Ti-ai pus vreodata in minte faptul ca trebuie sa fii fericit? Cel mai probabil acesta este scopul tau in viata, sa fii fericit. Te-ai gandit vreodata cum vei simti fericirea ta? Care este problema cu a fi fericit?
Multe dintre animale au ganduri, dar oamenii sunt unici pentru ca putem avea ganduri despre gandurile noastre. Ne putem simti multumiti ca sa ne simtim fericiti. Sau ne putem simti si dezamagiti ca simtim stari negative. Am dezvoltat aceasta abilitate pentru ca majoritatea rezolvarii problemelor noastre incepe cu gandirea. Elaboram strategii, evaluam si ruminam. Deci este firesc sa presupunem ca orice dispozitie proasta poate fi rezolvata cu o strategie mentala buna, nu?
Dupa cum dovedesc studiile. . .nu e chiar atat de adevarata supozitia de mai sus.
Oamenii sunt programati sa fie mari ganditori, dar nu am evoluat pentru a fi fericiti in fiecare secunda din fiecare zi. Totusi, totul in cultura noastra si in societatea noastra sustine ca meritam fericirea, care este un drept fundamental al omului. Ca ar trebui sa ne optimizam fericirea cat de mult putem, citind cartile potrivite, mergand la terapie si creand planuri care sa ne revizuiasca stilul de viata.
Cultura noastra centrata pe fericire se afla in contrast direct cu realitatea ca oamenii care se gandesc mai mult la nefericirea lor si la remedierea anumitor probleme au mai multe sanse de a experimenta depresia. Daca sunteti o personalitate de tip A careia ii place sa abordeze problemele si sa depaseasca obstacolele, atunci puteti deveni cu usurinta deprimat atunci cand nu puteti gasi o solutie pentru starea dvs. de spirit. La randul sau, aceasta deprimare poate creste simptomele depresive si poate duce la probleme de sanatate mintala mai grave pe termen lung.
Aceasta realitate provoaca mitul ca toti oamenii care sunt depresivi sunt pur si simplu nemotivati. Adesea sunt incredibil de motivati, dar sunt si prea duri cu ei insisi atunci cand obiectivele lor nu functioneaza sau asteptarile nu sunt indeplinite. Suntem invatati sa ne asteptam ca urmand pasii potriviti ne va aduce fericirea. Asa ca, atunci cand nu putem ajunge acolo, facem cativa pasi inapoi. Devenim nefericiti punand fericirea drept scop final.
Deci, care ar trebui sa fie scopul final? Nimeni nu vrea sa se simta irascibil, anxios sau trist. Dar aceste emotii fac parte din pachetul uman. A fi capabil sa observam emotiile negative si sa le acceptam ca parte a umanitatii noastre este o abilitate puternica. Cand putem vedea aceste emotii ca parte a conditiei umane, vom experimenta mai putina auto-invinovatire si negativitate care pot transforma o dispozitie mai scazuta in ceva mult mai grav, cum ar fi depresia.
Acest lucru nu inseamna ca nu exista solutii pentru o stare depresiva. Cu siguranta cei care se confrunta cu depresie ar trebui sa caute ajutor si sa aiba speranta ca se vor vindeca. Inseamna doar ca putem incerca sa fim mai blanzi cu noi insine atunci cand suntem tentati sa „ne gandim departe”, sa gasim solutii imediate pentru starea noastra proasta sau sa rationalizam si sa transformam instant o stare proasta intr-una mai vesela, fericita. Adesea, exercitiile care functioneaza cel mai bine pentru gestionarea emotiilor sunt cele care ne invata cum sa devenim curiosi in legatura cu gandurile si starile noastre negative, mai degraba decat sa incercam sa le stergem prin puterea vointei. Unele dintre aceste tehnici pot fi gasite in terapia cognitiv-comportamentala sau in activitatile de mindfulness.
Pentru cei care mereu “rezolva probleme” ca sa fie fericiti, iata o schimbare pe care o puteti practica incepand de astazi. Este un exercitiu pentru observarea unei dispozitii mai negative.
In primul rand, gasiti un loc confortabil pentru a sta drept si relaxat. Asigurati-va ca picioarele sunt drepte pe podea. Stati putin linistit, acordand atentie respiratiei pentru cateva minute. Odata ce ati inceput sa va auziti respiratia si sa va linistiti corpul, observati ce ganduri si reactii va plutesc prin minte. Ganditi-va la ele ca la niste barci minuscule care plutesc pe un rau. Nu incercati sa opriti gandurile sau sa le eliminati, doar stati pe mal si observati-le. Poate trece barajul de griji? Sau pluta plina de autocritica?
Cu cat observati mai mult traficul fluvial din minte fara a va judeca sau a va forta sa fiti mai pozitiv, cu atat aceste ganduri si emotii va vor afecta mai putin in timp. Puteti sa acceptati ca sunteti nefericit in acest moment nu va pierdeti vremea sa rumegati asupra acestei realitati ci pregatiti-va pentru o dispozitie mai buna pe termen lung.
Cu cat reusim sa fim mai confortabili in acele momente cu starea noastra de spirit incomoda, cu atat ne imbratisam mai mult umanitatea. Compasiunea de sine in momentul in care avem o dispozitie mai proasta nu este usoara, dar este mai eficienta decat sa ne luptam cu noi insine ca nu suntem fericiti. Nu veti castiga niciodata o lupta cu voi insiva, nu? Asa ca incepeti sa fiti atenti, incepeti sa fiti amabili cu voi insiva si lasati fericirea sa va gaseasca pe parcurs!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.