Identitatea de gen este unul dintre cele mai importante concepte de sine.
Esti baiat sau esti fata? Notiunea de identitate de gen se afla in centrul fiintei noastre si defineste cine suntem, modul in care suntem vazuti de lumea din jurul nostru si modul in care ne exprimam prin comportamente, caracteristici si ganduri.
Dar identitatea de gen este cu mult mai mult decat sexul pe care ti-l atribuie la nastere. „Genul nu a fost niciodata la fel de simplu ca anatomia”, spune Margaret Nichols, Ph.D. Multi oameni au anatomia „amestecata” intr-un fel. „Unul din 100 de oameni are o afectiune intersexuala, uneori atat de usoara, incat nu este detectata”, spune dr. Nichols.
Desi sunt adesea folosite in mod interschimbabil, genul si sexul nu sunt acelasi lucru. Sexul tau este o eticheta care apare pe certificatul tau de nastere, data de medici pe baza organelor genitale si cromozomilor, dar nu este intreaga poveste despre cine esti tu ca fiinta umana.
„Identitatea de gen este mai mult decat partile cu care te-ai nascut”, spune terapeutul specializat pe identitatea de gen din Georgia, Katie Leikam. „Este un sentiment in mintea si inima ta despre cine esti ca persoana. Nu trebuie sa fie o identitate binara, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie doar barbati sau femei ”, spune ea.
Cand se dezvolta identitatea de gen?
Multa vreme, nimeni nu a pus la indoiala ca genul se bazeaza pe anatomie – atunci cand se naste un bebelus, marcajul de gen inregistrat pe un certificat de nastere se bazeaza, de obicei, pe examinarea organelor genitale ale nou-nascutului.
Dar in istoria recenta, opiniile medicilor au diferit in acest sens si unii sustin ca genul nu este la fel de simplu ca anatomia. „Medicii nu pot spune identitatea de gen a altcuiva decat intreband. Nu exista niciun test obiectiv ”, spune dr. Joshua D. Safer.
Dr. Safer spune ca putem intelege conceptul de sex / gen inca de la doi ani si copiii pot numi corect lucrurile in aceasta privinta. „Cu toate acestea, oamenii isi dezvolta intelegerea despre ei insisi la rate diferite, in functie de experienta, limba etc.”
Conform Clinicii Mayo, majoritatea copiilor dezvolta de obicei abilitatea de a recunoaste si eticheta grupuri de gen, precum fata, femeie, feminin, si baiat, barbat si masculin, la varste cuprinse intre 18 si 24 de luni. Identitatea de gen se dezvolta, de asemenea, social din indicii de care este inconjurat copilul, spune Leikam. „In momentul in care un copil are intre cinci si sase ani, poate avea o identitate de gen mai rigida, dar socializarea si problemele si normele de gen pot fi invatate si modelate la un copil”, spune ea.
Pentru majoritatea oamenilor, identitatea de gen devine fixa in copilarie si nu se dezvolta la pubertate si la maturitate, desi expresia de gen si / sau rolurile de gen se pot schimba si evolua, spune dr. Nichols. „Pentru persoanele transgenre / non-binare, pubertatea este extrem de suparatoare si poate fi chiar prima data cand devine cu adevarat clar ca sunt trans / non-binare”, spune ea.
Acest lucru se datoreaza faptului ca pana la pubertate, corpurile de sex masculin si feminin nu sunt atat de diferite dincolo de organele genitale. „In timpul pubertatii, se dezvolta caracteristici sexuale secundare, ceea ce face clar pentru persoanele trans ca sentimentul lor intern de identitate de gen nu se potriveste cu corpul lor”, spune dr. Nichols.
Majoritatea persoanelor transgender se prezinta la specialisti la sfarsitul adolescentei sau la varsta adulta, spune dr. Safer. Aceasta aparitie tarzie poate proveni din incapacitatea de a articula identitatea de gen sau de a recunoaste incongruenta de gen sau presiunea de a se conforma. Unii adolescenti isi pot raporta incongruenta de gen pentru a evita „pubertatea gresita”.
Cand genul devine o lupta interna
„Cand cineva are o identitate de gen diferita de sexul caruia i s-a atribuit la nastere, poate crea anxietate, frustrare, depresie, disperare si ganduri potential suicidare daca persoana simte ca nu poate exprima cine este cu adevarat”, spune Leikam.
Aceasta este ceea ce este cunoscut sub numele de disforie de gen: conflictul dintre genul atribuit al unei persoane si sexul cu care se identifica. Persoanele cu disforie de gen se simt adesea incomod in propria piele si cu sexul „atribuit”. Studiile sugereaza ca prevalenta unei identitati transgenre auto-raportate la copii, adolescenti si adulti variaza intre 0,5 si 1,3%.
Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (DSM) clasifica disforia de gen ca o tulburare. Multi profesionisti din domeniul sanatatii mintale nu sunt de acord si isi doresc eliminarea ei cu totul. „In viitoarea clasificare internationala a bolilor (ICD-12), disforia de gen este setata sa fie clasificata drept o problema de interes sexual”, spune Leikam. Nu toate persoanele transgender au disforie, spune dr. Safer.
Intelegerea terminologiei identitatii de gen
Pentru a intelege identitatea de gen, trebuie sa stii limba. Iata un ghid rapid pentru a te familiariza cu diferitii termeni.
Transgender
Cineva care este transgender are o identitate de gen care nu este congruenta sau identica cu sexul care i s-a atribuit la nastere deseori de catre medicul care i-a dat nastere. O persoana nu trebuie sa aiba tranzitie medicala pentru a fi transgender.
Nonbinar
O persoana nonbinara este acea persoana care nu se identifica ca fiind strict masculin sau feminin.
Gen fluid
O persoana a carei identitate de gen fluctueaza la un anumit nivel inainte si inapoi intre binarul masculin si feminin.
Identitatea de gen vs orientarea sexuala
Identitatea de gen este cine esti ca persoana in raport cu faptul ca esti barbat, femeie, transgender. Orientarea sexuala este despre cine te atrage la nivel intim sau despre lipsa de atractie intima, de exemplu, cineva care este asexual.
Cisgender
Cineva al carui sex a fost atribuit la nastere se potriveste cu identitatea de gen pe care o simte in minte si in corp in prezent.
Sexul atribuit la nastere
Sexul atribuit la nastere este sexul pe care cineva, de obicei un medic, ti l-a dat la nastere, de obicei prin respectarea organelor genitale.
Expresia de gen
Aceasta se refera la modalitatile prin care o persoana isi comunica identitatea de gen altora. Acestea pot include comportamentul, aspectul exterior, cum ar fi rochia, parul, machiajul, limbajul corpului si vocea. Pronumele unei persoane si numele ales sunt, de asemenea, modalitati de exprimare a genului.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.