Cyberpsihologia este un domeniu al psihologiei ce se ocupa de efectele psihologice si implicatiile utilizarii computerelor si a tehnologiei digitale. Este un domeniu relativ nou, ce treptat incepe sa contribuie la o mai buna cunoastere stiintifica a comportamentelor noastre in raport cu tehnologia moderna.
Tehnologia digitala si site-urile de social media joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra de zi cu zi – facem cumparaturile online si platile bancare, gestionam facturi si mentinem relatiile cu familia si prietenii sau dezvoltam noi prietenii si relatii virtuale. Multe dintre activitatile si interactiunile noastre zilnice au loc online, in lumi virtuale sau mediate prin tehnologii digitale. Lumea virtuala a schimbat in totalitate modul in care ne raportam la noi si la ceilalti, precum si modul in care lucram si traim.
Termenul de „cyberpsihologie” a aparut in atentia cercetatorilor ce studiau comportamentul online inca de la mijlocul anilor `90, cand tehnologia moderna era in plina ascensiune.
In prezent, cercetatorii din toate ramurile psihologiei sunt interesati de spatiul cibernetic, inclusiv psihologii cognitivi, sociali, educationali, organizationali sau clinici. Mai mult, acest domeniu de cercetare intelege spatiul cibernetic ca un spatiu psihologic, adica un spatiu de tranzitie sau o extindere de baza a lumii psihice a individului.
Cyberpsihologia aplica teorii psihologice pentru a explica cum interactionam in spatiul virtual si cum aceste interactiuni ar putea sa ne afecteze, oferind noi perspective de definire a sinelui si a societatii actuale. Inca de la inceputurile Internetului, modul in care sinele a fost construit si inteles in spatiul cibernetic a fost un domeniu de interes pentru cercetatori.
Suntem oameni diferiti online fata de mediul offline sau Internetul ne ofera noi oportunitati de a obtine o imagine mai buna despre noi insine?
Pe ce se axeaza cyberpsihologia?
Desi cea mai comuna tehnologie studiata ramane Internetul, cyberpsihologia se axeaza si pe interactiunile noastre cu telefoanele mobile, consolele pentru jocuri video, realitatea virtuala sau inteligenta artificiala.
Oamenii se comporta diferit atunci cand interactioneaza cu ajutorul tehnologiei, studiile aratand ca ori de cate ori tehnologia interfereaza cu o tendinta umana de baza, rezultatul este de amplificare si accelerare.
Vi se intampla sa comunicati cu cineva online fara sa cunoasteti persoana respectiva offline? Care este parerea dumneavoastra despre acea persoana? Credeti ca daca ati intalni-o in persoana aceasta parere s-ar schimba? Cyberpsihologia cuprinde o sfera larga de cercetare.
In primul rand, se focuseaza pe interactiunile noastre cu ceilalti prin intermediul tehnologiei, cum aceste interactiuni au fost afectate si care sunt efectele acestora. Acest aspect al cyberpsihologiei este si mai mult in atentia cercetatorilor cu cat site-urile de social media au avut o evolutie remarcabila in ultimii ani.
Un alt aspect urmarit prin studiile cyberpsihologiei este cum am putea dezvolta cea mai potrivita tehnologie pentru cerintele si dorintele noastre zilnice, iar avantajele celei dezvoltate deja se pot obeserva in viata de zi cu zi – de la smarphone-uri, ce au devenit un accesoriu nelipsit in vietile noastre, pana la touchscreen-ul telefonului – o tehnologie dezvoltata ceva mai recent, ce simplifica experienta noastra cu device-urile moderne. Bineinteles, acestea prezinta si riscuri pentru sanatate, ele fiind studiate de specialistii in domeniu.
Cyberpsihologia se axeaza si pe examinarea comportamentelor si starilor psihologice ce ar putea fi afectate de tehnologiile moderne. Unul dintre cele mai studiate fenomene in raport cu tehnologia este „distorsiunea timpului” resimtita atunci cand petrecem prea mult timp jucandu-ne pe console sau butonand telefoanele mobile.
Desigur, tehnologia ne poate afecta in mult mai multe moduri, de aceea si cercetarile s-au axat si pe alte efecte: spre exemplu, studiile s-au axat si pe aspectele ce rezulta din sentimentele de apropiere pe care le simtim fata de cei cu care comunicam in mediul online.
