Cyberpsihologia este un domeniu al psihologiei ce se ocupa de efectele psihologice si implicatiile utilizarii computerelor si a tehnologiei digitale. Este un domeniu relativ nou, ce treptat incepe sa contribuie la o mai buna cunoastere stiintifica a comportamentelor noastre in raport cu tehnologia moderna.
Tehnologia digitala si site-urile de social media joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra de zi cu zi – facem cumparaturile online si platile bancare, gestionam facturi si mentinem relatiile cu familia si prietenii sau dezvoltam noi prietenii si relatii virtuale. Multe dintre activitatile si interactiunile noastre zilnice au loc online, in lumi virtuale sau mediate prin tehnologii digitale. Lumea virtuala a schimbat in totalitate modul in care ne raportam la noi si la ceilalti, precum si modul in care lucram si traim.
Termenul de „cyberpsihologie” a aparut in atentia cercetatorilor ce studiau comportamentul online inca de la mijlocul anilor `90, cand tehnologia moderna era in plina ascensiune.
In prezent, cercetatorii din toate ramurile psihologiei sunt interesati de spatiul cibernetic, inclusiv psihologii cognitivi, sociali, educationali, organizationali sau clinici. Mai mult, acest domeniu de cercetare intelege spatiul cibernetic ca un spatiu psihologic, adica un spatiu de tranzitie sau o extindere de baza a lumii psihice a individului.
Cyberpsihologia aplica teorii psihologice pentru a explica cum interactionam in spatiul virtual si cum aceste interactiuni ar putea sa ne afecteze, oferind noi perspective de definire a sinelui si a societatii actuale. Inca de la inceputurile Internetului, modul in care sinele a fost construit si inteles in spatiul cibernetic a fost un domeniu de interes pentru cercetatori.