu unele dintre lucrurile pe care le iubesti.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.