Esti un sensation seeker? Cauti senzatii tari mereu si iti place adrenalina? Ea ne poate da diferite emotii puternice, insa, in exces, ne poate face si rau!
Hai sa discutam despre adrenalina: ce este ea, care sunt beneficiile ei, dar, mai ales, cum ne poate pune bete in roate!
Adrenalina este un hormon al stresului cunoscut sub numele de epinefrina. Produsa de glandele suprarenale si eliberata in sange, adrenalina face parte din raspunsul „lupta sau fuga”. Cand ne confruntam cu un factor de stres sau o amenintare perceputa, acest hormon stimuleaza sistemul nervos.
Imaginati-va ca mergeti cu bicicleta si o persoana apare brusc in fata, facandu-va sa va abateti de la drum. Corpul produce adrenalina, ceea ce duce la o reactie fizica imediata. S-ar putea sa transpirati, sa simtiti inima batand cu putere sau corpul tremurand din toate incheieturile. Acesta este un raspuns sanatos si natural. Cand va aflati intr-o situatie periculoasa, nesigura sau problematica, aceasta adrenalina va poate ajuta sa reactionati rapid si sa va „salvati” de la pericol.
Cu toate acestea, puteti experimenta adrenalina si atunci cand mergeti pe un stadion aglomerat in timpul unei competitii, inainte de un eveniment sportiv, cand va aflati pe un roller coaster sau daca va aflati in mijlocul unui conflict, printre alte situatii.
Caracteristici
Produsa alaturi de cortizol si aldosteron, adrenalina se elibereaza atunci cand va aflati intr-o criza sau cand experimentati o emotie puternica, cum ar fi o furia sau frica. Se intampla automat. Cand se elibereaza adrenalina, mesajele sunt trimise catre diferite organe din corpul nostru, precum inima si plamanii.
Cand se elibereaza adrenalina, este posibil sa va confruntati cu:
- Tensiune arteriala crescuta
- Cresterea ritmului cardiac
- Simturi sporite
- Scaderea sensibilitatii la durere
- Tremor
- Transpiratie excesiva
Cand va aflati intr-o situatie de „lupta sau fuga”, puteti alerga mai repede decat ati face in mod normal sau s-ar putea sa nu simtiti durere, chiar daca ati fost ranit. Acest lucru se poate intampla deoarece corpul trece la modul de supravietuire si adrenalina este responsabila in mare parte de acest lucru.
Cand va aflati in situatii periculoase, nesigure, aceasta reactie va poate ajuta sa va mentineti in siguranta. Odata ce situatia s-a schimbat si nu va mai confruntati cu o amenintare sau un factor de stres, corpul dvs. va incepe sa se calmeze, iar simptomele vor disparea.
Efecte asupra corpului si mintii
Unii oameni adora sa experimenteze varful adrenalinei. Cei care fac sarituri periculoase, pilotii de masini si sportivii pot urmari acest sentiment, impingandu-se dincolo de granitele lor. Pentru cei care cauta emotii puternice, adrenalina creeaza dependenta.
Insa, prea multa adrenalina poate deveni o problema, mai ales daca va confruntati cu stres cronic. Daca va aflati permanent in modul „lupta sau fuga”, veti experimenta simptome prelungite, care va pot afecta mintea si corpul.
O supraincarcare frecventa de adrenalina poate duce la:
- Probleme digestive
- Dureri de cap
- Tensiunea musculara
- Insomnie
- Crestere in greutate
- Anxietate
- Depresie
- Tensiune arteriala crescuta
- Probleme cu inima
- Accident vascular cerebral
Pot aparea, de asemenea si tulburari ale glandei suprarenale, daca nu produceti suficienti hormoni sau produceti prea multi. Feocromocitomul, de exemplu, este o tumoare care poate rezulta din prea multa adrenalina. Acest lucru poate duce la hipertensiune arteriala si la alte simptome.
Reglarea nivelurilor de adrenalina
Cum ne reglam adrenalina si, care este nivelul optim de adrenalina suportat de organismul uman?
Poate ca lucrati intr-un mediu cu stres ridicat, cum ar fi un spital sau o scoala, sau aveti de-a face cu factori de stres personal, precum probleme maritale, care pot provoca o supraincarcare de adrenalina.
O doza de adrenalina este benefica in viata noastra, asa cum mentionam si la inceputul articolului. Insa, in momentul in care adrenalina provine din surse de stres prelungit, ea incepe sa ne cauzeze probleme pe care dorim sa le gestionam.
Pentru a limita frecventa aparitiei adrenalinei, ar fi necesar sa va focalizati atentia asupra factorilor de stres din viata dvs. si sa practicati strategii sanatoase de coping. Acestea ar putea include:
- Exercitiu fizic zilnic
- Meditatie
- Respiratie profunda
- Odihna constienta
- Mancat sanatos
- Limitarea consumului de cofeina sau alcool
Stresul prelungit dauneaza sanatatii si bunastarii, dar el poate fi abordat si gestionat!
Daca intampinati probleme la minimizarea stresului din viata dvs., va recomandam sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale care poate oferi strategii concrete de gestionare a stresului. Un terapeut va poate ajuta sa faceti fata cu brio momentelor stresante din viata dumneavoastra!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.