Hipnoza provine din cuvantul grecesc hypnos – care inseamna somn – si a fost folosita intr-o anumita forma de aproape toate culturile antice din Persia, China si India.
In Egipt si Grecia, bolnavii mergeau deseori la centrele de vindecare cunoscute sub numele de temple de somn sau de vis pentru a fi vindecati prin hipnoza.
Cum se foloseste astazi aceasta modalitate de vindecare veche? Este ea un tratament legitim pentru afectiunile de sanatate mintala?
Probabil ati auzit despre oameni care au renuntat la fumat sau au slabit cu ajutorul hipnozei, dar daca va ganditi ca va uitati la un ceas de buzunar oscilant sau veti fi constransi in mod magic sa lasati obiceiul, nu despre asta vorbim, nu asta este hipnoza!
Atunci cand este administrata de un specialist autorizat, hipnoterapia poate fi un instrument terapeutic eficient si complementar pentru o serie de probleme, de la anxietate, stres si durere pana la pierderea in greutate.
Ce este , totusi, hipnoza?
Hipnoza este o tehnica care permite oamenilor sa experimenteze o stare sporita de atentie si concentrare care ii poate ajuta sa-si schimbe comportamentul. Desi sunt adesea descrisi ca adormiti, persoanele aflate intr-o stare de transa hipnotica nu dorm deloc. Aceste persoane sunt de fapt foarte concentrate si hiperconstiente.
Hipnoterapia – sau hipnoza ghidata – este o forma de psihoterapie care foloseste relaxarea, atentia hipercentrata si concentrarea intensa pentru a obtine un sentiment sporit de constiinta care permite accesul la parti ale mintii care sunt lasate in general neexploatate si subutilizate, ceea ce face posibila schimbarea reala.
Ideea este de a utiliza mintea pentru a atenua sau reduce o varietate de probleme, de la fobii (in general definite ca frici irationale inradacinate in anxietate), obiceiuri debilitante, cum ar fi fumatul, consumul excesiv si alte comportamente nesanatoase.
In timp ce miturile si conceptiile gresite despre hipnoza persista, are beneficii medicale si terapeutice reale si chiar s-a demonstrat in unele studii ca reduce simptomele dementei.
Cum functioneaza hipnoterapia?
Hipnoterapia implica vorbirea cu mintea inconstienta a unei persoane pentru a facilita si a incuraja schimbarea comportamentala pozitiva.
Hipnoterapia ii ajuta pe oameni sa isi foloseasca mintea inconstienta pentru a privi „cum” in loc de „de ce” din spatele unui comportament problematic. De exemplu, sa spunem ca sunteti deprimat: mai degraba decat sa va intrebati de ce sunteti deprimat, va intreb cum faceti acel lucru numit depresie, astfel incat sa putem examina comportamentele de baza.
Observand cu atentie modul in care o persoana comunica – tonul, tempo-ul, limbajul corpului etc. – si examinand reprezentarile interne a ceea ce este impartasit, experienta si procesul individului sunt dezvaluite si impreuna putem crea noi cai neuronale pentru a aborda prezenta problema.
Hipnoza NU este controlul mintii. Credeti sau nu, sunteti mult mai stapan pe mintea voastra decat ati putea crede, dar amintiti-va ca nu cu mult timp in urma literatura pe aceasta tema a fost retrogradata la sectiunea de vrajitorie a librariilor!
Hipnoterapia poate fi utilizata pentru efecte profunde, usoare si avansate. (O tehnica hipnotica avansata cunoscuta sub numele de hipnoanestezie este utilizata pentru a reduce durerea in timpul procedurilor medicale)
Cine poate fi ajutat de hipnoterapie?
Oricine este cu adevarat interesat si suficient de motivat sa faca o schimbare poate fi probabil ajutat de hipnoza. Cheia pentru a atinge aproape orice obiectiv este motivatia. E nevoie sa vrei sa faci schimbarea.
Multi dintre clientii care au temeri sau fobii care le afecteaza viata pot incerca hipnoterapia. Fricile cu privire la serpi sau caini pot face oamenii sa se inchida si sunt destul de frecvente in practica hipnoterapeutica. De asemenea, se foloseste cu succes hipnoterapia pentru a ajuta la pierderea in greutate, pentru a reduce stresul si anxietatea si pentru a oferi oamenilor increderea necesara pentru a depasi anxietatea sociala sau pentru a-si optimiza performanta in sport.