Alte cercetari s-au canalizat pe motivele psihologice ce stau in spatele ostilitatii sau agresiunii in mediul online, evidente prin intermediul cyberbullying-ului. Intelegerea tuturor acestor fenomene ne ajuta sa dezvoltam un comportament cat mai sanatos in spatiul virtual, putand lua decizii in directia sigurantei noastre pe Internet.
Cyberpsihologia examineaza si gestionarea impresiilor pe care ceilalti si le fac despre noi bazate pe personalitatile noastre virtuale, examineaza rolul anonimitatii si efectele si caracteristicile pe care le are noua personalitate virtuala creata.
Relatiile romantice create in mediul online sunt un alt subiect controversat dezbatut de cercetatori. Exista foarte multe aplicatii de „dating” ce au evoluat cu timpul, devenind din ce in ce mai complexe. Acest fenomen poate avea destul de multe riscuri si este necesara cunoasterea si intelegerea lor pentru a putea dezvolta un comportament orientat catre siguranta.
Multi specialisti s-au axat pe cyberpsihologia aplicata in viata noastra de zi cu zi. Spre exemplu, tehnologia ne permite sa fim in contact cu locul de munca, chiar daca fizic nu suntem acolo, putem raspunde oricand la e-mailuri sau putem realiza sarcinile de acasa cu ajutorul computer-ului. Insa, presiunea pe care o simtim cand nu ne putem deconecta de la sarcinile job-ului poate rezulta in efecte negative asupra sanatatii noastre, asupra vietii de familie sau a stilului de viata.
Care sunt avantajele de a fi la curent cu domeniul cyberpsihologiei?
Cu toate acestea, avem si beneficii asupra sanatatii. Suntem mai aproape ca niciodata de informatiile despre gestionarea anumitor stari psihologice stresante, ne putem documenta despre diverse aspecte ale psihicului uman si putem intelege mai repede ca oricand anumite fenomene psihologice, crescandu-ne capacitatea de adaptare la situatii ingrijoratoare.
Desigur, acest lucru vine la pachet si cu anumite riscuri: nu putem selecta informatiile relevante de cele irelevante, nu stim in ce informatii sa avem incredere sau cum sa aplicam intr-un mod benefic ceea ce gasim in mediul online.
Cateva avantaje:
- Cyberpsihologia ne ajuta in parenting. Copiii sunt mult mai expusi si atrasi de tendintele tehnologiei moderne. A stii masuri de preventie si gestionare a situatiilor din lumea virtuala a copiilor, ne ajuta sa le formam acestora un comportament sanatos in mediul online si ii putem impiedica sa fie victimele cyberbullying-ului, trolling-ului sau hartuirii online.
- Cyberpsihologia ne ajuta sa intelegem adictiile de tehnologia moderna. De la dependenta de social media si jocurile video pana la cybersex si butonatul telefoanelor in gol in mod obsesiv.
- Inteligenta artificiala si realitate virtuala. Ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza inteligenta artificiala in detectarea diverselor tulburari, dar si cum ne putem trata de diverse afectiuni psihologice prin intermediul realitatii virtuale.
- Oportunitati de dezvoltare in cariera. Putem beneficia de noi strategii de dezvoltare in cariera, putem apela la cursuri online si putem afla care este cea mai buna modalitate de a beneficia de pe urma informatiilor din spatiul cibernetic.
- Dezvoltarea unui comportament sanatos in raport cu tehnologia si gestionarea situatiilor stresante din lumea virtuala.
Fie ca vorbim de utilizarea Internetului, a realitatii virtuale sau a inteligentei artificiale, cyberpsihologia documenteaza atat aspectele pozitive cat si pe cele negtive, precum si modalitatile de interactiune cu tehnologia moderna si incearca prin intermediul studiilor sa dezvolte strategii optime de gestionare a situatiilor virtuale stresante si a comportamentelor de risc asociate cu utilizarea tehnologiilor moderne.
Societatea moderna tehnologizata evolueaza in directia facilitarii unor experiente cat mai complexe, rapide si eficiente pentru traiul de zi cu zi. Este important sa cunoastem aspectele relevante ce tin de functionarea noastra optima in spatiul cibernetic, sa constientizam atat riscurile la care ne supunem asupra sanatatii, dar si beneficiile pe care le putem avea in urma unei utilizari preventive, orientate catre scop.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.