Se crede ca persoanele care trec prin criza varstei de mijloc se lupta cu propria lor mortalitate si, undeva in timpul varstei mijlocii, renunta la responsabilitati in favoarea distractiei. De aceea, de multe ori, criza in aceasta perioada de viata determina unii oameni sa-si achizitioneze masini sport si sa isi reinventeze viata la 180 de grade.
Imbatranirea poate duce la sentimente de depresie, remuscare si anxietate. Si criza de varsta mijlocie este o faza care ii ajuta pe oameni sa se simta tineri din nou, in timp ce se lupta sa se impace cu faptul ca viata lor este pe jumatate terminata.
Insa, framantarile emotionale pe care le experimenteaza unii oameni in timpul varstei mijlocii nu duc intotdeauna la schimbari majore ale stilului de viata care implica dorinta de a fi din nou tineri.
De fapt, o criza a varstei mijlocii s-ar putea transforma in ceva pozitiv.
Sunt reale aceste crize?
Nu toata lumea se confrunta cu o criza de varsta mijlocie. De fapt, studiile arata ca o criza de varsta mijlocie nu este o problema pentru anumiti oameni.
Unii cercetatori cred ca notiunea de criza a varstei de mijloc este mai mult o constructie sociala. Si credinta eronata ca ar trebui sa avem un fel de criza la varsta de 40 de ani, ii determina pe unii oameni sa afirme ca sufera un anumit dezechilibru .
In Statele Unite s-a efectuat un sondaj pentru a determina cati oameni se confrunta cu crize ale varstei de mijloc. Aproximativ 26% dintre participanti au declarat ca au avut o criza de varsta mijlocie.
Majoritatea participantilor la sondaj au raportat ca dezechilibrul la varsta mijlocie a avut loc inainte de 40 de ani sau dupa 50 de ani. Acest lucru ridica intrebarea daca aceste crize au fost cu adevarat legate de varsta mijlocie, deoarece varsta mijlocie este de obicei considerata varsta de 45 de ani.
Dintre persoanele care spun ca au avut o criza de varsta mijlocie, un procent destul de mare spune ca a fost provocata de un eveniment major, mai degraba decat de varsta. Factorii care au declansat criza au fost reprezentati de schimbari de viata, cum ar fi divortul, pierderea locului de munca, pierderea unei persoane dragi sau relocarea.
Semne
Intrucat „criza varstei mijlocii” nu este un diagnostic oficial, este un concept dificil de studiat pentru cercetatori. Cercetatorii adesea nu sunt de acord cu ceea ce constituie o criza a varstei mijlocii.
O mare parte din cercetarea in domeniu depinde de raspunsurile indivizilor la intrebari daca au trecut printr-o criza de varsta mijlocie. Desigur, ceea ce o persoana defineste ca o criza poate sa nu fie in concordanta cu ceea ce o alta persoana considera a fi o criza de varsta mijlocie.
Desi, de obicei, se crede ca o criza de varsta mijlocie implica teama de mortalitate sau dorinta de a fi din nou tanar, emotiile traite in timpul unei crize de varsta mijlocie pot sa nu fie atat de diferite de suferinta pe care cineva ar putea sa o experimenteze in timpul oricarui alt tip de criza a vietii.
Asociatia Americana de Psihologie spune ca o criza emotionala este evidenta cand apare „o schimbare clara si brusca a comportamentului”.
Exemple de schimbari comportamentale pot include:
- Neglijarea igienei personale
- Modificari dramatice in obiceiurile de somn
- Pierderea sau cresterea in greutate
- Modificari pronuntate ale dispozitiei, cum ar fi furia crescuta, iritabilitatea, tristetea sau anxietatea.
- Retragerea din rutina sau relatiile obisnuite
Cauze
Pentru multi oameni, varsta mijlocie este un moment in care relatiile si rolurile se schimba. Unii oameni ar putea fi nevoiti sa inceapa ingrijirea parintilor mai in varsta. Altii pot trece prin sindromul cuibului gol – sau pot simti ca adolescentii lor cresc prea repede.
Pentru unii oameni, varsta mijlocie poate fi un moment al regretelor.
Procesul de imbatranire devine mai evident ca niciodata in acest timp. Unele persoane pot dezvolta boli, in timp ce altele pot incepe sa observe o scadere a abilitatilor lor fizice.
Pentru unii indivizi, varsta mijlocie poate fi un moment de reflectie imensa. S-ar putea sa se uite in urma de-a lungul anilor si sa se intrebe cum ar fi putut fi viata lor daca ar fi luat o alta cale. Unele persoane pot regreta ca nu au ales o alta cariera sau nu si-au creat o viata pe care au visat-o candva sa traiasca. Altii pot reflecta la zilele mai fericite din viata lor.
Pentru cei orientati spre obiective, poate exista mai putina reflectie si mai multa actiune. In loc sa se uite in urma la anii trecuti, ei pot incepe sa se lupte pentru a atinge obiective mai mari in a doua jumatate a vietii lor.
Aspect pozitiv
Un studiu din 2016 publicat in Jurnalul International de Dezvoltare Comportamentala a descoperit un progres al crizei de varsta mijlocie – curiozitatea. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care se confrunta cu o criza – fie ca este vorba de o criza in perioada sfertului de viata sau o criza de varsta mijlocie – au experimentat o curiozitate sporita atat la dresa lor cat si la adresa celor din jurul lor.
Distresul si incertitudinea pe care le-au experimentat participantii au adus deschidere catre idei noi, care ar putea aduce perspective si solutii creative.
Aceasta curiozitate ar putea duce la noi descoperiri sau la noi oportunitati, care ar putea fi luminita de la capatul tunelului in mijlocul unei crize.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania