Probabil ai tot auzit despre defensivitate si cum ea nu este, neaparat, o unealta in comunicarea cu cei din jur.
Ce este defensivitatea?
Defensivitatea se refera atat la un sentiment, cat si la un comportament. Sentimentul este de obicei provocat atunci cand simti ca cineva te-ar fi criticat si are ca rezultat rusine, tristete si furie.
La randul sau, comportamentul rezulta de obicei din sentiment si poate fi observat prin sarcasm, critici sau, chiar tacere fata de cineva, de obicei, fata de persoana care te-a ranit.
Scopul defensivitatii
Comportamentele defensive au scopul de a te distrage de la sentimentele tale care iti arata ca esti ranit si de a te face sa te simti rusinat. Obiectivul (indiferent daca iti dai seama sau nu) este sa indrepti atentia asupra defectelor celeilalte persoane, astfel incat, la randul tau, sa te simti mai bine cu tine in acel moment.
In timp ce comportamentele defensive te pot ajuta sa te simti mai bine pe termen scurt, pe termen lung, in general, te vor face sa te simti si mai rau.
Pe masura ce evidentiezi defectele din cealalta persoana pentru a evita sa te simti atacat sau trist, ajungi sa faci si cealalta persoana sa fie defensiva. Acest lucru are ca rezultat un ciclu vicios de comportament defensiv pe care niciunul dintre voi nu l-a vazut venind (sau probabil chiar inteles).
Semne ca esti defensiv
Nu esti sigur daca te-ai angajat intr-un comportament defensiv?
Defensivitatea poate fi greu de recunoscut cand vine din interior. Sa aruncam o privire asupra unora dintre semnele comune ale unui comportament defensiv.
Cand te simti criticat, te angajezi in vreunul dintre urmatoarele comportamente?
- Nu o mai asculti pe cealalta persoana.
- Vii cu scuze pentru orice esti criticat
- Dai vina pe cealalta persoana pentru ceea ce te critica.
- Acuzi cealalta persoana ca face acelasi lucru.
- Incerci sa iti justifici actiunile.
- Vii cu lucruri trecute pe care cealalta persoana ti le-a gresit si evitati sa vorbiti despre problema actuala.
- Ii spui celeilalte persoane ca nu ar trebui sa simta asa cum se simte.
Care pot fi cauzele defensivitatii?
Mai jos sunt cateva dintre cauzele sau originile tipice ale defensivitatii:
- reactie la sentimentul de nesiguranta sau frica. De exemplu, daca ai fi fost agresat in copilarie, te-ai putea transforma intr-un agresor pentru a te simti mai puternic in acest moment, creand o iluzie de securitate.
- reactie la traume sau abuzuri din copilaria timpurie. Inca o data, a fi defensiv este o modalitate de a te simti mai puternic.
- reactie la anxietate sau incapacitatea de a fi asertiv. Daca nu ai abilitatile necesare pentru a comunica intr-un mod asertiv sau te simti anxios social, acest lucru s-ar putea traduce printr-un comportament defensiv.
- reactie la rusine sau vinovatie. Daca te simti vinovat de ceva si altcineva discuta un subiect asociat, atunci poti raspunde intr-un mod defensiv.
- reactie la ascunderea adevarului. Poti deveni defensiv daca incerci sa ascunzi adevarul despre ceva sau daca minti.
- reactie la atacurile asupra caracterului sau comportamentului tau. Daca simti ca ai nevoie sa justifici actiunile pe care le-ai intreprins sau un aspect al caracterului tau, atunci poti raspunde intr-un mod defensiv.
- reactie la sentimentul de neputinta la schimbare. Daca cineva indica o parte din tine pe care doresti sa o schimbi, dar te simti neajutorat in a face acest lucru, atunci poti raspunde intr-un mod defensiv.
- Un simptom al unei tulburari de sanatate mintala. Uneori, defensivitatea face parte dintr-o problema mai mare de sanatate mintala, cum ar fi o tulburare de personalitate, tulburare de alimentatie etc.
- Un comportament invatat. Defensivitatea poate fi, de asemenea, ceva ce inveti de la un parinte sau sot, ca modalitate de relationare cu ceilalti.
In general, a fi defensiv este de obicei rezultatul unor cauze psihosociale, mai degraba decat cauze biologice sau chimice. Este un mod de relationare cu lumea, care este de obicei inradacinat in experientele de viata sau in contextul social.
Impactul defensivitatii
Daca ai o problema cu defensivitatea, atunci stii ca poate avea un impact negativ asupra vietii tale. Poate ca te simti blocat si incapabil sa iti schimbi comportamentul defensiv, chiar daca pe termen lung te va face sa te simti si mai rau.
Mai jos sunt cateva dintre aspectele negative pe care le poate avea defensivitatea asupra vietii tale:
- Nu te comporti intr-un mod care este aliniat cu persoana care vrei sa fii sau cu ceea ce ai crezut ca va deveni viata ta.
- Ajungi sa ii faci pe ceilalti sa se simta rau fara intentia de a face acest lucru si asta te face sa te simti si mai rau.
- Faci situatiile mai tensionate si mai ostile decat trebuie sa fie si se simte ca totul se transforma intr-o cearta sau o lupta.
- Ajungi sa te simti ca un parazit si ca nu te potrivesti cu nimeni, indiferent unde te duci.
- Ajungi sa te simti mai rau din cauza comportamentului tau defensiv.
- Problemele nu se rezolva niciodata; mai degraba, simti doar ca repeti aceleasi probleme.
- De-a lungul timpului, bunavointa si empatia fata de ceilalti au fost erodate.
- Ajungi in situatii inchise, in care alte persoane refuza sa se schimbe din cauza comportamentului tau defensiv.
- In general, te simti negativ si trist si ti-ai pierdut capacitatea de a vedea pozitivul din orice.
Cum sa raspunzi unei persoane defensive?
Ce ar trebui sa faci daca, in ciuda celor mai bune comportamente venite din partea ta si in ciuda celor mai bune intentii, cealalta persoana raspunde intr-un mod defensiv?
Ignora capacitatea defensiva a celuilalt si concentreaza-te asupra rezolvarii problemelor si a unei bune comunicari, chiar daca poate fi greu.
Ramai calm chiar daca ai putea deveni si tu defensiv in schimb (deoarece acest lucru nu va rezolva nimic)
Gasiti ceva asupra caruia puteti fi de acord amandoi inainte de a incerca sa rezolvati problema, astfel incat sa incepeti pe un teren comun.
Depasirea comportamentului defensiv pe termen lung
Daca te lupti cu defensivitatea in interactiunile cu alte persoane, este important sa iei in considerare emotiile care stau la baza reactiilor tale. Este posibil sa nu iti dai seama ca, de fapt, esti ranit, suparat, trist, rusinat.
- Primul pas pentru a iti putea opri reactiile defensive este sa constientizezi cand se intampla si ce sentimente ai in acel moment. O modalitate buna de a fi mai constienti de reactiile noastre este sa pastram un jurnal scris.
- Pe masura ce devenim mai constienti de tiparele noastre, va fi mai usor sa recunoastem cand este posibil sa avem un obstacol emotional si sa planificam in avans modul in care vom reactiona.
- In cele din urma, daca descoperim ca alti oameni din jurul nostru reactioneaza intr-o maniera defensiva, acest lucru poate sa declanseze aceste reactii defensive. In acest caz, este important sa recunoastem beneficiul abordarii situatiilor ca probleme de rezolvat, mai degraba decat ca argumente de rezolvat.
- Abilitatea de a oferi empatie si respect celor din jur ne va ajuta in a evita capcana defensivitatii reciproce.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.