Anxietatea existentiala se refera la sentimente de ingrijorare fata de alegerile, scopul, intelesul si libertatea vietii. In timp ce anxietatea este o emotie de baza in viata si reflecta frica sau sentimentul de amenintare, ea se declanseaza de cele mai multe ori in situatii specifice.
Spre exemplu, poti avea frica de zbor sau frica de a vorbi in public. In contrast, anxietatea existentiala reflecta o angoasa profunda ceea ce o face mult mai greu de gestionat.
Sa intelegem anxietatea existentiala
Chiar daca ne referim la ea ca fiind angoasa, disperare sau anxietate, conceptul este acelasi: ideea ca viata este fara sens. Existenta noastra nu are niciun inteles, deoarece sunt multe limitari si bariere, iar cu totii vom muri candva.
Anxietatea existentiala tinde sa apara in momente de tranzitie ale vietii si reflecta dificultatea de adaptare, de multe ori fiind legata de pierderea sigurantei si a securitatii. Spre exemplu, un student care se muta departe de casa si parinti sau un adult care trece printr-un divort dificil va simti ca fundatia pe care a fost construita viata sa se prabuseste. Acest lucru poate sa duca la intrebari existentiale si la punerea la indoiala a scopului vietii.
Existentialismul pune accent pe faptul ca avem cu totii libertatea de a lua decizii in viata, iar cu aceasta libertate de a lua decizii vine si responsabilitatea. Cu toate acestea, daca ne raportam la moarte, actiunile noastre pot parea fara sens sau scop, daca le punem in legatura cu imaginea de ansamblu a vietii.
Pe aceasta cale, libertatea poate duce la disperare, iar responsabilitatea acestei libertati poate cauza anxietate.
Cum se raporteaza existentialistii la anxietate?
Existentialistii au o parere diferita despre anxietate. In loc sa vada anxietatea ca o problema care ar trebui rezolvata, acestia o vad ca pe o parte inevitabila a vietii pe care cu toii o vom experimenta, fiind ceva pozitiv care ne poate invata lectii importante despre viata.
Ei se refera la ingrijorarile cele mai de pret ale vietii noastre, precum moarte, libertate, izolare si nonsens. Aceste ingrijorari pot cauza angoasa deoarece nu putem fi siguri niciodata de deciziile pe care le luam si daca acestea sunt cele potrivite, iar odata ce decizia este luata, alternativa este respinsa.
Cat de des te-ai confruntat cu luarea unei decizii si ti-ai pus intrebarea daca este cea corecta? Acea frica de a lua decizia gresita reflecta angoasa despre libertate, concept legat de ingrijorarile existentiale.
Existentialistii considera ca apare anxietatea, deoarece nu exista in realitate un plan “corect” si nu avem niciun ghid care sa ne spuna ce trebuie sa facem si ce nu. In esenta, cu totii trebuie sa dam un sens vietii noastre.
Anxietatea existentiala versus anxietatea nevrotica
Anxietatea despre care vorbim cu toii si o stim foarte bine este o problema care poate fi rezolvata. Psihoterapia si medicatia sunt utilizate in rezolvarea tulburarilor de anxietate precum atacul de panica, anxietatea generalizata sau anxietatea sociala, iar Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-V) listeaza niste criterii de simptomatologii grupate in diferite categorii pentru fiecare tulburare de anxietate in parte.
In contrast, existentialistii vad anxietatea existentiala ca o consecinta normala a existentei umane, iar anxietatea nevrotica ca un comportament de evitare. Cu alte cuvinte, daca esti ingrijorat ca avionul se va prabusi sau ca toti din sala vor rade de tine, inseamna ca ai reusit cu succes sa iti distragi atentia din a te ingrijora despre sensul vietii si despre ce se va intampla dupa moarte.
Cu siguranta, aceste doua definitii ale anxietatii nu sunt total incompatibile. Cu toate acestea, anxietatea existentiala descrisa in acest mod este destul de asemanatoare cu depresia, decat cu anxietatea.
In anul 1844, filosoful Soren Kierkegaard spunea ca oricine a invatat sa fie anxios intr-un mod corect, a invatat definitivul. Acest lucru exprima ideea ca anxietatea existentiala trece dincolo de fricile zilnice.
In acest sens, anxietatea existentiala este considerata o calatorie, o constientizare a experientelor necesare si un fenomen complex. Ea se naste din constientizarea propriilor libertati si a faptului ca viata va lua sfarsit intr-o zi.
Probabil ca daca te confrunti cu anxietatea existentiala ti-ai pus des intrebari precum: Care este sensul vietii? De ce sa trec prin problemele vietii daca oricum va avea un sfarsit?
Albert Camus spunea ca singura modalitate prin care putem sa gestionam anxietatea existentiala este sa imbratisam absurditatea situatiei si sa nastem din aceasta absurditate. Cu alte cuvinte, daca suntem persoane in aceasta viata, este important sa luam decizia de a ii da un sens propriei vieti, orice ar insemna acest lucru.
Cum gestionam anxietatea existentiala?
Avand in vedere ca aceasta anxietate este legata de barierele finale ale vietii, acest tip de anxietate este inevitabila si nu patologica. Din acest motiv, fiecare dintre noi ar trebui sa gaseasca o modalitate prin care putem trai cu ea si nu ar trebui eliminata.
Exista modalitati de a raspunde la acest tip de criza existentiala, atat utile cat si mai putin utile. Una este alegerea de a nu trai deloc sau de a renunta la viata. A doua este sa fii atat de absorbit de distragerile zilnice, incat sa nu traiesti o viata autentica. Nu lasi loc pentru anxietatea existentiala, dar nici loc pentru o viata autentica. Este o strategie inadecvata de coping sau evitare, in esenta.
Cati oameni stii care trec prin viata cu „ochii larg inchisi”, nu se uita niciodata la imaginea de ansamblu?
Daca ti-ai trait si tu viata in acest fel, evitand sa te gandesti la limita finala si apoi se intampla ceva – moartea unei persoane dragi – cum raspunzi? Potrivit existentialistilor, acest lucru poate servi drept trezire in ceea ce priveste atitudinea fata de viata.
Acest eveniment te poate muta spre autenticitate, ceea ce va provoca, de asemenea, anxietate. S-ar putea sa ai ganduri despre trecaciunea existentei si despre modul in care traiesti. Cand incetezi sa iei ca atare ca te vei trezi in fiecare zi in viata, vei putea experimenta anxietate, dar in acelasi timp o semnificatie mai profunda.
S-ar putea sa observi ca toate problemele de zi cu zi care te deranjeaza atat de mult nu par sa mai conteze si toate gandurile, temerile si anxietatea cu privire la aceasta lume cad, deoarece te confrunti cu o problema mult mai mare. La sfarsitul vietii, va mai conta ceva din aceasta problema? O sa conteze ce cariera ai ales, cati bani ai avut sau ce masina ai condus?
Toate aceste schimbari pot conduce la modalitati mai curajoase si mai autentice de a raspunde acestei crize existentiale.
Poti lasa aceasta anxietate sa te motiveze si sa te ghideze spre o viata mai autentica?
Ce te poate invata aceasta neliniste despre relatia ta cu lumea?
Scoate un caiet si noteaza-ti gandurile cu privire la aceste doua ultime intrebari. In raspunsurile la aceste intrebari, vei gasi raspunsul la gestionarea anxietatii existentiale.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.