Anxietatea existentiala se refera la sentimente de ingrijorare fata de alegerile, scopul, intelesul si libertatea vietii. In timp ce anxietatea este o emotie de baza in viata si reflecta frica sau sentimentul de amenintare, ea se declanseaza de cele mai multe ori in situatii specifice.
Spre exemplu, poti avea frica de zbor sau frica de a vorbi in public. In contrast, anxietatea existentiala reflecta o angoasa profunda ceea ce o face mult mai greu de gestionat.
Sa intelegem anxietatea existentiala
Chiar daca ne referim la ea ca fiind angoasa, disperare sau anxietate, conceptul este acelasi: ideea ca viata este fara sens. Existenta noastra nu are niciun inteles, deoarece sunt multe limitari si bariere, iar cu totii vom muri candva.
Anxietatea existentiala tinde sa apara in momente de tranzitie ale vietii si reflecta dificultatea de adaptare, de multe ori fiind legata de pierderea sigurantei si a securitatii. Spre exemplu, un student care se muta departe de casa si parinti sau un adult care trece printr-un divort dificil va simti ca fundatia pe care a fost construita viata sa se prabuseste. Acest lucru poate sa duca la intrebari existentiale si la punerea la indoiala a scopului vietii.
Existentialismul pune accent pe faptul ca avem cu totii libertatea de a lua decizii in viata, iar cu aceasta libertate de a lua decizii vine si responsabilitatea. Cu toate acestea, daca ne raportam la moarte, actiunile noastre pot parea fara sens sau scop, daca le punem in legatura cu imaginea de ansamblu a vietii.