Cand vorbim de bullying majoritatea dintre noi avem tendinta sa il catalogam ca fiind un fenomen ce se desfasoara exclusiv in scoli, in salile de clasa si afecteaza emotional copiii, insa acesta a devenit o reala problema si pentru multi adulti ce se afla prinsi in capcana fenomenului la locul de munca, fiind o sursa inepuizabila de stres si dificultati emotionale.
Daca va simtiti in mod regulat intimidati, va este teama adesea sa lucrati langa colegul sau seful dumneavoastra, daca sunteti insultati sau se tipa adesea la dumneavoastra, sunteti criticati, daca colegul vorbeste peste dumneavoastra in cadrul intalnirilor sau isi ia credit pentru munca depusa de dumneavoastra, sunt sanse sa fiti victima unui episod de bullying la locul de munca.
Potrivit cercetatorilor Einarsen, Hoel, Zapf si Cooper (2003), bullying-ul la locul de munca reprezinta hartuirea, ofensarea, excluderea sociala sau afectarea intr-un mod negativ a sarcinilor unei persoane la locul de munca. Pentru ca o situatie sau interactiune sa fie catalogata drept episod de bullying, aceasta trebuie sa aiba loc in mod repetat si regulat (de exemplu, saptamanal) si pe o perioada de timp (aproximativ sase luni). Bullying-ul este un proces escaladat, iar victima ajunge pe parcurs intr-o pozitie de inferioritate si devine target-ul unor acte sociale negative sistematice.
Un episod de bullying poate aparea in majoritatea cazurilor fara a exista o problema reala la mijloc sau vreun conflict concret, colegul dumneavoastra va poate tinti din senin si poate demara strategii prin care va va aduce in atentie greselile in mod constant, spune minciuni colegilor despre dumneavoastra sau va saboteaza munca.
In Europa studiile au aratat ca prevalenta bullying-ului la locul de munca este de aproximativ 4%-10%.
Ce NU este bullying-ul la locul de munca?
- Ciocnire a personalitatilor. Daca sunteti in mod sistematic exclusi, intimidati, minimalizati, nu inseamna ca “va ciocniti cu personalitatea cuiva”, acesta este bullying.
- NU este construirea caracterului.Remarcile negative si actiunile negative fata de dumneavoastra nu ajuta la construirea caracterului si nu va fac sa fiti mai puternici, ci pot avea efecte asupra sanatatii dumneavoastra emotionale.
- Stil de leadership. Managerii dominanti, agresivi pot plasa actiunile lor pe baza faptului ca acesta este modul lor de a gestiona situatiile, insa daca dumneavoastra va simtiti amenintati, acesta este bullying.
- NU este provocat de victima. Bullying-ul nu este vina victimei, el este adesea sustinut de insecuritatile agresorului si de motivatia acestuia de a avansa in cariera.
Efectele bullying-ului
Desi victimele expuse la bullying sunt cele mai afectate, totusi, repercursiunile pot fi resimtite si de catre colegii acesteia si de catre clienti, ei devenind participanti pasivi sau activi la episod, avand intr-un final toata organizatia de suferit.
Bullying-ul poate afecta perceptia de sine a victimelor, poate duce la anxietate, atacuri de panica si stres in raport cu munca, insomnie, depresie si izolare, probleme de concentrare si o calitate generala scazuta a vietii de familie.
In ceea ce priveste organizatia, aceasta s-ar putea confrunta cu scaderea productivitatii angajatilor, scaderea eficientei acestora pe fondul unui mediu de lucru amenintator, cresterea absenteismului si mai apoi, fluctuatia personalului.
Care sunt semnele ca ati fi victima unui episod de bullying?
Bullying-ul poate imbraca forme diferite, el poate fi verbal, relational, poate fi direct sau indirect, insa orice modalitate ar folosi agresorul, va poate face sa fiti anxiosi si demoralizati, traind mereu teama de a interactiona cu grupul sau persoana ce va ataca, deoarece:
- Sunteti criticati constant, iar responsabilitatile si indatoririle va sunt luate fara motiv
- Aveti parte de tipete, comportamente agresive si amenintari
- Va simtiti singuri si persoana pe seama careia se fac glume in mod constant
- Sunteti ignorati si exclusi constant din interactiunile cu colegii sau clientii
- Sunt raspandite constant zvonuri rau intentionate despre dumneavoastra
- Se foloseste abuzul de putere pentru a va face sa va simtiti incomod
- Va este amenintata siguranta locului de munca fara niciun argument sau baza concreta
- Va este blocata evolutia in organizatie sau promovarea
- Sunteti jigniti atat in public cat si in privat
Ce e de facut?
Fiecare situatie de bullying este diferita si modalitatea de gestionare a ei depinde de mediul in care lucrati, de regulile impuse in organizatie, dar si de natura episodului de bullying. Ati putea sa contracarati bullying-ul atat in mod formal, cat si in mod informal:
- Interesati-va daca locul dumneavoastra de munca are niste reguli predefinite in ceea ce priveste bullying-ul. Daca da, urmati procedura.
- Puteti raporta episodul la departamentul de resurse umane, la supervizor sau la persoanele ce raspund de dumneavoastra in organizatie si cereti ajutor in vederea solutionarii problemei.
- Tineti evidenta episoadelor: locul unde s-au desfasurat, data, cat timp, persoanele implicate si ceea ce s-a spus. Acest lucru va poate ajuta daca doriti sa gestionati situatia intr-un mod formal.
- Setati-va limite. Este important sa stiti ce si cat vreti sa ii tolerati agresorului. Odata setate aceste limite, exersati ce ii veti spune atunci cand va deranjeaza comportamentul sau negativ.
- Confruntarea directa cu agresorul. Daca va simtiti confortabil, este de preferat sa ii spuneti clar ca nu este acceptabil comportamentul si ca nu mai sunteti dispusi sa il tolerati. Limbajul corpului este o metoda de a comunica eficienta, atunci cand este insotita de afirmatii clare. Tacerea doar il va face pe agresor sa isi continuie intimidarea.
- Apelati la consultanta. Discutati cu un specialist despre problema dumneavoastra. Acesta va poate ajuta sa dezvoltati anumite strategii de gestionare eficienta a situatiei.
- Incercati sa ramaneti activi si focusati pe obiectivele si sarcinile pe care le aveti la locul de munca. Nu lasati aceste comportamente sa intervina in scopurile dumneavoastra profesionale.
Este important sa constientizati existenta bullying-ului la locul de munca, sa identificati agresorii si sa incepeti sa fiti activi in promovarea atitudinilor contra-bullying, atat pentru dumneavoastra cat si pentru colegii ce se afla in situatii similare.
sursa foto: freepik.com
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.