Hipnoterapia poate fi, de asemenea, utila pentru a scapa de emotii negative precum durerea, rusinea, furia si tristetea.
Ce implica procesul de hipnoza?
Pacientii sunt invitati sa stea pe un scaun confortabil sau pe o canapea si sa se relaxeze. Uneori se integreaza uleiuri esentiale, in special lavanda, care calmeaza sistemul limbic (partile creierului implicate in emotie si memorie).
In timpul primei intalniri – are loc sesiunea de descoperire – petrecem ceva timp vorbind inainte de a trece la hipnoterapie, care poate fi de 20-30 minute de relaxare, pana la hipnoza profunda. Se folosesc teste de sugestibilitate pentru a determina capacitatea clientului de a accesa o stare profunda de calm si de a primi instructiuni de la terapeut, care pot fi o punte catre accesul la descoperirea de sine profunda.
Iata cum functioneaza sugestibilitatea: imaginati-va un balon legat de degetul aratator al mainii drepte si o carte grea, acoperita cu duritate, in stanga – mana cu balonul creste in timp ce cel care tine cartea coboara?
Reactia la un astfel de exercitiu ofera o fereastra catre sugestibilitatea unei persoane si ajuta terapeutul sa-si dea seama ce forma de inductie sa folosesca pentru a induce o stare de transa hipnotica. Odata ajunsi intr-o stare de transa, suntem capabili sa intram in mintea inconstienta si sa incepem procesul de schimbare a comportamentelor.
Daca o persoana este analitica, testul de sugestibilitate va arata ca va trebui sa lucram mai mult pentru a accesa acea parte a mintii. In general vorbind, oamenii creativi / imaginativi au mai usor acces la mintea inconstienta, care este sediul tuturor schimbarilor comportamentale.
O alta modalitate de a te gandi la hipnoza este o stare activa de imaginatie – si asa cum a spus Einstein – „Imaginatia este mintea ta inconstienta”.
Poti vorbi pentru totdeauna, dar a vorbi despre problema nu te ajuta neaparat sa descoperi ce a provocat-o si ce trebuie sa faci pentru a renunta la emotii si credinte care ar putea fi bariere in rezolvarea ei.
Majoritatea hipnoterapiei are loc intr-o stare usoara pana la medie de hipnoza.
Ce este o stare de transa hipnotica?
A fi intr-o stare de transa hipnotica inseamna in esenta a fi calm, relaxat si deschis la sugestii. Alunecam si iesim din starile de transa in mod natural de multe ori pe zi. Gandeste-te la ultima data cand ai fost la dus si ai pierdut urma timpului. Are mult de-a face cu prezenta deplina – trairea cu adevarat a momentului.
Imaginati-va ca conduceti pe autostrada pierdut in ganduri. Atat de preocupat incat ratezi iesirea si nu-ti dai seama decat dupa 20 de minute dupa ce ai trecut cu masina. Asta inseamna sa te afli intr-o stare de transa.
Cum anume aduci o persoana inapoi din transa hipnotica?
Prin intermediul unor tehnici foarte simple, cum ar fi schimbarea tonului vocii si numararea inapoi astfel: „Cand spun 5 – incepeti sa va miscati degetele de la picioare; 4 – incepeti sa va simtiti degetele de la picioare; 3 – va simtiti energizat; 2 – incepeti sa simtiti restul corpului; 1 – deschideti ochii.
Cate sesiuni sunt de obicei necesare pentru tratament?
Durata tratamentului depinde de tulburarea sau problema in sine. De exemplu, renuntarea la fumat este de obicei intre trei si cinci sesiuni, dar unii oameni vor avea nevoie de opt. Majoritatea oamenilor vor incepe sa experimenteze diferente imediat, deoarece hipnoterapia pentru schimbarea comportamentala (cum ar fi un obicei de fumat) atinge o parte a mintii care este, in general, neexploatata. Renuntarea la fumat este de obicei abordata cu mintea analitica, dar atingerea emotiei din jurul sau si accesarea a ceea ce se intampla sub suprafata poate cu adevarat provocator.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.